≫ 

Promena banke nikada nije bila lakša: Više nema mučenja i FT1P, dovoljno je da uradite samo ovu stvar i da čekate

Promena računa je zahtevala otvaranje novog, prebacivanje trajnih naloga, direktnih zaduženja i zatvaranje starog...a sve je to trajalo unedogled

  • 1

Ako ste nezadovoljni uslugama koje dobijate od banke, sada možete lako da je promenite. Od 17. marta, kada su na snagu stupile izmene Zakona o platnim uslugama, klijent banke koji je nezadovoljan, sada može bez mnogo mučenja da je promeni i da račun otvori u nekoj drugoj.

Naime, korisnici platnih usluga koji smatraju da ugovoreni način i uslovi pružanja platnih usluga više ne odgovaraju njihovim interesima moći će da daju ovlašćenje drugoj banci i time da iniciraju postupak promene platnog računa.

Cilj ovih izmena je da se pojednostavi inače kompleksan proces promene računa, s obzirom na to da on zahteva otvaranje novog platnog računa, prebacivanje trajnih naloga, direktnih zaduženja i eventualno zatvaranje starog platnog računa.

- Kako bi korisnik platnih usluga bio pošteđen različitih administrativnih prepreka, sve što treba da uradi je da novom pružaocu platnih usluga podnese pismeno ovlašćenje za promenu računa, a onda je taj pružalac platnih usluga dužan da u bliskoj saradnji s prethodnim pružaocem platnih usluga, u zakonom utvrđenim rokovima, razmeni sve potrebne informacije kako bi korisniku omogućio korišćenje novog platnog računa i usluga povezanih s tim računom. Pružaoci platnih usluga su dužni da korisnicima pruže svu potrebnu pomoć i da ih blagovremeno i jasno upoznaju s uslovima i trajanjem postupka za promenu računa - kažu u NBS.

Nekada je promena banke bila muka, Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Ove promene bi trebalo da obezbede korisnicima lakši pristup platnom računu i savremenim platnim uslugama koje donose i niže troškove i manje rizike, a ujedno povećavaju udeo bezgotovinskih plaćanja što utiče na smanjenje sive ekonomije, kao i na smanjenje rizika od pranja novca.

Platni račun sa osnovnim uslugama do sada nije bio propisan u pozitivnom zakonodavstvu Republike Srbije i po prvi put se zakonom propisuje da taj platni račun obuhvata usluge koje omogućavaju uplate i isplate gotovog novca na platni račun, odnosno s platnog računa i usluge prenosa novčanih sredstava s platnog računa, odnosno na platni račun direktnim zaduženjem, korišćenjem platne kartice i transferom odobrenja, uključujući trajni nalog.

- Narodna banka Srbije veruje da će sve navedeno doprineti većoj transparentnosti i uporedivosti naknada koje naplaćuju pružaoci platnih usluga, a posledično i njihovom snižavanju, s obzirom na to da je u interesu pružalaca platnih usluga da vode cenovnu politiku koja će im omogućiti konkurentnost na tržištu, kako bi privukli nove i zadržali postojeće klijente - kažu u NBS.

VIDEO: Hrvatska nema ni grama a Srbija je krcata metalom zbog koga se i dalje vode bitke

(G. A.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tiši

    19. mart 2019 | 10:23

    Ja sam i do sada menjao banke ko carape. Cim pocnu da me nerviraju cao. Jos ne mogu da prezalim onu divnu Agrobanku i one divne ljude sto im podelise otkaze. Negativna selekcija je sinonim za Srbiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA