≫ 

Pretresli smo rafove u prodavnicama dečijih igračaka u Beogradu: Potražili smo ove oznake i saznali da i dalje postoji opasnost (FOTO)

Kupci će morati da nauče da traže i tumače ove simoble, jer osim njih nema drugog upozorenja

  • 0

Znak na pakovanju od tri slova A, koji potvrđuje da igračka odgovara srpskim propisima, veoma je teško pronaći u domaćim trgovinama, uverili su se danas reporteri Telegraf.rs.

Poseta dvema velikim prodavnicama - jedne koja trguje azijskom robom, i druge koja nudi renomirane brendove, pokazala je da, iako trougao od tri A već dugo postoji u pravilnicima, u praksi ga uopšte nema. Sa druge strane, sve prodavnice su pune gumenih patkica i figura za kupanje, mekanih lutki, balona i lopti na naduvavanje, za koje se ispostavilo da najčešće sadrže suspstance ftalate, koji su toksični  po reproduktivne organe i remete rad hormonskog sitema.

Mnogo igračaka, malo upozorenja Foto: Telegraf

Na bredniranim, i samim tim skupljim igračkama, ipak se pojavljuje znak CE, koji ukazuje da predmet odgovara evropskim standardima.

CE je oznaka koja poručuje da je igračka projektovana i proizvedena u skladu sa zdravstvenim, bezbednosnim i drugim propisima EU. CE potiče od francuskog naziva "Conformite Europeenne" ili „u saglasnosti sa standardima, pravilima i zakonima“. Sve igračke koje se stavljaju na tržište EU moraju da imaju CE znak, jer on je garancija proizvođača - navodi se u izveštaju Alternative za bezbednije hemikalije (ALHem).

Koliko su igračke bezbedne Foto: Telegraf.rs

Zakonom o predmetima opšte upotrebe, koji je nedavno stupio na snagu, zahtevaće se regulisan izgled deklaracije igračaka i po domaćim standardima.

Pre stavljanja igračke na tržište, uvoznici će morati da dokažu da su proizvođači sproveli postupak ocenjivanja usaglašenosti, odnosno da igračke ispunjavaju sve bezbednosne standarde. Svaka igračka moraće da bude označena srpskim znakom usaglašenosti koji podseća na trougao sastavljen od tri slova A.

Ovaj znak odavno postoji, ali su proizvođači i distributeri izbegavali Foto: Znak usaglašenosti

Kupci će morati da nauče da traže i tumače ove znakove, jer osim njih nema drugog upozorenja. Čak i na lutkama i gumenim igračkama za kupanje, koje bi vrlo lako mogle da sadrže opasne supstance ftalate, kao sastav se navode samo plastika, poliester i tkanina. Jedino na šta se kupci dodatno upozoravaju je potencijalno curenje baterije ili mogućnost da se neki delić proguta.

Na retkim igračkama, među kojima su i one povoljnije, piše da su non-toxic, odnosno neotrovne, dok na svim igračkama postoji ograničenje za godine.

Na deklaracijama nema detalja o sastavu proizvoda Foto: Telegraf.rs

KOJE OZNAKE DA TRAŽITE

Znak za uzrast - reč je o crvenom krugu u kome su dijagonalna crvena linija, lice deteta i oznaka uzrasta kome se te igračke ne preporučuju. Razlog tome su sitni delove koje bi deca mogla da progutaju.

CE - proizvod je testiran i ispunjava EU standarde

Slova A koja grade trougao - proizvod ispunjava domaće standarde

Koje znakove da tražite Foto: Telegraf.rs

Lav u trouglu - označava visoke bezbednosne standarde koji se zahtevaju u industriji igračaka. Lav obično znači da je ova izgračka bezbedna za uzrast kome se preporučuje.

GCC znak - poručuje da je proizvođač ispunio i sve zahteve i standarde Saveta za saradnju arapskih država Persijskog zaliva (Gulf Cooperation Council)

Phthalates free - da, postoje i ovi znaci. Oni se zasada češće nalaze na dezodoranima, šamponima, osveživačima vazduha, lakovima za nokte, a u nekim državama proizvođači ih stavljaju i na zavese za tuš, kabanice, opremu za kola. Znakovi se razlikuju među sobom, ali ih povezuju ove dve reči - phthalates free.

VIDEO: Od ove igračke možda može da se zatrudni

(D. Savanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA