≫ 

Ako još imate neku od ovih 11 nepostojećih valuta, evo koliko dinara možete za njih da dobijete

Tako oni koji imaju negde zaturen austrijski šiling mogu za njega da dobiju 74 dinara, a za grčku drahmu duplo manje

  • 2

Narodna banka svakog dana objavljuje kursnu listu na kojoj se nalaze 32 strane valute. Nas u Srbiji najčešće interesuje odnos dinara i evra, pa i ne obraćamo pažnju da se među tridesetak valuta nalazi veliki broj onih koje već dugo ne postoje.

U NBS kažu da se i danas, na zvaničnoj kursnoj listi, uz nemačku marku, nalazi još 10 trenutno nevažećih evropskih valuta.

- To su valute zemalja članica evropske Ekonomske i monetarne unije koje su 2002. godine zamenjene evrom i prestale da važe kao sredstvo plaćanja u tim zemljama. To su austrijski šiling, belgijski franak, finska marka, francuski franak, nemačka marka, grčka drahma, irska funta, italijanska lira, portugalski eskudo, španska pezeta i luksemburški franak - kažu za Telegraf u NBS.

Zvanična kursna lista Printskirn: NBS

Iako se većina već deceniju i po ne koristi, svakog dana možemo da vidimo koliko koja od ovih valuta vredi u odnosu na dinar.

Tako oni koji imaju negde zaturen austrijski šiling mogu za njega da dobiju 8,5 dinara, za grčku drahmu 34, dok za jednu irsku funtu mogu da dobiju čak 150 dinara.

Ali zašto se ove valute i dalje kotiraju na kursnoj listi?

- Imajući u vidu da se kursevi iz kursne liste Narodne banke Srbije za zvanični srednji kurs primenjuju za potrebe knjigovodstva i statistike, kao i za obračun carine i drugih uvoznih dažbina, saglasno članu 41. Zakona o deviznom poslovanju, Narodna banka Srbije izračunava i objavljuje zvanične srednje kurseve dinara prema ovim valutama - kažu u NBS.

Oni napominju da za većinu ovih valuta i dalje postoji mogućnost zamene za evro kod nacionalnih centralnih banaka - kažu za Telegraf iz NBS.

VIDEO: Hrvatska nema ni grama a Srbija je krcata metalom zbog koga se i dalje vode bitke

(G. Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jorgovan

    4. mart 2019 | 11:20

    Narod nema, izvukli ste nam sve jos samo da nam uzmete krv i organe.

  • Mariofil

    4. mart 2019 | 14:39

    A sta je sa slovenackim tolarom, zasto to ne moze da se preproda? Ja imam 400 tolara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA