Za muškarce sve ostaje isto, ali se uslovi za penzionisanje žena od danas značajno menjaju

Muškarci i ove godine u penziju mogu da odu s 65 godina i najmanje 15 godina radnog staža

  • 1

Novi uslovi za ostvarivanje prava na starosnu i prevremenu starosnu penziju u Srbiji počinju da važe od danas. 

Uslovi za odlazak muškaraca u penziju ostaće nepromenjeni u 2019, dok je za žene starosna granica pomerena za šest meseci. Žene će tako u penziju odlaziti sa 62 godine i šest meseci, i najmanje 15 godina staža.

Muškarci i ove godine u penziju mogu da odu s 65 godina i najmanje 15 godina radnog staža. Pravo na starosnu penziju ostvaruju i svi osiguranici sa 45 godina staža, bez obzira na godine života.

Kad je reč o prevremenoj starosnoj penziji, to pravo muškarci u 2019. godini mogu da ostvare sa 57 godina i šest meseci života i najmanje 40 godina staža.

Žene ove godine ostvaruju pravo na prevremenu starosnu penziju ukoliko imaju 57 godina i 38 godina i šest meseci staža osiguranja, kažu za Tanjug u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Za muškarce uslovi ostaju isti, Foto: shutterstock

Ukoliko su želeli u penziju po propisima koji su važili do kraja 2018. godine zaposleni su morali da podnesu zahtev za ostvarivanje prava nadležnoj filijali Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaključno sa 31. decembrom prošle godine.

Ukoliko su to učinili, za njih važe pravila po kojima svi muškarci koji su do kraja 2018. godine napunili 65 godina života i imaju 15 godina penzijskog staža, oni mogu u punu starosnu penziju.

Oni sa 40 godina staža i najmanje 57 godina života mogu u prevremenu starosnu penziju, ali uz umanjenje čekova za godine života koje im nedostaju do 65.

Žene su mogle do Nove godine da se penzionišu sa 62 godine, ali moraju u radnoj knjižici da imaju bar 15 godina staža. U prevremenu penziju, uz penale, mogu ako imaju 38 godina staža i najmanje 56 godina i četiri meseca života.

Inače, starosna granica za žene za ostvarivanje prava na starosnu penziju postepeno se pomera na 65 godina života, zaključno sa 2032. godinom.

To znači da se u 2019. i 2020. godini starosna granica pomera za šest meseci godišnje, dok će od 2021. to pomeranje biti usporenije, odnosno za dva meseca godišnje dok se ne dostigne 65 godina života u 2032. godini.

Žene će od sada starije odlaziti u penziju, Foto: Shutterstock

Starosna granica za muškarce se ne pomera i ona iznosi 65 godina života. 

Kad je reč o ostvarivanju prava na prevremenu starosnu penziju, uslovi za muškarce su 40 godina radnog staža, dok se starosna granica pomera iz godine u godinu.

Tako će ove godine za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, muškarac morati da ima 40 godina staža i 57 godina i osam meseci života. 

U 2020. godini moraće da ima 58 godina i četiri meseca života, 2021. godine 59 godina, u 2022. godini 59 i po godina, a u 2023. godini 60 godina.

Uslovi će se menjati i narednih godina, Foto: Profimedia, Designpics

Starosna granica za odlazak žena u prevremenu penziju, ali i godine staža, pomeraju se iz godine u godinu. Sledeće godine žene će moći da odu u prevremenu penziju sa 57 godina života i 38 godina i šest meseci staža.

U 2020. godini, uslov će biti 57 godina i osam meseca života i 39 godina staža, 2021. godini 58 godina i četiri meseca života i 39 godina i četiri meseca staža, dok će u 2022. godini žena morati da zadovolji uslove od 59 godina života i 39 godina i najmanje osam meseci staža.

Granice će se pomerati i 2023. godine, kada će žena morati da ima 59 godina i šest meseci života i 40 godina staža, kao i 2024. kada će uslov biti 60 godina života i 40 godina staža osiguranja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boka

    1. januar 2019 | 12:35

    Sraaaaman sistem... idemo ka tome da niko ne uspe da je ostvari, a i kad dodje do nje imace je par godina samo jer smo em namucen i izrabljen narod, em zdravstveno katastrofa .... bravo drzavo! 🙄 nemoj slucajno da dozvolis da uzivamo sa unucicima u neko normalno doba i imamo lepu starost, nemoj slucajno da mislis ko ce nas da drzi u radnom odnosu do tad jer drzavnih firmi ima tako malo... privatnici nas nece ni u 50tim, a kamoli posle... i posle se cudimo sto mladi odlaze? Bilo gde da odu za par godina ostavruju vecu penziju nego ovde za tih 40godina staza... srecno svima, brisite ljudi preko, grabe se za nas!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA