Svi detalji Zakona o konverziji kredita u švajcarcima: Nova pravila stupaju na snagu za 7 dana, a ovo su sledeći koraci

Korisnik ne može snositi nikakve dodatne troškove usled primene konverzije kredita

  • 2

Zakon o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima objavljen je juče u Službenom glasniku, što znači da zvanično stupa na snagu za 7 dana, a od tog dana kreću i zakonom zadati rokovi za rešavanje problema zaduženih u švajcarcima.

Nacrtom zakona 16.800 ljudi moći će da umanji svoj dug, a do zaključenja ugovora korisnik je dužan da nastavi sa otplatom rata utvrđenih važećim planom otplate.

NA KOGA SE ZAKON PRIMENJUJE?

Odredbe ovog zakona primenjuju se na stambene kredite kod kojih je na dan stupanja na snagu ovog zakona otplata kredita u toku.

Odredbe ovog zakona primenjuju se i na kredite kod kojih je do dana stupanja na snagu ovog zakona dug dospeo u celosti, a nije pokrenut postupak prinudnog izvršenja, uključujući i stambene kredite kod kojih je izvršena prodaja stambene nepokretnosti koja je bila sredstvo obezbeđenja, a dug nije izmiren u celosti.

Šta sve donosi zakon dužnicima, Foto: Pixabay/moritz320

ŠTA ZAKON PREDVIĐA?

Zakonom je predviđeno da se preostali deo duga konvertuje u evre, kao i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto. Kamatna stopa ne može biti veća od 3,4 odsto plus tromesečni ili šestomesečni EURIBOR, odnosno fiksna kamatna stopa ne može biti veća od 4 odsto.

Banka je dužna da na iznos duga primeni kamatnu stopu prema ponudi koja je važila na dan 31. marta 2019. godine, za kredite indeksirane u evrima koji su iste vrste i ročnosti i imaju isti tip kamatne stope kao i stambeni kredit.

Ako je banka na dan 31. marta 2019. godine imala u ponudi stambene kredite indeksirane u evrima, ali nije imala te kredite koji su iste vrste i ročnosti kao stambeni kredit, dužna je da primeni kamatnu stopu sa ročnošću najpribližnijom ročnosti stambenog kredita.

Ako je stambeni kredit ugovoren sa fiksnom kamatnom stopom, a banka na dan 31. marta 2019. godine nije imala u ponudi stambene kredite indeksirane u evrima s tim tipom kamatne stope, dužna je da primeni promenljivu kamatnu stopu koju je, za kredite indeksirane u evrima iste vrste i ročnosti kao stambeni kredit, primenjivala na taj dan.

Kredite u švajcarcima konvertovaće u evro, Foto: Promo

ROKOVI ZA BANKE I ZA KORISNIKE

Banka je dužna da u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona dostavi korisniku ponudu za zaključenje ugovora o konverziji.

Banka je dužna da svu neophodnu dokumentaciju dostavi korisniku preporučenom pošiljkom, sa povratnicom ili lično u poslovnici banke i da sve to, zajedno sa dokazom o uručenju, čuva u dosijeu korisnika.

U slučaju da prihvati konverziju, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavesti banku i sa bankom zaključi ugovor o konverziji. Banka potom dostavlja korisniku potpisani ugovor i plan otplate po kursu za konverziju.

U slučaju da korisnik za to vreme ne obavesti banku da prihvata da se izvrši konverzija kredita, otplata kredita se nastavlja u skladu sa ugovorom o kreditu.

Konverzija nema nikakve dodatne troškove, Foto: Telegraf

TROŠKOVI KONVERZIJE KREDITA

Sva sredstva obezbeđenja uspostavljena po osnovu ugovora o kreditu ostaju na snazi, bez potrebe njihovog ponovnog uspostavljanja ili upisa u registre kod nadležnih državnih organa, uključujući i hipoteku i osiguranje kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

Sve polise osiguranja života zaključene u vezi sa ugovorom o kreditu ostaju na snazi, bez potrebe njihovog ponovnog izdavanja ili izmene.

U slučaju zaključenja ugovora kojim se vrši konverzija korisnik nema obavezu da obezbedi dodatna sredstva obezbeđenja u odnosu na ona koja su ugovorena ugovorom o kreditu.

Banka ne može od korisnika zahtevati naknadu bilo kojih troškova u vezi sa sredstvima obezbeđenja iz ovog člana. Troškovi konverzije i umanjenja duga padaju na teret banke koja vrši konverziju. Korisnik ne može snositi nikakve dodatne troškove usled primene konverzije kredita.

Ako je u vezi sa primenom konverzije kredita potrebno izvršiti overu određenog dokumenta ili izmenu, upis ili brisanje određenih podataka u katastru nepokretnosti ili drugom javnom registru javni beležnici su dužni da te usluge pruže bez naknade.

(G. Avalić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • misko

    2. maj 2019 | 11:38

    Zasto se vlada mesala u odnose banka-klijent sada kada je VKS doneo stav da je valutna klauzula nistava. Sada nam je ponudjeno mnogo manje nego da smo isli tuzbom, vlada je ovim LEX-om ozakonila pljacku banaka, mozda bi ovo bilo i dobro da je doslo pre 5 godina. Sada je znatno umanjena glavnica i otpis 38% za neke koji su pri kraju otplate ne znaci nista. Cega god se dotkakla ova vlada sve je napravila NAOPAKO i u korist stanih banaka investitira.

  • filip019

    2. maj 2019 | 00:03

    da li i prevremena otplata kredita ide bez nadoknade...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA