≫ 

Matematičari, informatičari i inženjeri spremite pasoše: Imate nikad veću šansu da vam ova zemlja zalepi radnu vizu

U Nemačkoj nedostaje oko 338 hiljada radnika

  • 2
Laptop, programer, racunar, kompjuter, rad na racunaru, posao, radna atmosfera, kancelarija Foto: Pixabay

U Nemačkoj se dodatno povećala potreba za kvalifikovanim radnicima u takozvanim prirodno-tehničkim zanimanjima, a nedostatak radnika u oblasti prirodnih nauka i tehnologije dostigao je novi rekord, objavio je u ponedeljak Institut za nemačku privredu iz Kelna (IW).

- Nemačkim preduzećima je u oktobru nedostajalo 337.900 radnika u oblastima matematike, informatike, prirodnih nauka i tehnike, što je rekordna vrednost i porast od šest posto u poređenju sa oktobrom 2017 - proizlazi iz studije IW-a objavljene u ponedeljak.

Stručnjaci se slažu da drastičan manjak neće biti moguće pokriti isključivo uvozom radne snage, nego je potrebno ulaganje dodatnih napora u obrazovne programe.

- Mi šanse koje pruža digitalizacija možemo da iskoristimo samo ako naš obrazovni sistem decu bude pripremao za tržište rada budućnosti - stoji u saopštenju Saveza nemačkih poslodavaca (BDA) u prvoj reakciji na najnoviju studiju IW-a.

Ukupno je u Nemačkoj u novembru bilo nepopunjeno 1,24 miliona radnih mesta, što je najviša ikad zabeležena vrednost u Nemačkoj.

VIDEO: Da li biste ikad radili ovako nešto?

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bora

    26. novembar 2018 | 20:25

    Vi ovo pozivate i ono malo što je ovde ostalo od stručnjaka da ode?

  • Komandant

    26. novembar 2018 | 19:24

    A sta ako vise ne pustim nase znalce da im neko soli pamet.Imaju Nemci na raspolaganju Od Pakistana do Veljike Aljbanije,sve sami znalci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA