≫ 

Oslobođeni Legija, Zvezdan Jovanović i ostali pripadnici JSO, ovo je obrazloženje presude (FOTO SA LICA MESTA)

JSO je od 9. do 17. novembra 2001. godine otkazala poslušnost komandi i u više navrata odbila zahteve načelnika resora da prekine sa pobunom

  • 26

Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović i još petorica optuženih za organizovanje pobune Jedinice za specijalne operacije (JSO) oslobođeni su svih optužbi. 

Zbog oružane pobune JSO tužilaštvo traži 12 godina zatvora za Legiju: Iako nije bio na njenom čelu, imao je ključni uticaj

Pored Legije i Jovanovića, koji već izdržavaju maksimalne kazne zatvora od po 40 godina, među optuženima su i Dušan Maričić, Veselin Lečić, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Pocić i Mića Petraković. Prvooptuženi Ulemek, koji je trenutno u zatvoru u Požarevcu, po sopstvenoj želji, nije prisustvovao objavi presude, ali se zato u Višem sudu pojavio Jovanović.

Sudija Dargomir Jerasinović je u obrazloženju presude naveo da je sudsko veće jednoglasno donelo odluku jer tužilaštvo za organizovani kriminal nije uspelo da dokaže optužbe. 

Žena Zvezdana Jovanovića, Foto: Milena Đorđević

Među pisanim dokazima bili su i stenogrami sa 61. i 62. sednice Vlade kojima su prisustvovali skoro svi predstavnici vlasti, a gde je konstatovano da bezbednost države nije ugrožena.

Sudija je u obrazloženju presude istakao da je i samo ponašanje državnog vrha dokaz za sebe, kao i dolazak tadašnjeg premijera Zorana Đinđića sa maloletnim sinom na proslavu slave JSO.

Porodična prijateljica Zvezdana Jovanovića i njegive supruge, Foto: Milena Đorđević

Među dokazima je i to što Vlada tada nije proglasila vanredno stanje jer je procenila da ne postoji bojazan od nasilnog preuzimanja vlasti. Ovo je prvostepena presuda i na nju tužilaštvo za organizovani kriminal ima pravo žalbe.

Izricanju presude prisustvovala je Olivera Jovanović, supruga Zvezdana Jovanovića (52), kao i njena prijateljica pravnica Biljana Nikolić.

Supruga i prijateljica ušle su zajedno u sud, Foto: Milena Đorđević

Njih dve su ušle zajedno u sudnicu, držeći se ruku pod ruku, iako se spekulisalo da između atraktivne plavuše i nekadašnjeg zamenika komandanta pripadnika "Crvenih beretki" postoji nešto više.

Šešelj je zadovoljan presudom, Foto: Milena Đorđević

Na izricanje prsude došao je i predsednik radikala Vojislav Šešelj.

Šešelj ispred Višeg suda, došao na izricanje presude, Foto: Milena Djordjevic

On je u kratkom obraćanju prisutnim medijima, pre izricanja presude, rekao da se nada oslobađajućoj presudi jer za nešto drugačije nema osnova, s obzirom da je reč o protestu, a ne o oružanoj pobuni kako to tužilaštvo tvrdi.

Šešelj je i očekivao oslobađajuću presudu, Foto: Milena Djordjevic

TRAŽILI OSTAVKE MIHAJLOVIĆA, PETROVIĆA I MIJATOVIĆA 

Prema optužnici, JSO je od 9. do 17. novembra 2001. godine otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Đinđića, da prekine sa pobunom.

Operativni deo JSO borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao auto-put - 10. novembra Novi Sad-Subotica, a 12. novembra auto-put kroz Beograd sa novobeogradske strane mosta Gazela.

Legija u vreme pobune nije bio na čelu JSO, Foto: Profimedia/AFP

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Zvezdan Jovanović, Foto: Profimedia/AFP

Za Ulemeka je tužilaštvo predložilo sudu da ga osudi na kaznu od 12 godina zatvora zbog organizovanja oružane pobune, iako Ulemek nije bio na čelu JSO u vreme pobune, ali je prema stavu tužilaštva imao ključni uticaj na jedinicu koja je bila u sastavu Resora državne bezbednosti.

ZA ULEMEKA I JOVANOVIĆA TUŽILAŠTVO TRAŽI PO 12 I 10 GODINA ZATVORA

Za Jovanovića tužilaštvo je predložilo sudu da mu izrekne kaznu od 10 godina zatvora, dok je za pripadnike jedinice Miću Petrakovića i Dragoslava Krsmanovića tražilo po pet godina zatvora. Za Veselina Lečića predložilo je četiri godine zatvora, a za Dragišu Radića i Vladimira Pocića po tri godine zatvora.

Što se tiče Dušana Maričića Gumara, koji je u vreme pobune bio komandant jedinice, medicinskim veštačenjem koje je zimus predstavljeno ocenjeno je da nije sposoban da prati suđenje, pa je postupak protiv njega razdvojen. Maričić takođe služi kaznu zatvora u Požarevcu.

Specijalni sud, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović izdržavaju maksimalne kazne zatvora zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, marta 2003. godine. Dušan Maričić služi višedecenijsku kaznu kao pripadnik grupe koja je uoči septembarskih izbora 2000. godine otela i ubila nekadašnjeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića.

Zvezdan Jovanović prisustvovaće izricanju presude. Ostalih pet pripadnika JSO se brane sa slobode.

VIDEO: Zoran Marjanović napušta Centralni zatvor

(Jasna Vučić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kalabic

    13. jul 2018 | 14:27

    Ljude treba kazniti. Ali isto tako treba ih i pomilovati jer 40 godina je stvarno predug period. Verujem da su bili mnogo veci SRBI od onga zbog kojeg su u zatvoru.

  • Ne zaboravi junake sa Kosara

    13. jul 2018 | 14:30

    Tako je !

  • Neša

    13. jul 2018 | 14:32

    Nikad bolju jedinicu u Srbiji necemo imati, velika je greska to sto su ih rasformirali, onaj ko se ogresio o zakon taj neka odgovara ali zakopati celu jedinicu zbog toga je greska. DOS ih je se bojao pa valjda nisu ni imali drugog izbora.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA