• 2

Sve bliži otvaranju Polјa „E“

Kada taj projekat bude završen, stvoriće se uslovi za otvaranje polјa E u Rudarskom basenu „Kolubara“ koje ima oko 450 miliona tona uglјa ispod zemlјe.

  • 2

Milorad Grčić, v. d. direktora Javno preduzeća „Elektroprivreda Srbije” obišao je radove na izmeštanju dela korita reke Peštan u Lazarevcu, koji se izvode u sklopu projekta otvaranja novog kopa „Polјe E“ u Rudarskom basenu „Kolubara“. On je naglasio da se radovima u koje EPS investira 1,1 milijardu dinara stvaraju preduslovi za otvaranje „Polјa E“ koje leži na oko 450 miliona tona uglјa i zato je ovaj projekat jedan od najvažnijih za „Kolubaru“ i EPS.

- U toku je izmeštanje 3,8 kilometara toka reke Peštan. Radovi uveliko teku, bilo je malo problema u početku zbog vremenskih nepogoda, međutim sada je više od polovine predviđenih radova realizovano - rekao je Grčić. - Paralelno sa izmeštanjem korita reke Peštan gradi se i pristupni put dužine pet kilometara, kao i most dužine 50 metara koji će prelaziti preko novog korita. Ovaj projekat je veoma važan, ali i složen.

On je podsetio i da je pre nekoliko godina na taj način izmeštan tok reke Kolubare, te da radove izvode firme „Hidrotehnika” i „Hidrotan”.Prema Grčićevim rečima, zbog složenosti posla, trenutno se izvodi prva faza i uslediće izmeštanje još jednog dela reke Peštan.

- Kada taj projekat bude završen, stvoriće se uslovi za otvaranje polјa E u Rudarskom basenu „Kolubara“ koje ima oko 450 miliona tona uglјa ispod zemlјe. Zbog toga je, u smislu energetike i stabilnosti proizvodnje električne energije proizvodnje uglјa, ovaj projekat izuzetno važan – rekao je Grčić. - Proizvodnja električne energije prevashodno je bazirana na proizvodnji koja koristi ugalј i da to čini dve trećine srpske struje. Zato su Kolubara i kop „Drmno“ u Kostolcu od velike važnosti za proizvodnju struje i zato dajemo i nastavićemo da dajemo na značaju rudnicima i rudarima.

Prvi čovek EPS je najavio i da će za nekoliko nedelјa obići još jedan važan projekat EPS-a, a to su radovi na izmeštanju Ibarske magistrale u dužini od sedam kilometara.

(Telegraf.rs/PR)

Komentari

  • AV

    Kako kada je 2009 otvoren taj kop ? A to što pričaju nema veze sa istinom, živi bili pa videli

  • Ponos Srbije

    Lepota i pamet!

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima