≫ 

Južni krak Koridora 10 zvanično otvoren za saobraćaj! Vučić sa platoa mosta "Vrla" poručio: Ovo nadilazi naše snove (FOTO) (VIDEO)

Predsednik Srbije zahvalio je građanima koji su došli večeras kako bi prisustvovali svečanom otvaranju, ali i onima koji su radili na izgradnji kraka Koridora 10

Južni krak Koridora 10, na trasi kroz Grdeličku klisuru, danas je svečano otvoren za saobraćaj u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, i članova Vlade, kao i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.

VELIČANSTVEN PRIZOR NA MOSTU "VRLA": JUŽNI KRAK KORIDORA 10 ZVANIČNO OTVOREN ZA SAOBRAĆAJ

Posle obraćanja predsednika Srbije, uz veličanstven vatromet na mostu "Vrla" južni krak Koridora zvanično otvoren za saobraćaj.

KORIDOR 10 OTVARANJE VUCIC Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

VUČIĆ: HVALA SVIM OVIM DIVNIM LJUDIMA KOJI SU RADILI ZAJEDNO SA NAMA NA OVOM PROJEKTU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je u Vladičinom Hanu, kod mosta Vrla, koji je osvetljen u bojama srpske zastave, uz vatromet, svečano otvorio poslednju deonicu autoputa na južnom kraku Koridora 10 kroz našu zemlju, u dužini od 26,3 kilometra u Grdeličkoj klisuri.

Vučić se obratio građanima i poručio da je Srbija uspela da izgradi sve što generacije nisu mogle i da treba da budemo ponosni najepšim mostom i autoputem koji Evropa ima, a koji će biti za našu decu i budućnost.

- Ovo jesmo mi i ovo jeste Srbija, nema lepše zemlje od naše Srbije, nema zemlje koju više volimo i nema ponosnije zemlje od Srbje i nema naroda koji poput našeg može da kaže da je uspeo toliko da izgradi i promeni sebe i svoju zemlju kao što smo mi uspeli u proteklih nekoliko godina - naglasio je predsednik Vučić, ne krijući radost:

VLADICIN HAN VUCIC OBRACANJE Predsednik Srbije zahvalio je građanima koji su došli večeras kako bi prisustvovali svečanom otvaranju, ali i onima koji su radili na izgradnji kraka Koridora 10-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Kiptim od sreće, radosti i ponosa, za ovako nešto veliko, moćno i lepo, što nadilazi naše snove - kazao je predsednik i naglasio da ne bi verovao da mu je neko pre nekoliko godina rekao da će ovako lepo da bude u Vladičinom Hanu.

Citirao je Ivu Andrića koji je pisao: "Jedna velika građevina koja je dugovečna, korisna i lepa, ne menja samo izgled i značaj kraja u kome se nalazi nego ima i duboke veze sa narodom koji se njom služi. Narod preko podviga svojih pojedinaca stvara građevinu na sliku i priliku svojih najdubiljih težlji i osobina, a te građevine polagano i stalno utiču na karakter naroda, jer nema slučajnih građevina izdvojenih iz društva i njegovog razvitka".

U pravu je bio veliki pisac, rekao je Vučić, nisu svi kilometri auo-puteva i svega što se gradi nešto što je slučajno.

MILORAD DODIK: JA OVDE NISAM GOST, OSEĆAM SE DOMAĆINOM

Član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, zahvalio je građanima na dočeku i rekao da se on ovde ne oseća kao gost, već kao domaćin.

VLADICIN HAN DODIK OBRACANJE Član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, zahvalio je građanima na dočeku i rekao da se on ovde ne oseća kao gost, već kao domaćin-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Ovo je nešto što se dugo čekalo, ovo je nešto što ostaje generacijama. Ovo je ono što integriše Srbiju, Severnu Makedoniju, nešto što menja čitavu perspektivu naše zemlje - poručio je građanima.

PREDSEDNIK STIGAO U VLADIČIN HAN: OČEKUJE SE OBRAĆANJE I ZVANIČNO PUŠTANJE U SAOBRAĆAJ OVE DEONICE

Građani su se okupili u Vladičinom Hanu, gde će na svečanoj ceremoniji biti pušten u saobraćaj na južnom kraku Koridora 10, a pre toga predsednik Srbije će se obratiti.

VLADICIN HAN VUCIC OBRACANJE Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Posle kulturno-umetničkog programa, intonirana je himna "Bože pravde".

Građanima se prvi obratio šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici koji je skrenuo pažnju na velike uspehe Vlade Srbije, čiju krunu teškog rada predstavlja Koridor 10. Poručio je da putevi uvek vode ljude ka njihovim destinacijama i da je uveren da auto put kroz Grdelicu, večeras otvoren, jasno vodi Srbiju i ceo region ka EU.

On je prilikom otvaranja ovog dela autoputa istakao da Evropa snažno podržava povezivanje zemalja i ljudi, slobodan promet ljudi i robe uključujući i Zapadni Balkan.

Fabrici je izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja deonice puta duge 26 kilometara navodeći da je u tome pomogla EBRD svojim kreditom od 314 miliona evra, a da će ovaj projekat imati brojne koristi.

VLADICIN HAN FABRICI OBRACANJE Građanima se obratio šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici koji je skrenuo pažnju na velike uspehe Vlade Srbije, čiju krunu teškog rada predstavlja Koridor 10-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Put će pre svega omogućiti sigurniji transport i prevoz u regionu, a vazan je i za ljude koji putuju na odmor ka različitim destinacijama. Fabrici je istakao da put ne samo sto povezuje Srbiju i Severnu Makedoniju, već Austriju, Hrvatsku, Grčku, da je to najduži panevropski koridor od Salcburga, u Austriji do Soluna u Grčkoj, da unapređuje Zapadni Balkan.

On je istakao da ovo nije samo deo infrastrukture, ovo je put koji će doneti benefit građanima, sigurnije pitovanje, brži prelzak granica. Zahvalio je i odao priznanje svima koji su u izgradnji puta učestvovali i uložili napor da ovaj projekat uspe, kao i onome šta je Srbija postigla uključujući i izgradnju najdužeg tunela Manajle.

Srbija nastavlja ovim putem, kako je rekao i ka evropskim aspiracijama, kao i ka Transportnoj zajednici Jugoistočne Evrope sa sedištem u Beogradu.

Posle njega se obratio i Zoran Zaev, premijer Severne Makedonije i ukazao na veliku važnost koju Koridor 10 ima za ceo Balkan, ne samo za Srbiju. On je rekao da je ovo nova faza u povezivanju juga i severa Balkana.

VLADICIN HAN ZAEV OBRACANJE Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

PREDSEDNIK STIGAO DO TUNELA "MANAJLE"

Predsednik Vučić je stigao na izlazni portal tunela Manajle, i tu će razgovarati sa predstavnicima diplomatskog kora, finansijskih institucija i izvođačima radova koji su gradili ovu deonicu.

- Nikad nismo imali toliko ambasadora na nekoj manifestaciji, zahvalan sam im na tome. Ovde su radile bugarske, španske i grčke kompanije i svakako da su ambasadori tih zemalja zadovoljni kako su njihove kompanije završile posao. Naravno i Azerbejdžanci. Svi su dobrodošli - rekao je on i dodao da mu je drago što se ovde mogu videti i ruski i američki ambasador.

TUNEL MANAJLE  DIPLOMATE VUCIC Među gostima bio je i ambasador Velike Britanije Denis Kif, s akojim se predsednik pozdravio, kao i SemFabrici--Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik je zahvalio svim ambasadorima i drugim predstavnicima diplomatskog kora na prisustvu, a primetivši ambasadora Velike Britanije Denisa Kifa sa šeširom, šaljivo primetio:

- Uvek znam da imamo dobre vesti kad su Kif i Skot sa šeširom - našalio se on.

Vučić je kazao i da je zahvaljujući završenoj deonici ovo sada "druga slika Srbije, drugačija zemlja".

- Nismo mi u tako užasnoj situaciju kako kukamo, niti u tako dobroj kako nam se čini. Još mnogo truda treba da uložimo, ali smo na dobrom i sigurnom putu. Finansije su nam stabilne, privredni rast više nego stabilan, ako sačuvamo političku stabilnost drugih problema neće biti - rekao je Vučić.

Aleksandar Vucic Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Potom je nazdravio sa premijrkom i članovima diplomatskog kora vinom iz vinarije "Aleksić", koji su im predstavili svoje proizvode.

Predsednik je u razgovoru da ambasadorima rekao da ne može da kaže da se naša vina mogu porediti sa najboljim italijanskim i francuskim vinima, ali da svakao srpska industrija vina itekako raste i razvija se, jer postoji veoma dobra tehnologiju prerade.

Dodao je i da je vino jedan od najlepših srpskih proizvoda.

ZORANA MIHAJLOVIĆ NA "MOMINOM KAMENU": OVAJ DEO ZOVU "BALKANSKA LEPOTICA"

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović u obraćanju radnicima je rekla da Srbija sa novog autoputa u Grdelici šalje poruku da želi da se povezuje, da se razvija, bude moderna.

- Srbija to može i hoće, a ovaj put je pocetak onoga sto ćemo u budućnosti uraditi - rekla je ona i istakla da je to najveličanstveniji deo Koridora, ali i jedan od najzahtevnijih i da je bilo teško "ukrotiti" Momin kamen i da je bilo posla i za alpiniste.

Mihajlović je dodala i da nije čudno što se ovo mesto naziva "dolina zla" ili "balkanskla lepotica".

MOMIN KAMEN MIHAJLOVIC OBRACANJE Ministarka je rekla da ovaj deo nazivaju "Balkanska lepotica", ali i "Dolina zla", pa je jasno koliko je ova deonica bila zahtevna-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Podsetila je da je u izgradnju na toj deonici bilo utrošeno više od 100 tona ekploziva, a da je 650 kubika kamena uklonjeno.

Da bi dočarala kolika je to količina, ministarka je rekla da bi to bili kamioni od Horgoša do Preševa.To je kamen korišćen u Grdelici, ali nije Momin kamen samo broj. To je i legenda i istorija, nema vojske koja nije ovde prosla, napomenula je ministarka.

Ona je navela da je postojala i statua devojke Mome koja je zbog nesrećne ljubavi okoncala zivot, a da se kamen sa ovog mesta nalazi i na Zejtinliku.

Put je rađen i noću, kaže ministarka, a predsednik je bio uz ministarstvo i izvođače u svim kritičnim trenucima.

- Sa predsednikom smo dogovarali i razgovarali o svim problemima - rekla je i zahvalila i Vladi Srbije koja je uvek operativno stala uz Ministarstvo saobraćaja da bismo mi ovde mogli da stojimo ponosno i imamo najlepsi auto-put u Evropi.

KOD PETLJE PREDEJANE SA PREDSEDNICIMA UPRAVNIH ODBORA

Predsednik Srbije sastao se na Koriodru 10, kod novoizgrađene petlje Predejane, sa predsednicima upravnih okruga, gradonačelnicima, predsednicima opština i privrednicima tog dele zemlje, koji su istakli da sa završetkom autoputa u Grdelici građani dobijaju bolju i bržu vezu sa ostatkom Srbije i okolnim zemljama.

Inače, petlja Predejane jedinstvena po tome što je jedina u Srbiji i na Balkanu celom dužinom na mostovskim konstrukcijama iznad reke.

Vučić se zajedno sa premijerkom Anom Brnabić pozdravio sa predsednikom opštine Vladičin Han Goranom Mladenovićem, koji je istakao da sa završetkom Koridora 10 građani dobijaju, kako je rekao, "vezu sa svetom" i izrazio očekivanje da će sve opštine na jugu imati veći promet ljudi, robe i kapitala.

GRDELICA AUTOPUT VUCIC Predsednik Srbije sastao se na Koriodru 10, kod novoizgrađene petlje Predejane, sa predsednicima upravnih okruga, gradonačelnicima, predsednicima opština i privrednicima tog dele zemlje-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Od kada znam za sebe slušam priču o Koridoru 10 - rekao je Mladenović i naglasio da je završetak autoputa u Grdeličkoj klisuri čudo, kao i da se čuda sve češće dešavaju od kada Srbiju vodi predsednik Vučić.

- Ko u čuda veruje čuda i stvara - dodao je predsednik opštine Vladičin Han.

Vučić je, takođe, pozdravio vlasnik motela Predajane, zatim vlasnika Alko grupe Miroljuba Aleksića i dodao da je Aleksić najveći poslodavac na jugu Srbije.

Pozdravio je i investitora iz Turske i najavaio da će turski investitor u u septembru imati "veliko otvaranje" pogona u Leskovcu.

BRNABIĆ: KORIDOR JE SIMBOL SVEGA ŠTO JE SRBIJA DANAS

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da završetak Koridora 10 ima simbolično značenje - njime se povezujemo sa Evropom, gde nam je i mesto, a to je istovremeno prekretnica za zemlju, koja pokazuje da završava započete projekte.

- Beskrajno sam srećna i ponosna na ovaj poduhvat, srećna sam i ponosna što završavamo južni krak Koridora 10 i taj veliki poduhvat kroz Grdelicu. Želim da čestitam svim građanima jer je ovo za sve građane istorijski dan - rekla je premijerka na petlji Predajane koju je obišla zajedno sa predsednikom Srbije.

GRDELICA AUTOPUT VUCIC Premijerka Ana Brnabić je u obraćanju izjavila da je taj poduhvat upravo najveći simbol onoga što je Srbija danas i što će biti u budućnosti-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kako je rekla, današnji dan treba simbolično da nam posluži kao prekretnica:

- Da naša zemlja završava stvari, započete projekte, da ne odustajemo i kad je najteže, da smo uporniji nego ikad, borbeniji kad je najpotrebnije, da nemamo izgovore za neuspehe već da idemo hrabro napred."

Zbog toga mislim, dodala je, da je Koridor 10 simbol svega što je Srbija danas i što će biti u budućnosti.

- Hvala građevinskim radnicima, inženjerima, svima koji su učestvovali u ovom poduhvatu, ministrima u vladi, koji su radili ovo mnogo pre nego što sam se ja pridružila vladi. Ponosna sam što sam deo ovog tima, tima Aleksandra Vučića, koji je uveo novi način rada. Nastavljamo dalje, ponosna sam što ne stajemo ovde, što smo juče pokrenuli izgradnju putu Preljina-Požega, što uskoro počinjemo Moravski koridor - rekla je Brnabić.

OBILAZAK KORIDORA AUTOBUSOM

Aleksandar Vucic Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik, članovi vlade i predstavnici medija obišli su poslednju deonicu auto-puta na južnom kraku Koridora 10 u Grdeličkoj klisuri, koja će večeras u 20 sati svečano biti puštena u saobraćaj.

Srpski zvaničnici i mediji koji izveštavaju obilaze deonicu otvorenim autobisima.

POTREBNO JE DA MI SA BALKANA SHVATIMO DA SMO SNAŽNIJI UJEDINJENI

Predsednik Srbije je, govoreći na "Kosini 2", rekao je da je potrebno da se mi sa Balkana ujedinimo i shvatimo da samo tako, kada budemo zajedno nastupali, možemo ići napred.

- Moramo da se borimo za našu budućnost, i da se borimo za saobraćaj u našoj zemlji - rekao je Vučić, a zatim se osvrnuo na one koji osporavaju njegov rad:

KORIDOR 10 GALERIJA VUCIC Predsednik Srbije je, govoreći na "Kosini 2", rekao je da je potrebno da se mi sa Balkana ujedinimo i shvatimo da samo tako, kada budemo zajedno nastupali, možemo ići napred-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Nemamo vremena da se osvrćemo na one koji su nam zviždali kada smo počeli da radimo. I oni će se voziti ovim auto-putem i uživati u njemu.

Rekao je da je južni krak Koridora i nauk za nas kako da izbegnemo greške, ali i da premostimo sve teškoće koje se nađu pred nama.

VUČIĆ O KORIDORU 10: ZAVRŠILI SMO ONO ŠTO NIKO GODINAMA NIJE USPEO

- Završen je jedan veliki posao! Hvala vrednim radnicima na predanosti i požrtvovanosti da se savlada sve ono što godinama unazad niko nije uspeo, hvala i građanima Srbije koji su verovali u ovaj san koji je danas stvarnost. Budućnost su kvalitetne i bezbedne saobraćajnice, nova radna mesta, investicije, ostanak ljudi u svojim rodnim mestima. Most Vrla je najlepši projekat na prostorima bivše Jugoslavije! Zahvalan sam i srećan što sam predsednik zemlje koja je uspela da se izbori sa stvarima sa kojima pre nismo uspeli da se izborimo. Živela Srbija - napisano je na Instagram nalogu "Budućnost Srbije".

TAČNA SATNICA DOGAĐAJA PREDVIĐENA ZA DANAŠNJI DAN

Za 17:30 na Kosini 2 predsednik Vučić će razgovarati sa predstavnicima izvođača koji su radili na toj deonici, a pola sata kasnije premijerka Brnabić će kod petlje Predejane razgovarati sa predstavnicima izvodjača radova, predsednicima upravnih okruga, gradonačelnicima, predsednicima opština i privrednicima ovog kraja.

U 18:45 ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović će se obratiti izvođačima radova i alpinistima.

Predsednik Srbije će od 19:10 kod tunela Manajle razgovarati sa predstavnicima diplomatskog kora, finansijskih institucija i izvodjača radova koji su radili na ovoj deonici.

Centralni događaj je predviđen za 20 časova, kada će se sa platoa ispod mosta Vrla predsednik Vučić se obratiti građanima i označiti početak puštanja saobraćaja na južnom kraku Koridora 10.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA