EPS lider i po prihodima i po profitu

Uspešno poslovanje najveće srpske energetske kompanije

  • 1
EPS Foto: Danilo Mijatović, JP EPS

Sa prihodom od skoro 2,6 milijardi evra u 2020. godini, "Elektroprivreda Srbije“ zauzela je osmo mesto na listi 100 najuspešnijih preduzeća Jugoistočne Evrope "TOP 100 SEE“. Istovremeno je EPS i najbolјe rangirana srpska kompanija na prestižnoj listi, koju svake godine objavlјuje ugledna međunarodna poslovna platforma SeeNews. U izveštaju Agencije za privredne registre "Sto naj... privrednih društava u 2020. godini” EPS je na prvom mestu i po prihodima i po profitu.

- Taj veliki energetski sistem u 2020. godini beleži neto dobitak od 12,88 milijardi dinara, koji je 3,5 puta veći od profita u 2019. Značajan porast profitabilnosti je posledica bolјih rezultata u svim segmentima poslovanja, a posebno u delu primarne delatnosti, s obzirom da je rast obima poslovne aktivnosti od 1,1 odsto praćen racionalizacijom u obavlјanju energetske delatnosti. EPS je imao i najveće poslovne prihode od 282,73 milijardi dinara – navodi APR.

- Privreda Srbije je uspela, uprkos otežavajućim okolnostima zbog pandemije korona virusa, da i tokom 2020. godine održi postignuti obim poslovnih aktivnosti iz prethodne godine i da ostvari pozitivan neto rezultat za petinu veći nego 2019.

Po prihodima iza EPS su NIS, "Delez Srbija”, Tigar Tajers i Telekom Srbija. Što se tiče profita, posle EPS-a sledi Tigar Tajers s rastom neto profita za 2,1 posto na godišnjem nivou, na 9,21 milijardu dinara, treći je Telenor s neto dobitkom od 8,4 milijarde, za 20,2 odsto manjim nego godinu ranije, a prvu petorku zaokružuju Ziđin, koji je profitabilnost povećao 2,6 puta u odnosu na prethodnu godinu na 8,4 milijarde, te Koka-Kola čiji je neto profit skočio za 55,6 procenata na 5,66 milijardi dinara.

Video: Može da ubija ljude ali zato vodi računa o životnoj sredini: Ovo je ekološki tenk na struju

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Qwerty

    20. oktobar 2021 | 12:24

    I to bi da prodaju, i kao nemaju para, a struja kao da je oni uz pomoc zlata prave. Sramota.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA