≫ 

Popović potpisao 3 sporazuma u Pekingu: Sa Kinezima gradimo najveći i najmoderniji industrijski park u južnoj Evropi (FOTO) (VIDEO)

Želimo da u Beograd privučemo visokotehnološke kompanije iz Kine i celog sveta, kaže ministar

  • 1

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović, potpisao je tri sporazuma sa kineskom kompanijom China road and Bridge Corporation (CRBC) kojima se stiču uslovi za početak radova na realizaciji projekta Srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči. U Pekingu, na forumu "Pojas i put", je i ekipa Telegrafa koja će direktno izvešatavti sa ovog velikog događaja. 

Potpisani su Ugovor o razvoju projekta, Ugovor o osnivanju zajedničke kompanije, kao i poslovni plan Srpsko-kineskog industrijskog parka koji će se prostirati na 320 hektara u Borči u Beogradu.

- Očekujem da radovi na izgradnji parka otpočnu do kraja ove godine. Zahvalan sam svim kolegama u Vladi Republike Srbije, kao i našim kineskim partnerima, što smo vodili ove pregovore efikasno i što na kraju tog procesa imamo vidljiv rezultat - rekao je Popović i dodao da će se Industrijski park graditi u tri faze i da će u izgradnju biti uloženo preko 300 miliona evra.

On je ukazao da će se u Parku graditi industrijski i poslovni objekti, a da će, pored tradicionalnih grana privrede, akcenat biti stavljen na razvoj inovacija i visokih tehnologija.

Potpisivanje sporazuma, Foto: Telegraf

- Želimo da u Beograd privučemo visokotehnološke kompanije iz Kine i celog sveta. Već sam o tome vodio razgovore u Kini i zadovoljan sam jer već sada više od 40 kineskih kompanija pokazuje spremnost da u našem industrijskom parku započne proizvodnju. Očekujemo da će u budućnosti u Parku raditi preko hiljadu kompanija različitih profila, koje će zaposliti više od 10 hiljada ljudi - rekao je Popović.

On je istakao da realizacijom projekta Srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči, Srbija postaje jedan od ključnih tehnoloških partnera Kine u okviru inicijative ”Pojas i put”.

- Pored toga što dugoročno učvršćuje našu bilateralnu saradnju sa Kinom, ovaj projekat doprinosi podizanju kapaciteta Republike Srbije u oblasti inovacija, IT i digitalne ekonomije u globalnim okvirima, i utiče na ostanak mladih inženjera i naučnika u Srbiji - rekao je ministar.

Popović je istakao da je projekat Srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu zajednička ideja i vizija predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kine Si Đipinga, bez čije podrške, prema njegovim rečima, ne bi bilo moguće ostvariti napredak u pregovorima srpske i kineske strane.

VIDEO: Potpisivanje sporazuma o infrastrukturnim projektima između Srbije i Kine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VESNA

    24. april 2019 | 10:27

    VUCIC STA JE SVE URADIO ZA POSLEDNJIH 7 GODINA !! OPOZICIJI BIH REALNO TREBALO 50 !!! HVALA VAM !! IZVINITE !!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA