Nastavak ulaganja u rudarske projekte

Počeo transport odlagača u „TE- KO Kostolac“

  • 0

Sa montažnog placa površinskog kopa „Drmno“ počeo je transport odlagača, kapaciteta 8.500 kubika na sat, na radnu poziciju na kopu. Na osnovu izveštaja komisije za tehnički pregled i prijem opreme kojim je data saglasnost o spremnosti odlagača za transport, zvaničan nalog da počne taj posao dao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP „Elektroprivreda Srbije“.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je reč o značajnom segmentu u realizaciji planova i klјučnih projekata u „Elektroprivredi Srbije“ u trenutku kada se uspešno privodi kraju prva faza projekta u Kostolcu. Novi BTO sistem deo je druge faze modernizacije TE „Kostolac B“, a projekat u Kostolcu realizuje se na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine.

Antić je naveo da je ukupna vrednost druge faze projekta modernizacije TE „Kostolac B“, koji podrazumeva izgradnju novog bloka i povećanje proizvodnje na kopu „Drmno“, 715,6 miliona dolara. Cilј projekta je povećanje kapaciteta PK „Drmno“ sa devet na 12 miliona tona uglјa godišnje, a ukupna vrednost ugovora za izgradnju šestog BTO sistema iznosi 97,6 miliona dolara.

On je dodao da je obavlјen dobar posao, kao i da je veoma važno da su učestvovale i srpske kompanije koje tako stiču potrebna znanja i iskustva za učešće u velikim projektima. Ministar rudarstva i energetike je rekao da EPS ima snažnu podršku Vlade Srbije i predsednika Vučića da nastavi sa ozbilјnim investicijama. On je rekao da EPS i ove godine postiže značajne rezultate i da je proizvodnja uglјa veća za 900.000 tona nego prošle godine, što je  povećanje od 5,1 odsto.

Svecano obelezavanje transporta odlagaca sa montaznog placa - Drmno Foto: Promo/EPS

d. direktora EPS-a Milorad Grčić je tom prilikom rekao da je danas veliki dan za EPS, posebno za rudarski sektor.

- Svedoci smo da se poslednjih nekoliko godina, posebno u poslednjih pet godina značajno intenzivnije ulaže u rudarski sektor - rekao je Grčić.- Gradi se novi blok B3 u Kostolcu i nadam se da će iz dana u dan gradnja ići sve bolјe. Novi sistem omogućiće povećanje proizvodnje uglјa sa devet na 12 miliona tona godišnje u Kostolcu, a u Kolubari planiramo da nabavimo dva kompletno nova sistema. Početak transporta odlagača, ukupna dužine 135 metara i težine oko 1.500 tona još jedan je korak ka završetku priprema za početak rada novog bloka „Kostolac B3“, najvažnijeg energetskog projekta u Srbiji decenijama unazad.

On je dodao da je odlagač čiji je transport danas počeo moderan i da se uklapa u cilј da se nabavlјa najmodernija i najbolјa oprema koja će ostati budućim generacijama. Ugovorena vrednost odlagača iznosi 18,9 miliona dolara.

CMEC (China Machinery Engineering Corporation) je nosilac projekta, a isporučilac opreme za odlagač je FLSmidth (bivši Sandvik). Mašinsku montažu odlagača uradila je firma „Feromont  inženjering“ iz Beograda, a elektro montažu firma „Mikrokontrol“.

(Telegraf.rs/ PR

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA