≫ 

Srbija jedina u ovom delu sveta: Startap ekosistem Beograda i Novog Sada izdvojen na svetskoj mapi

U izveštaju za Beograd-Novi Sad navodi se da u ova dva grada postoji između 200 i 400 startapa i naš ekosistem se nalazi u prvoj fazi razvoja, takozvanoj fazi „aktivacije“

  • 0

U najrelevantnijem izveštaju o stanju svetskih startap ekosistema, od analiziranih 150 gradova širom sveta, ove godine izdvojena su 54 i po prvi put na mapi je i naša zemlja. Beograd i Novi Sad definisani su kao jedan ekosistem, kao njegova najjača strana istaknut je pristupačan i kvalitetan inženjerski kadar, dok su video igre i blockhain označeni kao najsnažniji sektori.

Startup Genome je američka organizacija koja već deset godina analizira startap ekosisteme širom sveta. Njihov godišnji izveštaj je najsveobuhvatniji i najkredibilniji dokument koji se bavi ovom tematikom, a ove godine su u istraživanju koje prethodi njegovoj izradi učestvovali startapi iz preko 150 gradova sa svih kontinenata. Od posmatranih ekosistema, u izveštaju su izdvojena 54, a među njima i jedan iz Srbije. Beograd-Novi Sad je jedini ekosistem koji je posmatran u širem regionu, što bi trebalo da privuče dodatnu pažnju stranih investitora i organizacija iz ove oblasti.

U izveštaju za Beograd-Novi Sad navodi se da u ova dva grada postoji između 200 i 400 startapa i naš ekosistem se nalazi u prvoj fazi razvoja, takozvanoj fazi „aktivacije“. Među ekosistemima sličnim našem, rasli smo najbrže — dobili smo maksimalnu ocenu 10 za rast investicija u domaće startape i 9 za rast ukupnog broja startapa.

Kao ključnu prednost našeg ekosistema, Startup Genome identifikuje pristupačan inženjerski kadar visokog kvaliteta, navodeći da se Srbija po kvalitetu programera ubraja među pet najboljih u svetu. Kada se posmatraju sektori iz kojih dolaze naši startapi, najrazvijeniji su oni koji se bave kreiranjem video igara i razvojem proizvoda zasnovanih na blockchain tehnologiji. U oba ova sektora, Beograd i Novi Sad su u top 10 ekosistema na svetu.

Startup Genome Startup Genome

Startup Genome navodi i pojedine mere koje je država sprovela sa fokusom na niske poreske stope za kompanije — tehnološki startapi imaju poreske olakšice u dvostrukom iznosu troškova istraživanja i razvoja, uz poseban režim za kreiranje intelektualne svojine sa veoma povoljnom poreskom stopom od samo 3%.

- Inicirali smo uključivanje Srbije u ovaj izveštaj jer smatramo da je u startap svetu, gde se svi preduzetnici takmiče na globalnom tržištu, neophodno uporediti se sa drugim igračima i razumeti kakve su naše šanse u odnosu na konkurenciju iz San Franciska, Londona i drugih tehnoloških centara. Očekujemo da će ovaj izveštaj, ali i detaljnija analiza koju ćemo imati za par meseci, pomoći dalje aktivnosti kako organizacija koje pružaju podršku domaćim startapima, tako i Vlade Srbije od koje očekujemo donošenje mera za stvaranje povoljnije poslovne klime za inovativne i globalno orijentisane preduzetnike - navodi Zoja Kukić, programska direktorka Inicijative „Digitalna Srbija“ zadužena za programe u oblasti startap ekosistema.

Među nedovoljno razvijenim aspektima našeg ekosistema su investicije u startape u ranoj fazi, koje su čak 12 puta niže od svetskog proseka, kao i ukupna vrednost našeg ekosistema (303 miliona dolara), koja je čak 17 puta niža od globalnog proseka.

Međutim, u Inicijativi „Digitalna Srbija“ navode da je stanje na terenu ipak dosta bolje, ali da ga nije lako izmeriti. Prvi razlog za ovaj niži broj leži u tome da je značajan broj „domaćih“ startapa registrovan u drugim zemljama, pa se, iako najveći broj zaposlenih imaju u Srbiji, njihovi rezultati pripisuju zemljama u kojima imaju zvanično sedište.

Česta je pojava da domaći startapi svoje kompanije prvo osnivaju u inostranstvu, jer im to olakšava privlačenje stranog kapitala, kao i naplatu iz inostranstva, a zatim osnivaju ćerke firme u Srbiji. Takođe, veliki broj domaćih uspešnih startapa svoj rast je finansiralo samostalno bez spoljne investicije, pa im je teško proceniti vrednost i stoga ih Startup Genome u svom izveštaju ne razmatra.

Brnabić: Beograd i Novi Sad na mapi svetskih startap centara

Premijerka Ana Brnabić izjavila je povodom ovogat da je ponosna što napori koje Vlada Srbije ulaže u razvoj startap preduzetništva i IT industrije dobijaju sve više priznanja i ne prolaze nezapaženo.

- U danu kada je predsednik Aleksandar Vučić u Beogradu položio kamen temel?ac za izgradnju kampusa američke kompanije NCR, koji će biti najveći u Evropi, ova vest dolazi kao potvrda da je Srbija na pravom putu da postane jedan od lidera u IT industriji u Evropi - istakla je Brnabić.

- Ovo je sjajna vest za Srbiju, jer će potencijalni investitori na toj relevantnoj rang listi moći da vide da su Beograd i Novi Sad jedan od tehnoloških centara sveta u 21. veku. To je Srbija za koju se borimo i slika naše zemlje kakvu želimo da pošaljemo u svet -poručila je Brnabić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA