Predstavljen novi elektronski sistem za prijavljivanje sezonskih radnika: Od danas ovako možete završiti celu proceduru

Portal je predstavljen u prisustvu premijerke Ane Brnabić na konferenciji u okviru projekta "Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika u poljoprivredi"

  • 1

Ministarstvo poljoprivrede je danas u saradnji sa NALED predstavilo elektronski sistem za prijavljivanje sezonskih radnika u poljprivredi odnosno portal www.sezonskiradnici.gov.rs , koji će obezbediti radnicima da imaju sva prava.

Portal je predstavljen u prisustvu premijerke Ane Brnabić na konferenciji u okviru projekta "Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika u poljoprivredi", a prisustvovali su i ministar poljprivrede Branislav Nedimović, ministar za rad i zapošljavanje Zoran Ðorđević, ambasador Nemačke Tomas Šib i direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Za proceduru prijave i ođave radnika potrebno je manje od 10 minuta, nezavisno od toga da li se radnik prijavljuje na jedan dan ili na mesec dana. Svi radnicic prijavljeni preko tog portala imaju pravo na penzijskog i invalidsko osiguranje, kao i osiguranje slučaju povrede na radu.

Ministar Nedimović je rekao da je prošle godine bilo angažovano zakonski svega 3.585 ljudi u poljoprivredi iako znamo da imamo bar 350.000 poljprivrednihi gazdinstava koja se svakodnevno bave poljoprivredom.

Imali smo nezadovoljne berače u poljprivredi, nisu imali nikakva prava, osim prava na naknadu-Foto: Printskrin/RTS

Rekao je da su pre tri godine poljprivredni proizvođači došli kod njega kao gradonačelnika i rekli za taj problema.

- Imali smo nezadovoljne berače u poljprivredi, nisu imali nikakva prava, osim prava na naknadu, ali da se nešto desi neka povreda sve je u crnoj zoni, a u poljprivredi se povrede dešavaju skoro svaki dan - poručio je.

Naveo je da poslodavci ne shvataju da se tu ne obavlja svaki dan rad zbog vremenskih uslovi, pa su morali ako je lep dan da prijave sve radnika , a kada je kiša da ih odjave.

Kaže i da ministarstvo poljoprivrede sprema i set propisa da se definiše šta je poljoprivred, jer ne može pdv da bude veći odnosno povrat od onog što se uplaćuje.

Ministar Ðorđević je rekao da je to što je urađeno plod i rezultat cele Vlade koja zeli da se izbori ptoiv sive ekonomije.

Ministar Ðorđević je rekao da je to što je urađeno plod i rezultat cele vlade koja zeli da se izbori ptoiv sive ekonomije-Foto: Slobodan Miljević

- Želja vlade je da suzbije rad na crno,da pruži mogucnnost i prava svakome da ostvari prava koja zakoni omogućavaju, da svima pružimo sve ono sto njima pripada. Radnici koji su do juce radili u seoznskim poslovima najcesće dobijali samo nadnicu nisu imali pravo na zdravstveno osiguranje od poverda i bili su prepušteni sebi - rekao je on i podvukao da Vlada čini dosta u svim sferama u kojima je situacija bila zapuštena.

Ðorđević ističe da će sada mobilnim telefonom moći da se prijave sezonski radnici.

- Vodili smo računa o tim radnicima da ne izgube ono čega su se bojali, ako su na listi NSZ da ne izgube taj status i naknade koje su imali, da ne izgube socijalnu pomoć, gledali smo da im pruzimo mogucnost da ostvare prava, da imaju pravo na penziju od odmor - naveo je on.

Ambasador Šib je rekao da je taj projekat od velikog značaja za nemačko - srpsko prijateljstvo.

- Skoro 70.000 sezonskih radnika radi u poljoprivredi obično sa niskim obrazovanjem i kvalifikacijama, nisu ostvarivali svoja prava i sada će se to promeniti. Mi to sa zadovoljstvom podržavamo. Glavni cilj je održiv razvoj i povećanje zapašljavanje a fokus je na građanima, da pružamo podršku ljudima kojima je potrebna. Zelimo da se životni sulovi za gradajne u Srbiji poboljšaju - objasnio je.

Nemački ambasador u Beogradu Tomas Šib je rekao da je taj projekat od velikog značaja za nemačko - srpsko prijateljstvo-FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Šib ističe da se povećava pravna sigurnost i smanjuje siva ekonomija, što sve dovodi do jačanja vladavine prava.

- To je jedan od glavnih uslova za pristupanje Srbije EU. Nemačka podržava Srbiju na tom putu. I nemacke kompanije su aktivne u poljoprivredu, proizvode krastavce, semena, stočnu hranu i sve ove novine idu u korist i tim kompanijama - izjavio je Šib.

Šib da su kompanije u Srbiji veoma zadovoljne i da bi 85 odsto njih ponovo uložile u našoj zemlji.

Marković je navela da se usvajanjem Zakona o pojedinostavljenom radnm angažovanju zbog posebnih karakteristika sezonskog rada uređuje pojedonostavljeni način radnog angažovanja lica i plaćanja poreza i doprinosa za rad.

Zakon treba da doprinese da lica koja obavljaju seoznski rad budu prevedena u legalne privredne tokove, a njih ima preko 70.000 koje rade ilegalno, dodala je ona.

Kako kaže, propisano je da je poslodavac dužan da izvrši prijavu i odjavu seozonskih radnika podnošenjm prijave Poreskoj eletrkonskim putem.

Zakon treba da doprinese da lica koja obavljaju seoznski rad budu prevedena u legalne privredne tokove, a njih ima preko 70.000 koje rade ilegalno, dodala je ona-Foto: pricesadusom.com

Mesečni izdaci poslodavaca na ime poreza i doprinosa po sezonskom radniku u proseku iznose 6.000 dinara (300 dinara po danu).

U cilju suzbijanja sive ekonomije i zaštite prava velikog broja neformalno angazovanhi radnika u sektoru poljoprivrede vlada je u saranđi sa NALED -om i uz podršku GIZ-a 2017. pokrenula reformu sistema radnog angažovanja seazonskih radnika u poljoprivredi kroz donošenje novog sistemskog zakona čija je primena počela u januaru 2019. i izradu on lajn platforme za pojednostalvjenu registraciju radnika.

Prema podacima Poreske uprave u 2017. po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima bilo je angažovano svega 3.585 sezonskih radnika u poljoprivredi.

Gotovo 95 odsto sezonskih radnika u poljoprivredi radi na crno bez ikakvog ugovora, što znači da ne ostvaruju prava iz radnog odnosa poput prava na socijalno i penziono osiguranje i osiguranje od povreda na radu.

Skupština je polovinom prošle godine usvojila Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanu radnika na sezonskim poslovima u određenim delatnostima koji se odnosi na poljoprviredu, šumarstvo i vodoprivredu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tomo

    19. januar 2019 | 09:02

    Prvo na gazdinsvu kravu morate nahraniti ,napojiti,paziti,timariti ,obezbediti joj SVE uslove pa doći da muzete Naša država ide obrnutim redom Nije daleko Nemačka mogli ste da vidite kako tamo čuvaju svoje proizvođače i proizvodnju pa naravno mogu da plaćaju i sve obaveze

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA