Skandal drma nemačku automobilsku industriju: EU optužila BMW, Dajmler i Folksvagen za nezakonito udruživanje

Optuženi su da su hteli da ograniče razvoj tehnologije za smanjenje emisije štetnih gasova iz automobila

  • 2

Vlasti Evropske unije optužile su danas nemačke proizvođače automobila - BMW, Dajmler i Folksvagen - za nezakonito udruživanje koje je imalo za cilj da ograniči razvoj tehnologije za smanjenje emisije štetnih gasova iz automobila.

Evropska komisija je, nakon detaljne istrage, ustanovila da su pomenute kompanije u periodu od 2006. do 2014. godine prekršile zakone EU, nezakonito se međusobno dogovarajući da ograniče uvođenje tehnologije koja pomaže u smanjenju emisije izduvnih gasova iz putničkih vozila na benzin i dizel, prenosi agencija AP.

Dajmler, VW i BMW su možda prekršili pravila konkurencije EU.

Kao rezultat toga, evropski potrošači su možda lišeni mogućnosti kupovine automobila sa najboljom dostupnom tehnologijom - navodi se u saopštenju evropske komesarke za zaštitu konkurencije Margret Vestager.

Dajmler, koji je obavestio regulatora o "tajnom dogovoru", očekuje da neće biti kažnjen jer je nadležnim organima odao informacije, dok u BMW-u i VW-u nisu bili dostupni za komentar.

Kazne EU bi mogle biti u visini 10,0 odsto globalnog obrta svake kompanije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PETAR 1

    5. april 2019 | 18:01

    Kakvi gasovi koje udruzivanje, nemci su svoju proizvodnju BW preselili u Rusiju blizu Moskve. Zaposlili hiljadu radnika i ulozili blizu dvesta miliona evra, a plan je da iz te fabrike godisnje bude proizvedeno dvadeset i pet hiljada automobila. Putin bio na otvaranju, a meni dodje da skinem naocare i zaplacem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA