≫ 

Antić na Ministarskom samitu u Torontu: Sektor rudarstva imaće jednu od vodećih uloga u razvoju srpske privrede

Antić je na okruglom stolu kolegama predstavio sektor rudarstva u Srbiji, i istakao da je proaktivnom politikom Vlade RS, koja se bori za privlačenje velikih investicija

  • 0

Ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić, učestvovao je na Međunarodnom ministarskom samitu rudarstva PDAC, u okviru najposećenijeg svetskog sajma rudarstva u Torontu, na poziv ministra prirodnih resursa Kanade, Amarjeeta Sohia.

Antić je na okruglom stolu kolegama predstavio sektor rudarstva u Srbiji, i istakao da je proaktivnom politikom Vlade RS, koja se bori za privlačenje velikih investicija, obezbeđen moderan zakonodavni okvir,koji, sa jedne strane vodi računa o interesima Republike Srbije a sa druge obezbeđuje sigurnost za investitore. U prilog tome govori i poslednji izveštaj Svetske banke - Analiza sektora rudarstva u Srbiji, u kome je ovaj sektor visoko ocenjen.

Foto: MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE

- Pozivi resornih ministarstava u regionu, kako bi im srpski stručnjaci pružili podršku za stvaranje pozitivnog ambijenta za privlačenje investicija u njihovim zemljama, pre svega kroz učešće u izradi regulativa u oblasti rudarstva, za nas je pokazatelj da radimo dobar posao. Srbija je spremna da svoja iskustva o rudarstvu i privlačenju investicija podeli sa susednim zemljama. S duge strane, ovakvi Samiti nam služe da od razvijenih zemalja, među kojima Kanada ima jednu od vodećih uloga, usvojimo dobre prakse u oblasti rudarstva - ukazao je ministar u svom izlaganju.

Ministar je naglasio da su u prethodnim godinama investicije u geološka istraživanja u konstantnom porastu, a u 2018. godini dostigle su nivo od 100 miliona evra. Investiciona ulaganjanja u eksploataciju, tj. održavanje i proširenje rudarskih kapaciteta, u poslednje četiri godine iznosila su preko jedne milijarde evra.

Foto: MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE

- Uzimajući u obzir strateško partnerstvo sa kompanijom Ziđin u Boru, u 2019. godini očekujemo ukupne investicije u rudarstvu od preko 400 miliona evra. Ministarstvo rudarstva i energetike je aktivni učesnik svakodnevne borbe za pravljenje ambijenta za povećanje investicija. Smatramo da Sektor rudarstva u ovoj borbi ima jednu od vodećih uloga u razvoju srpske privrede - naglasio je ministar.

Aleksandar Antić i ministar prirodnih resursa Kanade, Amarjeet Sohi, su u odvojenom razgovoru ocenili da Srbija i Kanada imaju zajednički interes za ulaganje u rudarstvo, uzimajući u obzir projekte kanadskih kompanija koje već posluju u Srbiji.

Foto: MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE

- Naše zemlje su bogate mineralnim resursima i izuzetno nam je značajno da imamo partnerski odnos u oblasti u kojoj je Kanada među liderima u svetu. Zajednički interes su nam nove investicije u detekciju i verifikaciju novih ležišta na teritoriji Republike Srbije, budući da naša zemlja poseduje veliki broj potencijalnih rudnih nalazišta, što predstavlja preteču otvaranja novih rudnika, a to je naš krajnji cilj -zaključio je srpski ministar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA