Dizel skandal opet drma Folksvagen: Za "prevaru veka" opužen bivši direktor, sada bogati penzioner

Gigant je u septembru 2015. priznao da je u oko jedanaest miliona vozila ugrađen softver koji lažno prikazuje količinu otrovnih materija

  • 3

Posle dizel skandala od pre nekoliko godina već je podignuto nekoliko optužnica protiv zaposlenih u Folksvagenu, a sada je na red stigao i i dugogodišnji šef koncerna Martin Vinterkorn koji se nakon skandala povukao uz masnu otpremninu i penziju.

Tužioci u nemačkom gradu Brunzviku podigli su danas optužnicu protiv bivšeg direktora Folksvagena Martina Vinterkorna u vezi sa VW-ovim manipulacijama na testovima merenja emisije štetnih gasova.

Pored Vinterkorna optužene su još četiri osobe. Direktori su optuženi za prevaru, za utaju poreza, narušavanje konkurencije, ali i za lažno sertifikovanje.

Pre oko godinu dana, SAD su podigle optužnicu protiv Vinterkorna, optužujući ga za zaveru kako bi prikrio skandal sa emisijom štetnih gasova iz VW-ovih dizel vozila.

Martin Vinterkorn, Foto: AP Photo/Michael Sohn

Na pritisak američkih institucija nemački gigant je u septembru 2015. priznao da je u oko jedanaest miliona vozila širom sveta ugrađen softver koji prepoznaje da li je automobil na zvaničnom testiranju ili tehničkom pregledu.

Ukoliko jeste, pumpica sa posebnim rastvorom radi kako treba, što smanjuje količinu azotnih oksida u izduvnim gasovima. Ako je pak automobil na ulici, onda se pumpica isključuje i dizel-automobili zagađuju okolinu višestruko od zvaničnih brojki.

Vinterkorn je godinama bio najplaćeniji menadžer (CEO) u Nemačkoj. Rekordnu zaradu imao je 2011. godine sa 17,5 miliona evra. On se povukao sa funkcije nakon izbijanja skandala uz lepe reči od strane koncerna kom nikako ne bi odgovaralo da se sudski utvrdi da je najviši krug menadžera učestvovao u prevari.

Osim lepih reči u igri su i lepe pare: samo penzija koju firma po ugovoru plaća iznosi 1,33 miliona evra godišnje. U slučaju da bude osuđen, preti mu do 10 godina zatvora i novčana kazna koja može iznositi najviše 275.000 dolara.

(Telegraf.rs/Bild)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N. N.

    16. april 2019 | 00:40

    U slucaju da bude osudjen, amnestirati ce ga velikani. Nikom nista, pojeo vuk magarca.

  • Tesla

    16. april 2019 | 07:57

    Nista cudno,nemacka je poznata po ogromnim prevarama u svakom domenu! Mnogi misle da je to vredna nacija ali pravu istinu ne znaju!

  • Aleksandra

    15. april 2019 | 19:54

    Moj ex komsija:))) Covjek dobija penziju 3000€ i jos koji cent :)) preko ali DNEVNO, pa sad racunajte mjesecnu penziju.Sta ce jadan .....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA