U Srbiji još malo neće imati ko da održava puteve, zida zgrade i radi stolariju: Dnevnice i do 100 evra zbog nedostatka radnika

95.000 zanatlija vode se kao nezaposleni

  • 16

Poslodavcima u Srbiji nedostaju dobri zidari, tesari, keramičari, stolari. Tome u prilog govori podatak da je od početka ove godine preko Nacionalne službe za zapošljavanje traženo nešto više od 9.000 zanatlija.

Istovremeno se oko 95.000 zanatlija vode kao nezaposleni. Među njima su različite struke, kao što su tapetari, šivači ali i veoma tražena zanimanja poput zidara, tesara, pekara, mesara. Dok statistika pokazuje da radnika ima, poslodavci tvrde da ih je teško naći.

U Građevinskoj komori Srbije navode da nedostaju svi profili u građevinarstvu, i ističu da je prosečna starost građevinara 55 godina i da upravo zbog toga što ih je teško naći, radnicima "skaču" i dnevnice.

Krojač Foto: Pixabay/taniarose

- Godinama smo upozoravali da ćemo doći u situaciju da nema ko da održava infrastrukturu, puteve, termoelektarne, mostove - kaže potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić i navodi da nedostatak zanatlija utiče čak i na poskupljenje stanova u zemlji.

MAJSTORSKE DNEVNICE I DO 100 EVRA

Zbog nedostatka radnika, majstorske dnevnice idu i do 100 evra, dok manje kvalifikovani i nekvalifikovani dobijaju od 35 do 40 evra.

Visina dnevnice zavisi od regiona u kojem majstori u Srbiji rade, pa, na primer, majstor gipsar u Subotici nema ista primanja na dnevnom nivou kao onaj u Beogradu ili Pirotu. Dnevnica od 50 do 60 evra za majstora u glavnom gradu koji radi na velikom projektu (a deo, zapravo, često daje svom pomoćnom radniku) nije i ona koju prima majstor armirač ili tesar u manjim sredinama.

- U ovom momentu, dobri keramičari, instalateri mašinske struke, kvalifikovanija radna snaga ima i do 100 evra dnevnicu - kaže Rodić.

Praksa u školskoj radionici, Građevinska škola Keramičari, instalateri mašinske struke, kvalifikovanija radna snaga ima i do 100 evra dnevnicu; Foto: Građevinska škola

Problem je veliki odliv radnika u inostranstvo, gde dobri majstori, uz obezbeđen stan i hranu, pa i prekvalifikaciju, mogu da zarade i 4.000 - 5.000 evra mesečno.

RADE NA CRNO?

Jedno od pitanja koje postavlja struka je da li onih skoro 100 hiljada zanatlija sa evidencije za zapošljavanje, zapravo radi na "na crno".

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kažu da je najveći broj naših državljana koji su posao našli u inostranstvu, uz posredovanje NSZ, otišlo u Nemačku, Hrvatsku, Sloveniju i Portugal. Njihove zarade su različite i zavise od vrste poslova i kvalifikacija, kao i zemlje u kojoj rade.

Tako, najveće zarade zanatlijama nude poslodavci u Nemačkoj, od 1.600 evra do 2.600 evra, poslodavci u Hrvatskoj daju od 600 evra za pomoćne radnike u turizmu, dok Crnogorci sezonskim radnicima na pomoćnim poslovima nude između 350 i 400 evra.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    8. maj 2019 | 11:55

    Srbija ce da plati glupost,nekompetentnost nazovi vodecih politicara vlade Srbije koji su najveci KRIVAC za odlivanje Srpske radne snage ne samo zanatlija nego i visoko kvalifikovande radne snage u zemljama EU umesto da su dali ljudima plate slicne u EU NIKO NEBI OTISAO IZ SRBIJE. Rezultat LOSE POLITIKE VLADE SRBIJE je TOTALNI PAD NATALITETA ,BELA KUGA U NAJVISEM STEPENU I NAJVECI ODLIV MLADIH SVIH STRUKA OD ZANATLIJA DO VISOKO OBRAZOVANIH. Pitam vas GDE JE BUDUCNOST SRBIJE SA OVAKVIM UZASNIM RAZVOJEM DOGADJAJA ZA KOJU JA KRIVIM ISKLJUCIVO VLADU SRBIJE KOJA NEMA KOMPETENCIJE NEGO SE OSLANJA NA ZADUZIVANJA I MILOSTINJU OD EU KOJI NAS JE UBIJAO 1999. NESTACEMO I KAO NACIJA I KAO DRZAVA SA OVAKVOM DESTRUKTIVNOM NEZNALACKOM POLITIKOM. SRBIJA SE MORA RAZVIJATI OD VOJVODINE DO KOSOVA I METOHIJE KOJI NJE PRIVTREMENO NATO EU VOJNO OKUPIRAN A NE RAZVOJ SAMO U BEIOGRAD I OKOLINA...AKO ZELIMO JAKU SRBIJU SRBIJA MORA BITI RAZVIJENA JEDNAKO OD HORGOSA DO KOSARA SA GRANICOM ALBANIJE !

  • ortodox RS

    8. maj 2019 | 11:03

    Pozdravljam ovu cinjenicu.U RS je ista situacija.Ratni profiteri i njihovi naslednici vladaju i kontrolisu robovlasnicko drustvo koje su oni uspostavili.Dosta je sirotom narodu jarma i politickih opcija koji iskljucivo svoje dzepove pune.Nadam se da kada jednom odu da se nikad vise nece vratiti a robovlasnici neka rade sa sve svojim naslednicima.

  • Mile

    8. maj 2019 | 10:02

    Dajte plate ukinite nametnuti „solidarni" porez na ta mala primanja, pustite malo narod da diše a ne da namiče, od muke da ćuti i da jedva sastavlja kraj sa krajem....kada se to promeni niko neće ići „preko" da radi. Evo prvi ja, radim u Minhenu kao vozač dostavnih vozila sa „C" kategorijom, kombi vozila su u pitanju, prevozim hranu po gradilištima, plata 1800€ i obezbeđen stan...a dok sam radio u GSP-u smene, šihte, maltretiranje plata je bila 400€, verovatno se to još uvek nije promenilo, zato ljudi i odlaze...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA