≫ 

Vučić zna kada će mladi prestati da idu iz Srbije, a sada je rekao i kada će plate i penzije da porastu

Kazao je da je minimalna zarada u Srbiji bila 2011. godine svega 161 evro, dok je sada 228 evra

  • 46

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je veliki problem to što u Beogradu nizak prirodni priraštaj i što grad opstaje zahvaljujući onima koji migriraju iz unutrašnjosti, a kao posebnu teškoću sa kojom treba da se suočimo istakao je podatak da se na rođenje prvog deteta opredeljuje sve manje Beograđana.

Povodom predikcija da će zemlju napustiti 200.000 mladih, Vučić kaže da mu je koleginica iz Litvanije otkrila kada će mladi početi da se vraćaju u Srbiju.

- To će biti kada plate budu iznosile 1.000 evra, ali mi smo za sada daleko od toga - priznao je on.

Kako je dodao, očekuje da prosečna plata u decembru bude 445 evra, a u martu između 460 ili 465 evra.

Vučić je gostujući na Pinku rekao da je po tom pitanju ova godina bila jedna od nauspešnijih i podsetio da je pre sedam godina, za vreme prethodne vlasti, prosečna plata iznosila 331 evra, dok je ovog oktobra bila 423 evra.

Kako je rekao, u decembru bi trebalo da bude 445 evra, što je za oko 30 ili 31 odsto više nego pre sedam godina.

Printskrin: TV Pink

- U martu očekujemo, zbog povećanja plata u javnom sektoru i minimalca rast od 8,6 odsto, to jest da će plate biti oko 460 ili 465 evra, što je uvećanje više od 35 ili 36 odsto. Da li je dovoljno, naravno da nije. Nadao sam se da će biti biti 500 evra, ali uprkos merama fikskalne konsolidacije imamo povećanje koje će biti za samo 35 evra manje od toga - naveo je Vučić.

Kazao je da je minimalna zarada u Srbiji bila 2011. godine svega 161 evro, dok je sada 228 evra.

- To je velika razlika, ali treba minimalac da bude još viši i mi ćemo ići da bude 250 evra naredne godine, a kasnije i na 300 evra - naveo je predsednik Srbije.

Zahvalio je sindikatima na podršci i dodao da je predsednik S S S S Ljubisav Orbović razumeo nameru države.

Vučić je rekao da su i penzije uvećane i da je sada prosečno mesečno primanje 227 evra i da mora i dalje da se povećava, kako bude napredovala ekonomija.

Kazao je da je zato zahvalan Kinezima i Francuzima zbog preuzimanaj RTB-a Bor i aerodroma "Nikola Tesla", kao i drugima koji su investirali u Srbiji.

Vučić je izjavio da samo daljim ekonomskim merama može da se zaustavi odliv stanovništva i poveća prirodni priraštaj.

On je ukazao i na problem da u opštinama sa najvećim primanjima imamo najmanji natalitet, dodavši da taj slučaj postoji i u nekim zapadnim razvijenim zemljama.

- Kod nas, tamo gde nam je najviši strandard imamo najniži prirastaj - kazao je on, dodajući da je najviši natalitet KiM i tamo gde su ljudi najsiromašniji.

Napomenuo je da ima nešto više dece u odnosu na prethodni period u nekim delovima Pomoravlja, na primer u Jagodina i Smederevo, kao i u Nišu, ali da je to i dalje malo.

Ističe da imamo u drugim opštinama i gradovima značajan pad, čak i u Novom Pazaru.

Kaže da Srbija mora ekonomskim merama da sprečava i odliv stanovništva i podsetio da nam, na primer, odlaze medicinske sestre, lekari i mladi ljudi, kao i da je to još izraženije u Hrvatskoj, Bugarskoj Poljskoj, Rumuniji, Estoniji, Letoniji, ali da to ne treba da nas teši.

- Imamo još veći problem, a to je demografski. Beograd ostaje najveći problem, posebno centralne gradske opštine - odlaze najviše mladi - dodao je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    25. decembar 2018 | 11:52

    Prica viceve?. povecanje plata i penzija u odnosu na pre 7 godina a da nije rekao koliko je od tada sve poskupilo.......

  • Gastarbajter

    25. decembar 2018 | 11:51

    Haha Vucko a koliki kurs € je bio 2011 godine? 🤔

  • mmm

    25. decembar 2018 | 11:29

    Ma vucic sve zna!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA