Srbija u jednom danu vratila 1,03 milijarde dolara starog duga

Učešće javnog duga se smanjuje iz dana u dan, objašnjava ministar finansija

  • 11

Srbija je smanjila javni dug za 1,03 milijarde dolara i njegovo učešće u BDP-u za dva procentna poena, sa 56,1 odsto na 54,1 odsto, izjavio je danas za Tanjug ministar finansija Siniša Mali.

- Republika Srbija je u jednom danu isplatila 1,03 milijarde dolara starog duga. To je skoro 900 miliona evra, i to nismo uradili iz novih kredita i refinansiranja, nego iz ušteda koje smo napravili. To je još jedan primer odgovorne ekonomske politike koju sprovodimo, da što pre vratimo one stare skupe dugove i na taj način stabilizujemo javne finansije i stvorimo osnove za dalji razvoj privrede - rekao je Mali.

- Taj dug je iz 2013, kojim su vraćeni vaši stari krediti i sve što ste ostavili deci i građanima Srbije - odgovorio je Mali lideru Nove stranke Zoranu Živkoviću koji je postavio pitanje koja je struktura vraćenog duga.

Živković je prethodno pitao da li su opet u pitanju možda neke obaveznice ili hartije od vrednosti emitovane 2013. kada je na vlasti bila ista koalicija koja je i danas.

Takođe, Živković je kazao da je svakako dobro što je taj dug vraćen, ali da treba reći da to nisu dugovi prethodne već sadašnje vlasti.

- Koji je danas nominalni nivo našeg javnog duga i koji su planovi Vlade Srbije da ga vrati. Prava mera jednog budžeta je balans, da se godina završi sa nulom. Jer, ako je suficit veliki to znači ili da se loše planiralo ili da je uzeto previše od poreskih obveznika ili da nije dovoljno dato korisnicima budžeta - naveo je Živković.

On je naveo da je u prvih devet meseci rast BDP-a bio 4,5 odsto, što je, kako kaže, najveći rast u poslednjih deset godina, dok se, s druge strane, beleži istorijski minimum nezaposlenosti od 11,3 odsto.

Da se vodi odgovorna ekonomska politika pokazuje i broj novih zaposlenih od 370.000 u poslednje četiri godine, dodao je ministar, što je, ističe, ogroman uspeh.

Siniša Mali, FOTO: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Mali je ukazao i da je suficit u budžetu u prvih devet meseci bio 70 milijardi dinara, odnosno oko 600 miliona evra

- Učešće javnog duga se smanjuje iz dana u dan. Imamo rekordne strane investicije, ove godine najviše od svih zemalja u ovom delu Evrope, i to pokazuje koliko se Srbija razvija u dobrom smeru, koliko su nam stabilne javne finansije. Na taj način pravimo osnovu za dalji rast zapošljavanja, za otvaranje novih radnih mesta, izgradnju infrastrukture i poboljšanje životnog standarda građana Srbije - rekao je Mali.

Naveo je da je budžet za 2019.godinu upravo usmeren ka tome da se zadrži nivo rasta privrede i da se povećaju investicije u infrastrukturu, kao i da se privrednicima omogući da se dodatno razvijaju kroz razne poreske olakšice.

- Prioritet u poslednjih nekoliko godina nam je bio da obezbedimo što veću zaposlenost za naše građane, a za naredni period su veće plate i penzije kako bi iz godine u godinu rastao standard građana - rekao je Mali.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andjelka

    4. decembar 2018 | 13:49

    Tako se bori za svoju drzavu, bez dodatnog zaduzivanja, samo stednjom.

  • Johnny Repp

    4. decembar 2018 | 13:22

    Sjajno, još jedan pokazatelj ispravne politike i ekonomije koju vode Vučić i Mali.

  • Sara

    4. decembar 2018 | 13:58

    Mera štednje se konačno isplatila. Polako smanjujemo zaduženost Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA