Još jedna velika kupovina posle "Bambija"? "Koka-kola" zainteresovana i za "Knjaz Miloš", na granici je monopola

U Komisiji za zaštitu konkurencije tečeno je da Koka-Kola još nije podnela prijavu koncentracije radi sticanja kontrole nad "Knjaz Milošem"

  • 19

Direktor "Mojih brendova" Andrej Jovanović izjavio je da je kompanija Koka–Kola zainteresovana i za kupovinu "Knjaz Miloša".

Za tu kupovinu čeka se odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije.

Kako "Večernje novosti" prenose, u poslovnim krugovima se priča da je kupovina "Knjaz Miloša" dogovorena.

- Nije tačno da smo prodali "Knjaz" Koka-Koli. Ako pitate da li su oni zainteresovani za kupovinu, mogu da kažem da jesu - kazao je Jovanović za Novosti.

U Komisiji za zaštitu konkurencije "Novostima" su rekli da Koka-Kola još nije podnela prijavu koncentracije radi sticanja kontrole nad "Knjaz Milošem".

Ukoliko dodje do ove akvizicije, Koka-Kola bi imala oko 40 odsto tržišnog udela, što je na granici monopola.

Kompanija bi imala oko 40 odsto udela što jena granici monopola Foto: AP/Tanjug

- Nezvanično se priča, ali mislim da je i kupovina "Knjaz Miloša" dogovorena - kazao je Miroljub Aleksić, vlasnik "Alko grupe"  i dodao:

- Da li je u ovoj ceni ili ne, to ne znam. Kupovina "Knjaza" je prirodna, dok je akvizicija "Bambija" proširenje portfolija "Koka-kole" i na konditorsku industriju. Smatram da je to dobar poslovni potez, kako za "Koka-kolu", tako i za "Bambi", a i za nas kao zemlju. Fabrika će nastaviti da radi, a sa njom svi zaposleni nastavljaju da ostvaruju prihod i lične dohotke i time hrane svoje porodice. Koristiće se domaće sirovine, plaćati svi porezi i takse državi. A, kroz izvoz će se ostvarivati devizni prilivi, što je vrlo bitno. Kupoprodajna cena je korektna, samo je nejasno da li je u njoj obuhvaćena cena "Knjaza Miloša" ili ne. Ovo je dobra i korisna transakcija.

Kako  je Aleksić ispričao, "Helenik Koka-kola" je kupila "Bambi" i hoće da radi konditorsku industriju. Oni su drugi najveći partner "Koka-kole" u svetu i samostalno odlučuju o akvizicijama. A sama "Koka-kola" hoće i dogovorila je kupovinu "Knjaza".

- To su dve različite firme - govori Aleksić. - "Helenik" puni "Koka-kolu", a ovde posluje samostalno i ima monopol. Zajedno sa "Rosom" imaće dva brenda i oba će raditi kroz svoje kanale prodaje.

ROSA NESTLEU?

Kako prenosi list, u poslovnim krugovima se spekuliše da postoji opcija i da bi Koka-Kola, ukoliko ne prođe antimonopoliste, mogla da proda "Rosu" kompaniji Nestle.

Andrej Jovanović je rekao i da Imlek očekuje razvoj, jer će u narednom periodu dobiti najbolju fabriku u Evropi, što će, kako tvrdi, biti završeno u narednih godinu dana.

Nakon toga će, prema njegovim rečima, biti poznato da li će Imlek biti prepoznat od nekih multinacionalnih igrača.

U okviru "Mojih brendova", posluju kompanije Imlek i "Knjaz Miloš", kao i Bambi, koji je Koka-Kola HBC AG kupila za 260 miliona evra.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gidri

    19. februar 2019 | 15:16

    NAJVECA GRESKA, DA SE BLAGO IZRAZIM, JE PRODAJA STEATESKIH RESURSA, PRE SVEGA VODE. RAZMISLITE O TOME...

  • D

    19. februar 2019 | 15:07

    Pa kad dobro posluje zašto prodavati

  • Marko Rambo

    19. februar 2019 | 20:27

    Predsednik otvara fabrike i rasprodaje ih drugome

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA