"Kako to puni kafići petkom, a nemaju prometa u kasi"?

Ministarstvo finansija Srbije će u narednoj godini završiti rad na automatizaciji poreskog sistema

  • 27

Ministarstvo finansija Srbije će u narednoj godini završiti rad na automatizaciji poreskog sistema što će omogućiti Poreskoj upravi da istog momenta, kad se neki proizvod naplati i prođe kroz fiskalnu kasu, dobije podatak o mestu, vremenu i ceni prodate robe.

Na taj način, poreski inspektor će moći u realnom vremenu da utvrdi nelogičnost u poslovanju, na primer, pojedinih kafića, diskoteka, restorana... koji inače dobro posluju, ali "petkom uveče" gotovo da "nemaju promet" kroz fiskalnu kasu. Kada inspektori primete ovakva odstupanja, moći će odmah da izađu na teren i odu u prethodno "skeniran" kafić, prodavnicu, restoran.

Cilj promena je povećanje naplate poreza, Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Cilj promena dosadašnjeg rada Poreske uprave je povećanje naplate poreza i smanjenje "sive ekonomije" u Srbiji, kaže ministar finansija Siniša Mali, i ukazuje da Poreska uprava ima, "kao nikada do sada, strože i češće terenske kontrole".

Reforma koja treba da zaživi 2020. godine, biće spremna iduće godine, što će omogućiti, kaže ministar, da Poreska uprava radi efikasnije.

"LEVA RUKA" REFORMI

- Jedan od ovih procesa je fiskalizacija. Mogućnost da kroz fiskalne kase, direktno u realnom vremenu, Poreska uprava ima informaciju da li je došlo do prometa nekih roba ili ne, kako bi u trenutku kontrolu usmerila tamo gde postoje nepravilnosti ili nejasnoće.

- Pa zašto u nekom kafiću, koji inače dobro radi, u petak uveče nema prometa? - pita Mali i navodi da je način evidentiranja prometa kroz fiskalne kase "leva ruka" reformi celog poreskog sistema.

Siniša Mali, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Privrednici godinama poručuju i da država kasni sa povraćajem PDV-a (rok za povraćaj po zakonu je do 45 dana), te da im kašnjenje otežava poslovanje.

DESNA RUKA REFORMI - UBRZANJE POVRAĆAJA PDV-A

Mali kaže da kada reforma zaživi u svom punom kapacitetu, biće moguće spajanje više podataka iz različitih institucija kroz "poseban softver", što bi trebalo da reši dugogodišnji problem povraćaja PDV-a privrednicima, odnosno, oni bi svoj novac trebalo da dobiju nazad istog dana.

- "Desna ruka'' reformi, ono na čemu insistira privreda i gde smo napravili veliki pomak poslednjih par meseci jeste ubrzanje povraćaja PDV-a. Poreska uprava je kasnila prethodnih godina mnogo više nego sada. Sada kasnimo između jednog i pet dana, što je opet mnogo, jer, znam da privredi svaki dinar i svaki dan znači - kaže Mali.

Ministar objašnjava da će se dosadašnje kašnjenja smanjiti kada se "upare" ulazne i izlazne fakture kroz bolji softverski sistem i kroz automatizaciju rada Uprave.

- U istom danu i istom trenutku, ako se to sve upari kako treba, zaključuje se da je PDV plaćen, pa se novac može vratiti u istom danu. E, to je taj sistem na kojem radimo - rekao je Mali.

Kako bi se sve završilo u zacrtanom roku, formirana je, dodaje, radna grupa na čijem je on čelu, a na reformi sistema učestvuju eksperti MMF-a iz Beograda, Poreske uprave i Ministarstva finansija.

VIDEO: Ovako izgleda jedan dan sa Sinišom Malim

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    24. novembar 2018 | 12:47

    OVDE U SVICI SE POREZ PLACA I TU NEMA PARDONA ALI SVAKOG ONOGA KO JE OTVORIO NESTO BUDE PUSTEN PRVE 2 GODINE DA STANE NA NOGE I PROSIRI BIZNIS!! CAK VAM I BANKE NUDE NOVAC DA VAM KRENE JER SVI VOLE DA ZARADITE JER CETE VISE PLATITI BANCI , KANTONU I DRZAVI!!! NE DAVITE LJUDE ODMAH -PUSTITE LJUDE DA ZIVE A NE DA BUDU SOCIJALCI!!!!

  • Dragan

    24. novembar 2018 | 10:53

    I treba da ih skeniraju... Em nabiju cenu u kaficima... Marze 100% a nista ne kucaju.

  • Žule

    24. novembar 2018 | 11:41

    Moraju svi plaćati porez paće biti više novca u budžetu,a tada će svi građani imaati korist od toga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA