Dokaz uspeha projekata revitalizacija EPS-a

Nastavak rekorda u HE "Zvornik" i u februaru

  • 2
HE Zvornik EE Foto: EPS

Još jedan rekord u sistemu "Elektroprivrede Srbije". Posle niza dnevnih rekorda i mesečne rekordne proizvodnje u januaru hidroelektrana "Zvornik", sa revitalizovanim agregatima, 19. februara ostvarila je novi apsolutni rekord u dnevnoj proizvodnji električne energije u svojoj 65 godina dugoj istoriji. Tog dana proizvedeno je 2,849 miliona kilovat-sati električne energije i to je dostignuto sa sva četiri revitalizovana agregata u pogonu, sa prosečnom snagom od 29,68 MW po agregatu.

Od početka 2021. godine ovo je treći put podizanja lestvice u rekordnoj dnevnoj proizvodnji električne energije, nakon 2,835 miliona kWh proizvedenih 3. januara i 2,840 miliona kWh proizvedenih 11. januara. U januaru ostvaren je i apsolutni mesečni rekord u proizvodnji od puštanja HE "Zvornik" u rad ukupno proizvedenih 81,926 miliona kilovat-sati električne energije.

Ovi rezultati posledica su revitalizacije kojom je povećana instalisana snaga agregata i time je potvrđena efikasnost opredelјenja EPS da obnovi proizvodne kapacitete. Novi agregati rade sa povećanim protokom, značajno većim stepenom korisnosti i uz veći pad koji je ostvaren prokopavanjem rečnog korita reke Drine nizvodno od brane.

Povećanje proizvodnje "zelene" energije i bolјe iskorišćenje dotoka na Drini omogućila je revitalizacija ove HE kada su potpuno obnovlјena sva četiri agregata uz povećanje snage i produženje radnog veka. U HE "Zvornik" projekat je započet 2016. godine i revitalizacija sva četiri agregata završena je početkom 2020. godine. Snaga agregata povećana je za ukupno 30 MW, a vrednost investicije iznosila je 70 miliona evra od čega je 65,5 miliona evra iz kredita KfW banke. Novi agregati u hidroelektrani puštenoj u rad 1955. godine, pri trenutnim hidrološkim uslovima, proizvode oko 20 odsto više energije nego prvobitni.

Posle revitalizacije, ukupna instalisana snaga agregata je 125,6 megavata, što je za 30 odsto više. To je kao da je u HE "Zvornik" postavlјen još jedan agregat. Revitalizacija doprinosi i manjim troškovima održavanja i produžetku životnog veka ove hidroelektrane za novih 40 godina.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nole

    22. februar 2021 | 14:22

    Lako je povecati dobit kada se BiH ne placa vise od 25 godina njen deo koriscenja zajednicke reke Drine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA