Uspešna proizvodnja zelene energije

Februarski rekordi hidroelektrana EPS-a

  • 2
HE Djerdap 1 Foto: Danilo Mijatović

Posle uspešne i rekordne proizvodnje u januaru, hidroelektrane „Elektroprivrede Srbije“ nastavile su sa obaranjem proizvodnih rekorda.

Potpuno revitalizovana hidroelektrana „Zvornik“ i u februaru je imala rekordnu proizvodnju. Ova HE je proizvela 72,653 miliona kilovat- sati električne energije što je za 26 odsto više od prethodnog rekorda u februarskoj proizvodnji koji je iznosio 57,769 miliona kWh. Zbog povoljne hidrološke situacije, revitalizovanih agregata i visoke pouzdanosti, plan proizvodnje za februar premašen je za 120 odsto.

I najveća hidroelektrana na Dunavu „Đerdap 1“ proizvela 655, 680 miliona kWh i postavila rekord u proizvodnji električne energije za februar. Na ostvarenje ovakvog rezultata najveći uticaj je imala povoljna hidrološka situacija i pogonska spremnost agregata. U  HE „Đerdap 1“ do sada je revitalizovano pet agregata, a kada bude završena revitalizacija poslednjeg agregata, ova HE biće u mogućnosti da proizvodi više električne energije, u skladu sa hidrološkom situacijom. Uslove za ovako uspešnu proizvodnju stvorili su dobra tehnička priprema, modernizacija HE, kao i priprema jezera za nadolazeće vode.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kolubara

    1. mart 2021 | 14:20

    Iz Kolubare je siva struja i ona čini veći deo,možda će na proleće sve da pozeleni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA