ZelEPS predstavlјen kupcima sa područja Vojvodine

Sve više zainteresovanih za zelenu energiju EPS-a

  • 0
EPS Foto: JP EPS

Korišćenje zelene energije sve više je u fokusu poslovanja privrede i "Elektroprivreda Srbije" više od dve godine sa ZelEPS paketom doprinosi podizanju svesti o značaju obnovlјivih izvora energije. ZelEPS paket podrazumeva snabdevanje energijom iz obnovlјivih izvora koja ima garanciju porekla.

Kupcima na slobodnom tržištu sa područja Vojvodine koncept ZelEPS paketa predstavio je Bratislav Džombić, direktor Sektora za razvoj slobodnog tržišta u "EPS Snabdevanju". Više od 50 eminentnih komercijalnih kupaca saznalo je da se paketom ZelEPS-a kupcima garantuje ekološko poreklo električne energije, a kupci dobijaju elektronski dokument koji dokazuje da je proizvedena samo upotrebom obnovlјivih izvora energije.

Bojana Pađen, pomoćnik načelnika Gradske uprave za zaštitu životne sredine Novog Sada, u ime gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, učesnicima tribine o ZelEPS paketu, predstavila je najznačajnije projekte Novog Sada koji se tiču energetske efikasnosti i zelene energije.

- Važno je da društveno odgovorni kupci koji se odluče za kupovinu zelene energije koju nudi "Elektroprivreda Srbije" budu svesni da ekološkim poslovanjem učestvuju u izgradnji zdravije životne sredine i time poštuju principe održivog razvoja – rekla je Pađen.

Ona je najavila izradu plana energetske efikasnosti za 2022. godinu i program energetske efikasnosti koji će definisati cilјeve, smernice, aktivnosti koje će sagledati trenutno stanje energetske efikasnosti na teritoriji Novog Sada i doneti neke nove mere i odluke koje će pomoći da ta oblast napreduje u narednom periodu.

- Garanciju porekla mogu dobiti samo proizvođači poput "Elektroprivrede Srbije", čiji su proizvodni kapaciteti registrovani u Registru proizvođača iz obnovlјivih izvora, kod Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije. Na zahtev proizvođača, garanciju porekla izdaje operator prenosnog sistema "Elektromreža Srbije", a EMS je postao punopravan član AIB (Evropske asocijacije tela za izdavanje) 2019. godine i tržište Srbije integrisano je u tržište EU – objasnio je Džombić.

EPS je, pionirski, pre dve godine počeo prodaju zelene energije, a prvi kupac paketa ZelEPS bila je Prokredit banka. Pored banaka, zelenu energiju EPS-a do sada su kupovale uglavnom kompanije koje se bave industrijskom proizvodnjom. Velike kompanije kao što su Lidl, "Tigar", "British American Tobacco", "Zdravlјe" iz Leskovca, "Strauss Adriatic", "Froneri Adriatic", kao i mnogi drugi, prepoznali su značaj zelene energije.

- Ugovori se zaklјučuju kao i konvencionalni. Nikakva dodatna papirologija nije potrebna, a postojeći ugovor se ne raskida, već se aneksira s istom cenom energije uz dodatak od 0,2 evra po megavat-satu – rekao je Džombić.

Broj zainteresovanih kupaca za ZelEPS stalno raste. Prodata zelena energija sa garancijom porekla u 2020. godini je bila deset puta veća nego u 2019. Količina ugovorena za ovu godinu je u ovom trenutku 50 odsto veća nego 2020. godine. Sa ovom "zelenom" ponudom kupci ostaju verni najvećoj energetskoj kompaniji u Srbiji, a jedan broj njih prepoznaje nastojanje EPS-a da drži korak sa Evropskom unijom i svetom.

Zelena energija EPS-a proizvodi se u 15 hidroelektrana snage 3.015 megavata, što je 38 odsto EPS-ovog energetskog potencijala, a trećina ukupne proizvodnje realizuje se u hidroelektranama. U planu je i korišćenje drugih izvora zelene energije, kao što su vetar i sunčeva svetlost.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA