≫ 

Sa Kinezima potpisan Memorandum o beogradskom Metrou: Osnovana grupa za investicije (FOTO) (VIDEO)

Mihajlović potpisala četiri dokumenta u Pekingu u vezi sa realizacijom infrastrukturnih projekata

  • 2

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, kao član državne delagacije boravi od 24. do 27. aprila 2019. godine u zvaničnoj poseti Kini, gde je potpisala više sporazuma o saradnji Srbije i NR Kine. U Pekingu, na forumu "Pojas i put", je i ekipa Telegrafa koja će direktno izvešatavti sa ovog velikog događaja. 

Foto: Telegraf

Najveća novina je da je tokom ove posete potpredsednica Mihajlović sa Ministarstvom trgovine Narodne Republike Kine potpisala dokument o osnivanju Grupe za investicije. Reč je o novom telu kojim će predsedavati potpredsednica Mihajlović, u kome će biti predstavnici Srbije i Kine koji će se baviti svim zajedničkim projektima dve zemlje u infrastrukturi i industriji.

Osim memoranduma o osnivanju radne grupe za investicionu saradnju Srbije i NR Kine, potpredsednica Vlade potpisala je i sporazum koji se odnosi na nastavak izgradnje Obilaznice oko Beograda, deonica od Bubanj Potoka do Pančeva, sa konzorcijumom kineskog “Power Construction Company of China” i azerbejdžanskog “Azvirta”.

Sa istom kineskom kompanijom Mihajlovićeva je potpisala Merorandum o saradnji u vezi realizacije projekta “Beogradski metro”. Takođe je potpisala i Protokol o saradnji na projektovanju i izvođenju radova na izgradnji brze saobraćajnice Novi Sad-Ruma (Fruškogorki koridor) sa kompanijom China Road and Bridge Corporation.

Foto: Telegraf

Potpisan je i Ugovor sa kineskom Eksim bankom o kreditu za gradnju deonice auto-puta od Preljine do Požege. Ovim ugovorom omogućiće se nastavak izgradnje Koridora 11 koji povezuje Srbiju sa Crnom Gorom. Mihajlovićeva je takođe potpisala i Opšti ugovor za rekonstrukciju i modernizaciju deonica pruge na Koridoru X, deonice Beograd-Niš-Preševo-Državna granica sa Republikom Severnom Makedonijom, između Vlade Republike Srbije, “Infrastrukture železnice Srbije” i kineske kompanije “China Road and Bridge Corporation“ (CRBC).

Pored toga, potpredsednica Mihajlović je potpisala i Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine.

Vrednost projekata Srbije i Kine

Vrednost projekata Srbije i Kine u oblasti saobraćajne infrastrukture iznosi oko 7,5 milijardi evra, od toga su 1,5 milijardi evra projekti u toku (Surčin - Obrenovac, Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig, Preljina-Požega, Obilaznica oko Beograda, Sektor B; pruga Beograd - Stara Pazova). Više od 6 milijardi evra su projekti u fazi pripreme i potencijalni projekti (između ostalog, pruga Novi Sad – Subotica-državna granica, Novi Beograd – Surčin, Fruškogorski koridor, deonica Požega – Boljare, Obilaznica oko Beograda, Sektor C, pruga Beograd – Niš – Preševo, kao i potencijalni projekti Luka Beograd i Beogradskog metroa).

VIDEO: Potpisivanje sporazuma o infrastrukturnim projektima između Srbije i Kine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA