• 5
 ≫ 

Porez na imovinu počeo da stiže na kućne adrese: Među novim kvadratima za oporezivanja najviše ima nadogradnje

 ≫ 

Visina poreza ne zavisi od opštine, već od površine, zone i vrste nekretnina

  • 5

Rešenje o utvrđenom porezu na imovinu u Beogradu je počelo da se dostavlja na kućne adrese obveznika. U Petrovcu na Mlavi dostava počinje od ove nedelje, dok će Topola i Paraćin poreska rešenja na kućne adrese početi da šalju posle praznika. U Petrovcu na Mlavi, Topoli i Paraćinu kažu da su cene identične kao i prošle godine, i da ništa nisu menjali.

U Sekretarijatu za javne prihode grada Beograda potvrđuju za Kamaticu da su se cene za prethodnu godinu menjale od jedan do dva procenta pri čemu manji rast cena imaju stanovi i garaže, jer u prometu nepokretnosti ima dosta novih objekata. Cene za poslovni prostor i kuće za stanovanje imaju tendenciju blagog pada.

- Naplata godišnjeg poreza na imovinu za prvi kvartal 2019. godine u odnosu na isti period 2018. godine beleži rast od oko 10 procenata, što je rezultat aktivnosti sekretarijata za javne prihode na povećanju obuhvata i ažuriranju baza poreza na imovinu i kontinuiranog preduzimanja mera naplate - kažu u beogradskom sekretarijatu za javne finansije, piše Kamatica.

Na ažuriranju baze podataka poreza na imovinu u prethodnoj godini radilo se u celoj Srbiji. U 44 opštine, kroz projekat švajcarske vlade „Reforma poreza na imovinu“ bilo je angažovano 325 popisivača koji su išli od vrata do vrata i proveravali da li se stvarno stanje nekretnina na terenu slaže sa onim koje građani plaćaju u poreskoj prijavi.

U Topoli su sredinom 2018 godine povećali naplatu poreza na imovinu za 10 miliona dinara, a u ovoj godini očekuju povećanje od još 10 procenata. U Vlasotincu u bazu podataka o nekretninama nisu uneli još sve promene koje su popisali na terenu, ali već sada očekuju da to povećanje bude između 15 i 25 procenata.

porez na imovinu stiže na kućne adrese, Foto: Shutterstock/PNG Tree

U prethodnih šest meseci u Ćupriji je radilo šest popisivača koji su povećali površinu koja se sada oporezuje za oko 23 procenta u 2018 godini, u odnosu na prethodnu. Povećan je i iznos poreskog zaduženja, sa 80 na 99 miliona dinara, kao i naplata za 25 odsto. U Vranju je radilo 16 popisivača koji su obišli 16 mesnih zajednica. Podnete su 5.840 novih poreskih prijava, a ukupna novoupisana kvadratura je 426.850 metara kvadratnih.

U Sjenici je šest popisivača povećalo obuhvat naplate poreza na imovinu za 24 procenta, dok je finansijsko povećanje preko 20 odsto.

- Najveći procenat novih kvadrata koji su upisani i koji će se od sada oporezivati su zapravo nadogradnje. Odnosno, u velikom broju opština smo primetili da su građani imali kuće od 100 ili 150 kvadrata, a porez plaćali na 50. Problem kod naplate poreza na imovinu je i taj što je do sada stalno postojao neki reprogram za one koji nisu redovno plaćali. Tako da, neplatiše zapravo nikada nisu bile kažnjene. Mi radimo i na tome da se ta loša praksa, kroz zakonsku regulativu, izmeni - kaže Aleksander Grunauer, direktor švajcarskog programa „Reforma poreza na imovinu“.

Pet najboljih opština u Srbiji, koje su najviše povećale obuhvat poreza na imovinu, početkom juna podeliće bespovratnih milion franaka, poklon vlade Švajcarske.

Beograd ograničio godišnje povećanje poreza na imovinu

Visina poreza ne zavisi od opštine, već od površine, zone i vrste nekretnina. Grad Beograd je doneo odluku da porez na imovinu ne može biti povećan više od dva procenta u odnosu na porez za prethodnu godinu,pri čemu neće svi građani imati povećanje poreza celih dva odsto, već to povećanje može biti i manje, i zavisi od prosečne cene prodatog kvadrata.

(Telegraf.rs/Kamatica)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vukodlak

    23. april 2019 | 21:04

    Ne mojte se zavaravati.U mom gradu , i nesalju priznanice, a kamate prisivaju, i dovode do ludila, a niko vam NEZNA,da objasni. Odgovor je :ovo je poreska uprava. Niko ne bezi od placanja, ali ovo je PLJACKA.

  • Jelena

    23. april 2019 | 12:04

    Kad povecaju plate svi ce placati poreze...nametnuli poreze a plate 200 e hahaha e Srbijo

  • David

    23. april 2019 | 21:38

    A mleko 24 dinara

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>