Efikasna upotreba osvetljenja

Niži računi bez odricanja

  • 0

Energetski efikasnom upotrebom svetla mogu se ostvariti značajne uštede u potrošnji električne energije i time smanjiti mesečni računi .

Na primer, iako bi trebalo da daju više, šest običnih sijalica od 25 W daju zajedno istu količinu svetlosti kao jedna od 100 W, a takav „buket” sijalica, troši čak 50 odsto više energije. Zato je bolјe rešenje koristiti jednu sijalicu veće snage umesto više sijalica manje snage.

Najjednostavniji način da se bude energetski efikasan je da se maksimalno iskoristi dnevno svetlo. Zato bi trebalo redovno čistiti prozore, izbegavati postavljanje prevelikog broja biljaka ispred prozora i tamne zavese. U radnim prostorijama stolove treba postaviti tako da budu osvetljeni suncem.

Štedlive sijalice za istu količinu osvetljenja troše pet do šest puta manje električne energije i imaju i do 10 puta duži radni vek nego klasične. Obične sijalice sa užarenim vlaknom traju prosečno do 1.000 sati, a štedljive više od 10.000. Zato zamenite obične sijalice štedljivim. Ipak treba znati nekoliko detalja pre nego što se kupe nove, štedljive sijalice.

Energetski razred

Najbolje je izabrati sijalicu A klase. Sijalica B klase slabije svetli, ali ne troši mnogo više električne energije u odnosu na sijalicu A klase, pa može da se kupi ako joj je povoljna cena.

Snaga sijalice

Izbor snage sijalice zavisi od toga gde treba da se postavi. U tabeli je prikazan okvirni odnos snaga klasičnih sijalica sa užarenim vlaknom i „štedljivih sijalica", pa najbolje tako se orijentisati.

Temperatura svetla

Boja svetla se stručno naziva temperatura svetla. Generalno, postoje dve boje svetla koje proizvode „štedljive sijalice" - belo i žuto svetlo, odnosno topla/meka bela svetlost i dnevna bela svetlost. Preporuka je da se za prostorije u kojima se boravi koristi meka/topla bela svetlost. Na primer, neko koristi belo svetlo za čitanje, pošto stvara bolji kontrast crnih slova na belom papiru.  Inače, boja svetla se izražava u Kelvinima (K). Što je manji broj, to je svetlo „toplije“. Ambalaža bi trebalo da sadrži i ovaj podatak.

Oblik sijalice

Iako ovaj detalj zvuči trivijalno, mora se voditi računa za koje sijalično mesto se kupuje „štedljiva sijalica", jer ih ima različitih oblika, od štapnih do spiralnih. Razlikuju se uglavnom u dužini, odnosno visini. Sijalična mesta koja su zatvorena kuglama (npr. u ostavama) zahtevaju kraće sijalice, pa je tu najbolje uzeti „štedljivu sijalicu" spiralnog oblika.

Snaga sijalica Tabela - snaga sijalica

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA