Zapalili smo listiće sira, a oni su se skupili i pocrneli kao komad plastike: Smrdi jezivo, jedemo čistu hemiju (VIDEO)

Ovaj sir ne priprema se od mleka, pa čak ni od čistog sira, već od onoga što ostane u procesu proizvodnje drugih sireva

  • 25

Kada listićima topljenog sira približite plamen, umesto da počne da se topi, on počinje da gori, da crni, da se stvrdnjava i da smrdi kao plastika.

Težak miris zapaljene plastike proširio se redakcijom kada smo krenuli sa izvođenjem ovog eksperimenta, a nekoliko kolega počelo je da njuška oko kablova u potrazi za onim koji se zapalio.

Na sreću, ili žalost, miris plastike nije dolazio iz kompjutera, već od zapaljenog listića sira. Ako se to sirom može nazvati, s obzirom da sadrži 40 odsto ove namirnice.

I ne samo to. Ovaj sir ne priprema se od mleka, pa čak ni od čistog sira, već od onoga što ostane u procesu proizvodnje drugih sireva. U njemu ima dvostruko više soli nego u običnom. A masnoća? Njih ima više nego u bilo kojem drugom mlečnom proizvodu.

Listići sadrže samo 40 odsto sira, Foto-ilustracija: Pixabay.com

Istopljenoj masi dodaje se voda, maslac, mlečni protein, surutka u prahu, emulgatori, boje, limunska kiselina, konzervansi. Rezultat - sir koji gori kao plastika i smrdi kao ista.

Nutricionista Branka Mirković objašnjava da je pitanje koliko su to ustvari sirevi.

- Ti proizvodi ustvari imaju jako mali procenat onoga što bi trebalo da sadrži sir, ostalo su razni aditivi i hemija. Kao takvi, oni nisu preporučljivi za upotrebu, ali se masovno koriste jer su topljivi - objašnjava Mirkovićeva.

Ona napominje da bi trebalo izbaciti iz upotrebe industrijski prerađenu hranu, jer naš organizam nije napravljen da je lako vari, pa se muči i iz nje dobija manje energije.

Sir gori kao plastika, Foto: Telegraf

- Konzumiranje ovih namirnica može nepovoljno da utiče na naše zdravlje, možda ne odmah, ali dugotrajno korišćenje sigurno nije zdravo - objašnjava Mirkovićeva.

Iako proizvođači ne bi smeli zloupotrebljavati proizvodnju i za pravljenje listića koristiti sir kome je istekao rok trajanja, koji je pokvaren i povučen iz radnji, javna je tajna da pojedini proizvođači rade upravo to.

U proizvodnji se koriste i palmino i kokosovo ulje ili mast koji sadrže mnogo zasićenih masnih kiselina koje u prekomernim količinama štete zdravlju srca i krvnih sudova.

U proizvodnji topljenih sireva koriste se i soli fosforne kiseline (difosfati, natrijum i kalcijum fosfati, polifosfati), koje u visokoj koncentraciji mogu omesti apsorpciju pojedinih minerala u organizmu, prvenstveno kalcijuma i smanjiti koštanu masu.

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    19. decembar 2018 | 15:41

    To nemogu vise ni inspektori sveta da sprece! Mi u stvari uopste ne mozemo kontrolisati kako se sta i od cega proizvodi. Proizvodnja je danas kvantitet i profit! Sa jeftinim aditivima i ukusima se proizvodi masa prehrambenih namernica a mi ih konzumiramo a nismo ni svesni posledica. Kad organizam oslabi zbog nedostatka minerala, vitamina onda trosimo saku tableta da bi poboljsali zdravlje. To je realnost danasnjice! Niko vise nece da radi zemljoradnju, proizvodi organsku, zdravu hranu.

  • Crnogorac

    19. decembar 2018 | 15:50

    Ja ti bajo moj krkam skorupa iz mjesine i domaceg sira. Ne bojim se, poz sa sela

  • Mix

    19. decembar 2018 | 15:10

    Pa sta rade inspekcije ove zemlje??!!...sramota!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA