Projekat za energetsku stabilnost

Predstavlјena Tehnoekonomska analiza za TE „Kolubara B“

  • 0
TE Kolubara B

Foto: Danilo Mijatović

Izgradnja Termoelektrane „Kolubara B“ u Kaleniću je isplativa i zajedno sa projektima novog bloka i vetroelektrane u Kostolcu osiguraće energetsku stabilnost države, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

- Imamo dokazanu isplativost izgradnje TE „Kolubara B“ sa blokom snage 350 MW, u Kaleniću, između Uba i Velikih Crlјena. Zbog toga je ovo jedan od najvažnijih i najlepših dana u novijoj istoriji EPS-a – rekao je Grčić na predstavlјanju Tehnoekonomske analize o završetku tog projekta.

On je podsetio da je reč o projektu koji je započet 1984. godine, ali je prekinut i dodao da će posle sadašnje pozitivne analize, novi koraci za donošenje odluka Nadzornog odbora JP EPS i Vlade Srbije uslediti u narednih nekoliko nedelјa.

- Nevezano za šire planove predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije o širenju EPS-a u regionu, van granica Srbije, izgradnjom takozvanog kineskog bloka „Kostolac B3“, TE „Kolubara B“ i vetroparka u Kostolcu Srbija postiže potpunu stabilnost za naredni period – istakao je Grčić.

Dodao je da EPS stiče sigurnost da u narednih 50 godina možemo da kažemo svim investitorima, domaćim i stranim kompanijama, da su dobrodošli u Srbiju i da imamo sigurnu proizvodnju električne energije.

- U budućnosti planiramo da budemo ozbilјni izvoznici i to je ono što u političkom, socijalnom i geopolitičkom smislu daje visok nivo sigurnosti zemlјi kao što je Srbija – rekao je Grčić.

Plan je da u gradnji TE „Kolubara B“ učestvuje oko 1.000 lјudi i da maksimalno budu angažovane domaće kompanije.

- Važno je da će u samoj elektrani raditi oko 220 zaposlenih. Vodimo i računa o zaštiti životne sredine i planirana je na dva nivoa – rekao je Grčić.

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije pohvalio je zaposlene u EPS-u koji su sačuvali ranije nabavlјenu opremu za TE „Kolubara B“ u takvom stanju da može da se koristi i danas.

U celom projektu i analizama su učestvovali „Energoprojekt“, kao i domaći instituti pri rudarskom, mašinskom i građevinskom fakultetu.

Mladen Simović, direktor „Energoprojekt Entela“ rekao je na predstavlјanju Tehnoekonomske analize za „Kolubaru B“ da taj projekat predstavlјa jedinstvenu šansu koja bi morala da se iskoristi.

Predstavlјanju analize prisustvovali su predstavnici lokalnih samouprava, Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, Nadzornog odbora JP EPS i poslovodstva JP EPS.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA