≫ 

Polovinu državnog budžeta napunila Uprava carine: Nikad više zaplenjene nafte, derivata, deviza, droge i zlata

Carina je u budžet Srbije uplatila čak 4,9 milijardi evra, što je za 489 miliona evra više nego 2017- godine

  • 1

V.d. direktora Uprave carina Miloš Tomić izjavio je da je prošla godina bila izvanredna za Upravu carina jer je u državni budžet uplatila čak 4,9 milijardi evra, što je za 489 miliona evra više nego 2017.

On je istakao da je Uprava carina drugim rečima 2018. napunila polovinu budžeta i da se takav trend nastavlja i 2019. godine.

Miloš Tomić Foto: carina.rs

Na konstataciju lista da od tih prihoda zaposleni i nemaju neke koristi jer su im plate među najnižim u državi, Tomić je rekao da je Ministarstvo finansija prepoznalo trud Uprave carina, pa su carinskim službenicima plate od Nove godine povećane za 8,5 odsto, rekao je on u intervjuu za "Blic".

- To je za nas važna podrška za realizaciju strategije da se u narednih pet godina kompletno carinsko poslovanje automatizuje - istakao je on.

Tomić navodi da je akcizna roba najpopularnija među krijumčarima.

Zaplenjena roba na carini Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Prošle godine imali smo rekordan rezultat u zapleni nafte i naftnih derivata - više od 250 tona. To je osam puta više nego 2017. Interesantan je i šverc deviza, droge i zlata - dodaje Tomić.

Govoreći o gužvama na graničnim prelazima i čestim kritikama na račun carinika zbog te pojave, Tomić podseća da za to ne snose krivicu carinici, već druge službe.

- Nije carina granica, tu su i druge službe: policija, inspekcije. Ne čeka se na carini, već na granici. Zato je potrebna hitna automatizacija svih graničnih i carinskih procedura - naglasio je Tomić.

VIDEO: Zaplenjeno više od 30.000 neprijavljenih evra koje je suvozač u džipu krio u svom koferu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    7. maj 2019 | 08:48

    CARINSKI PROPISI SU ZASTARELI I POTICU IZ DOBA KOMUNIZMA KADA SI MORAO ZA SVE DA PLATIS CARINU KAD DODJES NA GRANICU SRBIJE !! 200 EURA BEZ CARINE JE BEDNA SUMA A ODUZIMANJE SATOVA I NAKITA JE U SVETU PREVAZIDJENA STVAR JER SE OVDE U SVICI PRODAJU SATOVI OD MILION FRANAKA I ONI SU SRECNI KAD IMAJU TAKVE TURISTE!!Y NAMA BI ISTO TREBALI TAKVI GOSTI AKO ZELIMO DA BUDEMO DEO TOG BOGATOG SVETA!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA