≫ 

Seljaci jabuke prodaju za 3 ili 4 dinara: "Nekada nas gajba košta više nego voće u njoj" (FOTO)

Voćari iz Topole tvrde da širom Srbije ima velikih proizvođača jabuka koji naše voće izvoze, a uvoze manje kvalitetnu jabuku iz Poljske

  • 31

Proizvođači jabuka u Srbiji ovih dana voće prodaju nakupcima za 10 dinara po kilogramu, a one na pijacama koštaju od tri do pet puta više. Ipak će većinu roda preostale jabuke, mahom druge klase, voćari morati da daju za tri ili četiri dinara i to fabrikama za preradu. Sa tom cenom seljak će "izvući" tek deseti deo svojih ulaganja.

Ako izvuče! Hladnjače po selima su pune jabuka koje, kažu voćari, nema ko da kupi.

U šumadijskoj opštini Topola, čuvenom voćarskom kraju, u hladnjačama je ostala neprodata polovina roda, uglavnom druga klasa jabuka, kaže Dragan Živanović, predsednik opštine Topola.

- U Srbiji se trenutno proizvodi mnogo jabuke, previše za naše tržište. Izvoz je značajno manji jer je kvalitet jabuka zbog kiša i grada prošle godine slabiji, malo je ekstra klase. Takođe, sve više biznismena koji se bave trgovinom u Srbiji, prebacili su svoj kapital u poljoprivredu, podigli nepregledne zasade jabuke i tako guše manje proizvođače.

Izabrali su baš jabuku jer ona može dugo da stoji u hladnjači i prodaje se mesecima nakon berbe, što sa breskvom i nektarinom nije slučaj. Veliki su time trajno oborili cenu jabuke u Srbiji i ona u narednim godinama neće porasti. U najvećem će problemu biti mali voćari koji imaju samo jabuku - pojašnjava Živanović.

Proizvođači jabuka u Srbiji ovih dana voće prodaju nakupcima za 10 dinara po kilogramu Foto: Telegraf

Rankovići iz sela Vinča kraj Topole su četvrta generacija proizvođača voća. Hladnjača im je puna jabuka. Godišnje na četiri hektara pod jabukom proizvode oko 160 tona ovog voća. Mirko Ranković kaže da ovakvu godinu ne pamti.

- Još uvek nešto prodajem za 10 dinara po kilogramu, nakupcima, i to dobre jabuke, ali sve ostalo ću dati za četiri dinara. To ide za industriju, za sokove, džemove, sirće. Ovo je cena kojom pokrivamo samo troškove radnika na berbi, a sve ostalo - prskanje, gorivo, naš rad je čist gubitak. Evo koliko nam se isplati - nekada nas gajba košta više nego jabuke u njoj. To je naša kalkulacija sada - kaže Ranković dodajući da će uspeti sve da proda i tako povrati bar ono što je dao radnicima na berbi.

Mirko Ranković Foto: Telegraf

Ljubiša Đurđević iz Vinče vodi domaćinstvo velikog proizvođača voća, ali iako je samo zaposleni, očajan je zbog niske cene jabuka. Kaže da sada u hladnjači njegovog gazde leži oko 60 tona jabuka.

- Većina onoga što imamo će otići za industriju, po tri ili četiri dinara, ali to nije ceo problem. Fabrike koje proizvode sirće, sokove i džemove će nakupovati ove godine silnu jabuku po niskoj ceni, pa nas čeka sledeća godina u kojoj ni to nećemo moći da prodamo jer će fabrike imati lagerovanu jabuku. Ovo ne valja!

One 2017. je prva klasa jabuka koštala 55 dinara, a jabuka za industriju 22, dok je 2018. prva klasa jabuka prodavana za tek 25 dinara i nije imao ko da je kupi, a druga klasa za samo četiri dinara. Tako je i sada, a kupaca nema. Šta dalje, ja ne znam, znam samo da se neki voćari već premišljaju da krče zasade jabuke - kaže Đurđević.

Voćari iz Topole tvrde da širom Srbije ima velikih proizvođača jabuka koji naše voće izvoze, a uvoze manje kvalitetnu jabuku iz Poljske.

Veliki kapital uložen u nove zasade jabuka i mnogo ove robe na tržištu, pad izvoza u Rusiju uzrokovan lošijim kvalitetom jabuka zbog grada i kiša, te uvoz, glavni su razlozi niske cene jabuka. Za koju i voćari i stručnjaci kažu da ni narednih godina neće rasti.

Cena jabuka na zelenim pijacama u Srbiji je od 30 do čak 120 dinara.

VIDEO: Deda Branislav pravi najtraženiji prirodni lek

(M.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    26. mart 2019 | 08:20

    NISTA NOVO !!! TAKO SE SELJAK I SELO UNISTAVA JOS OD 1945GODINE -TERALI SU LJUDE TAKO U GRAD DA POSTANU FABRICKI RADNICI POLU GLADNI !!! TAKO JE UNISTENA SRBIJA !!!

  • 🚜

    26. mart 2019 | 08:33

    Šta kaže predsednik Srbije ? Možda opet da damo 5 miliona eura Srebrenici ? Možda da uložimo novac u izgradnju još neke fontane u Beogradu ? Seljaci vreme je da i vi progovorite.

  • SOVJET

    26. mart 2019 | 09:36

    Mi smo zemlja sa kojom, upravljaju tajkuni uz svesrdnu pomoć političara..!! Zato sve propada, mladi odlaze,jer budućnost ne vide..!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA