≫ 

Prodaje se brodogradilište u Perlezu

"Kratkih rukava" ostaće ipak bivši radnici, kojima nisu isplaćene zarade iz prethodnih godina

  • 0

Brodogradilište "Šipjard Bomeks 4M" iz Perleza, svojevremeno jedno od najusprešnijih srpskih firmi, oglašeno je za prodaju, i to po početnoj ceni upola manjoj od procenjene vrednosti.

Javno nadmetanje zakazano je za 21. decembar, a početna cena je 315,2 miliona dinara, što je 50 odsto procenjene vrednosti, pišu "Novosti".

Jedno od najuspešnijih srpskih brodogradilišta potonulo je u stečaj, a zatim bankrot, u trenutku kada je navršilo deceniju rada. Na begejskom navozu u Perlezu, nedaleko od Zrenjanina, od otvaranja 2008. do 2012. proizvedeno je 35 plovila.

Tada se, zbog recesije i pada narudžbi, firma našla u finansijskoj krizi i sve ređe proizvodila brodove. Svi pokušaji vlasnika, beogradske "Bomeks grupe" i menadžmenta da oporave firmu bili su bezuspešni.

Stečaj je otvoren u Privrednom sudu u Zrenjaninu februara ove godine, nakon blokade računa od 1.097 dana na iznos od 172 miliona dinara, na zahtev samog privrednog društva koje je priznalo da je prezaduženo i da dugove ne može da vraća. Poverioci su se odmah nagodili da do svojih potraživanja dođu unovčavanjem stečajne mase brodogradilišta.

Od odlaska brodogradilišta "na doboš" neće biti mnogo vajde, jer potraživanja premašuju 2,5 milijarde dinara. "Kratkih rukava" ostaće i bivši radnici, kojima nisu isplaćene zarade iz prethodnih godina.

VIDEO: Trajekt udario u kran i oborio ga

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA