Estradi rok do ponedeljka, sveštenicima nedelju dana više: Ovako izgleda kalendar poreskih obaveza za maj

Poslednji dan maja rezervisan je za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za april 2019.

  • 0

Poreska uprava objavila je kalendar obaveza plaćanja poreza za fizička i pravna lica za maj, a prvi na listi koji su dužni da do ponedeljka dostave ugovore o prihodima su - estradni menadžeri. 

Isplatioci prihoda po osnovu estradnih programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa dužni su da dostave prijavu i obaveštenje do petog u mesecu za sve ugovore zaključene u prethodnom mesecu, poručuju iz Poreske uprave.

Obzirom da je 5. maj nedelja, poreznici navode kao krajnji rok ponedeljak, 6. maj.

Svi poslodavci koji imaju obavezu zapošljavanja osoba sa invaliditetom dužni su takođe, najkasnije do ponedeljka, da dostave izveštaj Poreskoj upravi u svom sedištu.

Do 10. u mesecu, određen je rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec.

Rok do polovine maja naveden je za sve one koji plaćaju mesečne akontacije doprinosa na prihode od samostalne delatnosti, za podnošenje poreske prijave za godišnji porez na dohodak građana za prethodnu godinu, za plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica...

Takođe, za plaćanje doprinosa za sveštenike i verske službenike, za domaće državljane zaposlene u inostranstvu i za inostrane penzionere za prethodni mesec, rok je polovina maja, odnosno 15. u mesecu.

Do istog datuma moraju se izmiriti obaveze plaćanja doprinosa za samostalne umetnike za drugi kvartal 2019. godine koji plaćaju tromesečnu akontaciju doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, a isto važi i za plaćanje doprinosa za poljoprivrednike.

Dan kasnije, 16. maja ističe rok za plaćanje obračunate akcize za period od 16. do kraja prethodnog meseca, a obveznik akcize je dužan da obračunatu akcizu uplati najkasnije 15. dana u mesecu.

Do istog datuma moraju se namiriti obaveze vezane za plaćanje akcize na električnu energiju, a tog dana ističe i rok za podnošenje poreske prijave o obračunatim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva

Poslednji dan maja rezervisan je za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za april 2019. godine kao i za plaćanje obračunate akcize za period od 1. do 15. dana u mesecu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA