U EU su mi rekli da će biti OK: Brnabić o kvotama za izvoz čelika iz Srbije

Srbija ne može da bude isključena iz mehanizma kvota, koji je uspostavljen nakon što su SAD uspostavile protekcionističke mere prema EU i štiti svoje tržište tim merema

  • 0
Železara Smederevo Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da Železara Smederevo nije ugrožena i da je EU svesna koliko je ona bitna za ekonomski rast Srbije i njene građane.

Brnabić je rekla da Srbija ima političke garancije EU da kvote neće negativno uticati na železaru.

- U EU su mi rekli da će biti OK, da će se posebno voditi računa o Srbiji i da imamo političke garancije da kvote neće negativno uticati na železaru - rekla je Brnabić i dodala da očekuje još jedan sastanak sa Žan Klodom Junkerom, na kojem bi trebalo da dobije još jedan set garancija.

Brnabić je napomenula da Srbija ne može da bude isključena iz mehanizma kvota, koji je uspostavljen nakon što su SAD uspostavile protekcionističke mere prema EU i štiti svoje tržište tim merema.

Brnabić - Foto: Slobodan Miljevic

Ona je rekla da je EU svesna koliko je Železara važna za građane i privredu Srbije i istakla da ima politička uveravanja i garancije da će se na nedeljnoj osnovi raditi sa partnerima.

- Videli su naše analize koliko je železara važna za građane Srbije, da 5.000 ljudi zavisi od nje direktno i 20.000 indirektno, tako da su u potpunosti svesni naše situacije. Zbog toga imamo politička uveravanja i ganacije da ćemo raditi na nedeljnoj osnovi sa partnerima iz EU ukoliko dođe do bilo kakve opasnosti za železaru - rekla je Brnabić.

Podsetila je da postoje tri kategorije, da u jednoj prozivodnoj katerogriji neće imati kvote za Sbiju već globalnu za EU, tako da ćemo izvoziti do te kvote koja je izuzetno visoka.

- U druge dve kategorije imaćemo kvote, ali ćemo moći da uđemo u globalne kvote u aprilu. Zahvaljujući razgovorima sa EU uveli smo i mahanizam da ukoliko pokažemo da je železara ugrožena time što imamo manji izvoz u EU od onoga što nam je potrebno, da ćemo sesti i na bazi brojeva i analiza moći da dovedemo do toga da se i ta kvota povećava - rekla je premijerka.

Brnabić - Foto: Slobodan Miljevic

Prema njenim rečima, to nije nešto iz čega će Srbija biti potpuno isključena, kao i da će nam napraviti život kompleksnijim, ali je ponovila da železara nije ugrožena i da imamo odličnu komunikaciju sa EU.

- Vlada će morati mnogo više da radi na ovome, da radi zajedno sa Evropskom komisijom, da prati stanje u železari, brojke u smisu izvoza i na nedeljnoj i mesečnoj osnovi, informiše EK i da, ukoliko se vidi da će biti poremećaja na tržištu, i vlada i EK reaguju - rekla je Brnabić.

Ona je dodala da nije zabinuta, ali da je svesna da ćemo morati vise da radimo na ovome i da se to desava kao posledica protekcionističkih mera.

Brnabić je izrazila nadu da će SAD ukinuti pomenute mere prema EU, a potom i EU prema trećim zemljama pa da će time i železara nastaviti da funkcioniše bez podrske vlade.

Premijerka je ponovila da je EU i EK jasno koliko je železara važna za ekonomski rast Srbije, a koji ne sme biti ugrožen ni na osnovu SSP-a.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA