Sobarice u Hrvatskoj pobesnele: "Dovode Srpkinje za 63.000 dinara, daju im smeštaj, a nama ne mogu podići platu!"

"Čuj, sezonke iz Srbije?! Ma otići će im i one kad iskuse leto u njihovom hotelu. I onda još kukaju kako nema radnika, kako svi odoše u Nemačku"

  • 11

Nije tajna da Hrvatska ima veliki problem sa nedostatkom radne snage, ove godine, primorana je da uvozi radnike, i to naročito pred početak sezone. Kako pišu tamošnji mediji, dosta sezonaca biće i iz Srbije. Međutim, to izgleda diže pravu malu bunu među tamošnjim trenutnim radnicima, ne zbog, kako kažu nacionalnosti, već činjenice da, kako navode, umesto što dovode Srpkinje, mogu njima da povećaju plate.

- Kad sam čula da će ovog leta dovesti Srpkinje za sobarice, dala sam otkaz. To je bila kap koja mi je prelila čašu. Nema to, ne daj Bože, veze s nacionalnošću, ratom... Nisu te žene ništa krive. Ali one će raditi za istu platt, a još će im osigurati smeštaj. Kad možeš njima da platiš smeštaj, znači da možeš i nama da podigneš platu! Pa više će ih one koštati nego mi koje živimo ovde. Ma neću više, iz principa. Ne'š me više pravit' budalom – ljutito je Slobodnoj Dalmaciji kazala bivša radnica jednog splitskog preduzetnika, želeći, zbog razumljivih razloga, da ostane anonimna.

Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

Čim je čula kako u hotel, u kojem je provela nekoliko sezona radeći kao sobarica, stiže uvozna radna snaga, pukao joj je film. Prolivala je tamo, kaže, iz meseca u mesec krv, suze i znoj za 63.000 dinara s uključenim putnim troškovima, bez lipe stimulacije nezavisno od većeg opsega posla. Eventualno bi zaradila koju kunu više zahvaljujući radu praznikom, a i to je bio beznačajan doprinos mesečnom prihodu. Jedino što je raslo bio je, kaže, broj svakodnevnih radnih zadataka jer je sobarica bilo premalo.

– Pa kako očekuju da će zadržati žene?! Ne žele da ih zaposle za stalno, a kamoli da im dignu platu, nego i dalje traže jeftinu radnu snagu. I još kukaju kako nema radnika. Čuj, sezonke iz Srbije?! Ma otići će im i one kad iskuse leto u njihovom hotelu. I onda još kukaju kako nema radnika, kako svi odoše u Nemačku – razočarano će Splićanka, koju je nevolja, baš kao i većinu njenih kolegica, naterala na letnje "crnčenje za 4000 kuna" u dalmatinskoj hit-destinaciji.

Foto-ilustracija: pixabay.com, Telegraf

Kako su izgledali njihovi radni dani, posvedočila je jedna njena bivša kolegica i sugrađanka, koja je radila isti sezonski posao na istoj adresi i samoj sebi se zaklela: "Nikad više." Izdržala je, priseća se, nekoliko meseci, a onda je, zbog zdravstvenih razloga, odlučila da kaže "dosta".

- Žene su svakodnevno dolazile, neke bih videla samo nedelju dana i više se ne bi pojavile. Taj posao rade mlade devojke, mahom studentkinje ili mi, žene srednje dobi koje su ostale. Bez stalnog posla, zavisne od sezone. I onda dođeš tamo, ubiješ se i izgubiš volju ikada više raditi taj posao. Nisam tip koji odustaje, ali na kraju sam i ja morala da dignem ruke od svega – rezignirano govori vrteći film unatrag, prisećajući se dana kada je besomučno trčala po splitskom hotelu znajući unapred da je izgubila bitku s vremenom.

Posla je, naravno, bilo previše, a minuta nikad dovoljno.

VIDEO: More plavi Italiju i Hrvatsku! U Veneciji već evakuišu picerije

(Telegraf.rs/Novac.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    26. april 2019 | 14:58

    Jedan od najodvratnijih poslova. Treba pospremiti za stokom koja se ponasa bahato. Počistiti njihove izmete i ejakulate. Grozno a plaćeno jadno

  • R R

    26. april 2019 | 15:53

    Pa zato hrvatice dolaze u provod u Srbiju svakim danom sve ih je vise.

  • Sale

    26. april 2019 | 15:14

    I u EU isto, sobarice nisu od poštenog posla i zarade postale bogatašice samo u slučaju da so se uvale za stoku bogatu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA