Telenor banka od danas ima novog vlasnika: U pitanju je najbogatiji Čeh, "težak" 15 milijardi dolara, otac četvoro dece i vlasnik "boinga 737"

Telenor banka bila je deo Telenor grupe od 2013. godine, nakon preuzimanja KBC banke u Srbiji

  • 2

PPF grupa danas je završila proces kupovine 100 odsto vlasništva u Telenor banci od Telenor grupe, nakon što je prethodno dobila neophodnu regulatornu saglasnost Narodne banke Srbije.

Transakcija predstavlja prirodni korak PPF grupe na tržištu Srbije, posle prošlogodišnjeg preuzimanja Telenorovih telekomunikacionih kompanija u centralnoistočnoj Evropi, tačnije u Mađarskoj, Bugarskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Telenor banka bila je deo Telenor grupe od 2013. godine, nakon preuzimanja KBC banke u Srbiji. U septembru 2014. godine, banka je promenila ime u Telenor banka. Specijalizovana je za pružanje inovativnih onlajn finansijskih usluga i predstavlja prvu potpunu mobilnu i onlajn banku u Srbiji.

Telenor banka svoje usluge pruža primarno klijentima Telenora. Trenutno broji više od 400.000 klijenata i na kraju 2018. godine, banka je upravljala aktivom vrednom 135 miliona eura.

Finansijskom grupacijom PFF upravlja milijarder Petr Kelnera, a specijalizovana je za bankarske i finansijske usluge, ali i za telekomunikacije, nekretnine i birokratiju. Posluju na mnogim evropskim tržištima, kao i na tržištu Rusije, SAD i Azije. Imovina ove kompanije procenjena je na 35 milijardi evra.

Telenor prodao Telenor banku, Foto: Wikimedia

Petr Kelner je najbogatiji Čeh, 88. na mestu "Forbsove" liste svetskih mlijardera i vlasnik PPF investicionog fonda "teškog" 35 milijardi evra.

Milijarder i otac četvoro dece vlasnik je 98,94 odsto PPF Group N.V, holding kompanije PPF grupe. Njegovo lično bogatstvo je procenjeno na 15,9 milijarde dolara. Centrala firme se nalazi u Amsterdamu od 1995. godine, a Kelner je bio predsednik borda direktora od 1998. do 2007. godine.

Karijeru je započeo kao producent 1989. godine. Čak se, kako pišu mediji, okušao i u glumačkom poslu. Imao je malu ulogu u filmu "Doba sluga", Irene Pavlaškove, što je jedan od retkih video zapisa gde ga uopšte možemo videti, pošto je poznato da ne voli da daje intervjue i slika se za medije.

Milijarderu je hobi i umetnost. Godine 2000. je otkupio većinu radova češkog fotografa Jozefa Sudeka i otvorio njegov studio kao galeriju u praškom kvartu Mala strana.

Inače, poseduje Boing 737-700, što je, kako je rekao u jednom od retkih intervjua, bio njegov san.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biki

    21. februar 2019 | 13:25

    Ako zaposli strucnjake ima sansu da uspe.

  • Djura Tzar

    21. februar 2019 | 11:24

    Cestitam!!! Za male pare si uzeo banku. Hajde da vidimonsta ces napraviti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA