Ko su superzvezde kineske društvene mreže?

Prvoplasirani je pisac Vu Jan, a zatim slede voditelj Sje Na, advokat Juan Julai, budistički učitelj Jan Čan, stilista Peru Liju... Glumci Čen Kun, Jao Čen i Guo Degang popularnije su od Keti Peri, Džastina Bibera i Lejdi Gage

  • 0

Mnogi među onima koji slove za "superzvezde" kineske društvene mreže Sina Veibo nisu poznate ličnosti, čak nemaju ni najviše sledbenika, već su to ljudi najrazličitijih profesija koji se smatraju najuticajnijim na Internetu, jer se njihove poruke najviše razmenjuju.

Sina Veibo rangira svoje korisnike po popularnosti, odnosno po broju sledbenika, ali i po uticaju na Internetu, to jest po nivou aktivnosti u kombinaciji sa brojem aktivnih sledbenika i sa brojem "šerovanja" njihovih poruka, prenosi Bi-Bi-Si.

Među najuticajnije korisnike, koji često pune naslove u Kini, spadaju preduzetnici, magnati u domenu nekretnina, advokati i pisci, a na "Top listi" od 10 imena na Sini Veibo našao se čak i jedan sveštenik.

Prvoplasirani je pisac Vu Jan, a zatim slede voditelj Sje Na, advokat Juan Julai, budistički učitelj Jan Čan, stilista Peru Liju i drugi.

Jedan od napopularnijih korisnika kineske društvene mreže je i Li Kai-fu, bivši predsednik kineskog Gugla, a sada direktor kompanije za tehnološke inovacije, koga prati čak 500 miliona registrovanih korisnika i čije se poruke "dele" na desetine hiljada puta.

U novembru prošle godine, on je, kako navodi, nesvestan neočekivanih efekata, na mreži komentarisao proizvod jedne američke konditorske kompanije, čime je znatno podstakao njenu prodaju.

Među prvih 100 najuticajnijih na kineskoj društvenoj mreži je i glavna urednica kineskog izdanja lista "Vol strir džornal" Juan Li, jedini novinar stranih medija koji se probio na toj listi.

 

Poslednjih godina, mreži Sina Veibo pridružili su se i neki kineski vojni generali, kao što je general Luo Jan, čija je prva onlajn poruka glasila: "Veibo je veoma važno bojno polje, ako ne govorite, drugi će... Moramo da se borimo za našu voljenu zemlju, partiju, vojsku i narod!"

Kad je o popularnosti reč, možda mnogi u drugim delovima sveta nisu ni čuli za njih, ali azijske zvezde kao što su glumci Čen Kun, Jao Čen i Guo Degang popularnije su od Keti Peri, Džastina Bibera i Lejdi Gage - barem u onlajn svetu.

Čen, Jao i Guo imaju, svako ponaosob, preko 54 miliona sledbenika na najvećoj kineskoj mikroblog mreži, čime su potukli Peri, Bibera i Lejdi Gagu, koje trenutno na Tviteru prati najviše korisnika te popularne mreže.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA