≫ 

Crnogorci su najveći radnici na Balkanu, i verovali ili ne, za to imaju dokaz

Crnogorci su vredniji ne samo od Srba, već i do Makedonaca i Hrvata

  • 6

Crnogorci  rade najviše na Balkanu, bar ako je verovati poslednjim podacima Evrostata i njihovoj statistici.

Prema podacima tog evropskog zavoda za statistiku, u susednoj Crnoj Gori, radna nedelja traje 43,6 sati,  što je čak dva i po sada duže nego u Srbiji. 

I ne samo to, podaci pokazuju da su Crnogorci vredniji ne samo od Srba, već i do Makedonaca i Hrvata.

Prosečna radna nedelja u Evropskoj uniji traje 40,2 sata. Prema najnovijim podacima Eurostata od 2017. godine, muškarci širom Evrope rade u proseku 41 sat sedmično, dok žene rade 39,3 sata sedmično.

Najduže rade zaposleni u sektoru vađenja ruda i kamena - u proseku 42 sata, dok je najkraća radna sedmica u obrazovanju - 38,1 sat.

U okviru EU, najduža radna sedmica je u Ujedinjenom Kraljevstvu - 42,1 sat. Slede Švajcarska (41,8), Cipar (41,6), Austrija (41,3), Grčka i Portugal (41 sat). Najmanja radna nedelja je u Danskoj, koja je jedina zemlja sa manje od 38 sati nedeljno - 37.8 sati.

Foto-ilustracija: Profimedia

Od zemalja koje nisu članice EU a uključene su u istraživanje, najduža radna sedmica je u Turskoj - 49,1 sat, a sledi Island sa 44.

Tako je ovo istraživanje Eurostata uključilo i četiri zemlje zapadnog Balkana. Radna sedmica je najkraća u Hrvatskoj - 40,4 sati, a sledi Slovenija - 40,9 sati. U Makedoniji je prosečno 42,3 sata nedeljno, a najviše u Crnoj Gori, 43,6 sati sedmično.

VIDEO: Ovakva "optimizacija radne snage" ipak nije preporučljiva

(Telegraf.rs/Eurostat)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA