Telefoniranje u inostranstvu od aprila još jeftinije: Zemlje Zapadnog Balkana snižavaju cene rominga

Očekuje se da će Regionalni sporazum o romingu biti potpisan na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana koji se održava 4. i 5. aprila

  • 2

Regionalni sporazum o romingu zemalja Zapadnog Balkana, biće potpisan u aprilu, na predstojećem drugom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu, najavila je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

- Republika Srbija je posvećena učešću sa drugim partnerima na Zapadnom Balkanu u pripremama za evropske integracije i jedan od važnih koraka jeste snižavanje cena rominga - izjavila je državna sekretarka.

Ona je podsetila da je tekst Nacrta Sporazuma o smanjenju cena usluga rominga u regionu Zapadnog Balkana usaglašen i da definiše, između ostalog, regulisanje maloprodajnih i veleprodajnih cena.

Teme skupa u Skoplju bile su, osim novog regionalnog sporazuma o romingu, takođe i regionalni razvoj i istraživanje klauda, uključujući elektronske potpise, kao i saradnja u oblasti sajber bezbednosti. Najavljeno je osnivanje regionalnih trening centara za informacionu bezbednost, uzimajući u obzir kapacitete zemalja u regionu.

Ministar informacionog društva i administracije Severne Makedonije Damjan Mančevski izrazio je mogućnost potpisivanja i Sporazuma o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga od poverenja između Srbije i Makedonije na predstojećem Samitu u Beogradu. Sporazumom je predviđeno da kvalifikovane usluge od poverenja imaju jednako pravno dejstvo u zemljama potpisnicama, čime se omogućava olakšano, sigurnije i masovnije elektronsko

poslovanje između tih zemalja.

Očekuje se da će Regionalni sporazum o romingu biti potpisan na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana koji se održava 4. i 5. aprila u Beogradu, ističući posvećenost Evropske komisije regionalnom povezivanju i podršci evropskim integracijama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mia

    18. februar 2019 | 17:34

    Bas me briga za roming ja za 2dolara americka zovem Kanadu Hrvatsku ,Ameriku gde god imam familiju sin mi instalira neku aplikaciu ...a imam 170 minuta za ta 2 dolara dzabe..tako mi zove i sestra drugarica ..ja 8m rekla ..ovi mladi danas svata znaju a moj sin on inace radi preko interneta strancima ..masinski izenjer i tako radi a radi i u firmi...inace kad bi zvala preko fikdno i mobklnog to bi bilo mnogo para...to je neka aplikacija Phone club.. i stvarno je odlicna..naravno internet je neophodan...

  • DARKO 100%

    18. februar 2019 | 16:19

    ALO ,ALO ,ALO SVEDSKA kako je Ckalja zvao sina Buleta u svedsku😃

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA