EPS je kičma stabilnosti Srbije i regiona

Četvrta konferencija o investicijama u energetici

  • 1
EPS, Balkanmagazina

Foto: Danilo Mijatović

„Elektroprivreda Srbije“ je klјučna kompanija za stabilnost energetskog sistema, ne samo Srbije, već i regiona, i zato je važno za Vladu, čitavu zemlјu i region da bude vođen na način koji omogućava da bude dugoročno stabilan i kičma sigurnosti snabdevanja električnom energijom u ovom delu Evrope, jedan je od zaklјučaka četvrte u seriji konferencija koje organizuje „Balkanmagazin“, u saradnji sa JP EPS.

- Dovođenje raspoloživih kapaciteta u nivo sa važećim propisima EU, kada je reč o zaštiti životne sredine, je prioritet. EPS je ubedlјivo najviše uložio u tu oblast u Srbiji, više od 400 miliona evra. Sa novih milijardu evra koje će biti investirane u narednih pet do sedam godina naša postrojenja ćemo dovesti u nivo parametara koji su dozvolјeni u Austriji, Nemačkoj i drugim zemlјama. Navikli smo da EPS bude džak za boks i kada ima, ali i kada nema razloga za to. Rezultati sada demantuju te razloge – rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije.

Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS, istakao je da je cilј da EPS bude najmoderniji sistem i da se, što se tiče ekologije, približi cilјu da bude „egal“ sa zemlјama koje su dostigle najviše standarde kada je reč o zaštiti životne sredine. On je napomenuo da se, oni koji govore o prekidu korišćenja uglјa u Srbiji, u stvari zalažu za uvoz električne energije i energetsku zavisnost zemlјe.

- EPS dve trećine električne energije proizvede na bazi kostolačkog i kolubarskog uglјa, što znači stabilnost proizvodnje električne energije. To podrazumeva ekonomsku, političku i geopolitičku stabilnost. EPS ne koristi novac iz budžeta, već je jedan od najvećih uplatilaca sredstva u državni budžet, sa 7,5 do oko devet odsto ukupnih primanja na nivou godine – istakao je on.

Savo Bezmarević, izvršni direktor za tehničke poslove proizvodnje energije, rekao je da je u poslednjih 15 godina uloženo 1,4 milijarde evra u kapitalne remonte. Kada se računaju i manji remonti i projekti, ta cifra je oko 2,5 milijardi evra.

Direktor Sektora za strategiju Aleksandar Jakovlјević istakao je da je tek posle završetka kriznog perioda u Srbiji, EPS mogao da pokrene ulaganje u dostizanje evropskih ekoloških standarda.

- Mi smo u taj proces ušli znatno kasnije od zapadnoevropskih kompanija. Kada smo došli u poziciju da možemo time da se bavimo rezultati su vidlјivi – rekao je Jakovlјević i dodao da su na primer emisije praškastih materija smanjene sa oko 66.000 tona u 2003. godini na 8.500 tona u 2018. godini. On je najavio i da će samo na osnovu planova razvoja EPS do 2027. godine investirati oko 4,6 milijardi evra u sve oblasti poslovanja.

Aleksandar Jovović, profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu, objasnio je da se veliki broj članica EU dugo usaglašavao sa propisima, njihove privrede su se razvijale, a dugo vremena im je trebalo da smanje svoje štetne emisije.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA