≫ 

Jelenu su dve godine držali kao robinju u Obrenovcu: Silovali su je motkom, urinirali po njoj, čupali nokte... Zašto je niko nije spasao?

Ima li istinskog opravdanja da okrenemo glavu u drugu stranu i odustanemo od pomoći žrtvi?

  • 22
Rob

Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Jelena V. (28) bila i gore od roba dve godine u Velikom polju u Obrenovcu. Nevenčani supružnici Mileva i Nenad brutalno su se ižviljavali nad njom, a mogućnost da se ovako nešto uopšte dogodi u 21. veku delovalo je nemoguće. Ali, da je neko to posmatrao sa strane i ovoliko dugo ostavilo je mnoge u potpunoj neverici.

- Čuli su se krici, dozivanje u pomoć, lomljava i vika, a kada bih pokušao da Jeleni dam koru hleba kroz prozor, ona je drhtala i gutala krišom da Mileva i Nenad ne vide. Ako bi saznali, mene bi napadali. Jednom je čak pokušala da pobegne, ali ju je Nenad uhvatio za kosu i dovukao do kuće. Da nisam zvao policiju, Jelena bi do sada sasvim sigurno bila mrtva - ispričao je medijima komšija koji je prijavio slučaj policiji.

Priča iz Obrenovca koja ledi krv u žilama: Mileva je sa momkom svoju školsku drugaricu mesecima držala vezanu lancima i terala da prosi

Čovek je o dve godine pakla zatočene i mučene Jelene i detaljno dao opis. Znao je i da je najstarije dete zatočnika Mileve i Nenada, uriniralo u usta Jeleni, da su joj davali da jede hleb sa mokraćom. Da ju je Mileva udarala, a kada bi joj pozlilo polivala bi je vodom i nastavljala krvnički da je tuče. Isečeno uvo joj se inficiralo. Po rani na nozi Mileva ju je gazila. Podvodili su je za 1.000 dinara. Vezivali ruke i noge lancima.

Samo jedno od navedenog je strašno. Reč "horor" zvuči ništavno. Da li je moguće da je bilo ko to znao i da je konačno otkriveno kada je kucnuo poslednji čas?

Da, na kraju je komšija spasio život nesrećnoj devojci, ali da li je društvo omanulo kada se ovakve montruoznosti događaju ovoliko dugo?

"Za ljude koji su plaćali za seks sa ovom ženom, poseban krug pakla", glasio je jedan od komentara na ovu vest.

Gradske sredine opasnije Foto-ilustracija: Jovana Velimirović

- Sa zakonske strane i neprijavljivanje krivičnog dela je krivično delo. Zakon je vrlo jednostavan i jasan - kaže kriminolog Dobrivoje Radovanović.

Prema Krivičnom zakoniku za neprijavljivanje krivičnog dela zaprećene su kazne do tri godine.

Siromašni Bosanac bio je rob kome su lomili kosti, čupali nokte i nadali se da će umreti od bolova: Sada su zverski mučitelji pred licem pravde (VIDEO)

- Kazne se za ovo delo retko izriču - napominje Radovanović i dodaje da kao olakšavajuća okolnost može da bude strah svedoka ukoliko su počinioci teški prestupnici.

- Komšije su znale šta se dešavalo u toj kući ali niko nije smeo javno da priča o tome. Ljudi su više puta anonimno prijavljivali policiji Milevu i Nenada. Policajci su nekoliko puta dolazili na njihova vrata, ali je Jelena uvek govorila da policajci izmišljaju. Toliko ih se plašila da nije smela da kaže kroz šta prolazi. Trpela je iživljavanje jer su joj Mileva i Nenad govorili da će je ubiti i da će njeno telo zakopati iza kuće, tako da niko neće saznati gde je - rekao je "Blicu" izvor iz policije i dodao da je policija zatekla Jelenu vezanu lancima na podu.

Jelenu su prodavali kao seksualnu robinju Foto: Shutterstock

- Niko to ne bi prijavio. Taj koji je prijavljen, kada počne sudski spor znaće ko ga je prijavio i, u zavisnosti od strukture ličnosti, počinilac bi mogao da se sveti nakon izlaska iz zatvora. Što su nasilnici brutalniji, to je strah od prijavljivanja veći - objašnjava psihoterapeut Dijana Lazić Puškaš.

Ona smatra da je veliki deo odgovornosti i na institucijama, centru za socijalni rad, policiji u otkrivanju ovakvih slučajeva i podseća na podatak da je, prema navodima, Jelena V. došla iz disfunkcionalne porodice.

- Neko bi sigurno rekao nekom policajcu da je anonimnost zagarantovana i da postoji veća zaštita svedoka. Najlošije prođe onaj ko se bori za pravdu - dodaje ona.

ODREĐEN PRITVOR

Portparol suda Bojana Stanković precizirala je za Tanjug da je sudija za prethodni postupak doneo rešenje kojim je odredio pritvor prema okrviljenima zbog opasnosti da će ometati istragu uticanjem na predložene svedoke, kao i zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

Okrivljenima se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela trgovina ljudima u saizvršilastvu, dodala je Stanković.

SLIKA 21. VEKA

I direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Aleksandra Ljubojević, gostujući na RTS-u to je potvrdila zaključkom da je potrebna široka prevencija.

- Ja kao profesionalac hoću da verujem da je komšija zaista prijavio, ne da je čekao godinu ili dve, davao samo koru hleba. Da vi gledate da neko zlostavlja ljudsko biće... - priča Ljubojević.

Ona napominje da je trgovina ljudima nešto što prati ljudsku civilizaciju, pa čak i u 21. veku.

Ne smemo okretati glavu pred nasiljem i dozvoljavati počiniocima da prolaze nekažnjeno Foto: A. Nalbantjan

- Možda ne u ovako brutalnom obliku, ali verujte da toga ima. Uglavnom se događa u gradskim sredinama, gde najbolje može da se sakrije - navodi ona. Prema njenim podacima počinici bivaju kažnjeni sa pet do pet i po godina.

- Teško je dokazivo i trgovina ljudima meša se sa drugim oblicima nasilja. Više puta mora da se izađe pred sud, i žrtve i svedoci pred nasilnike. Zašto žrtve ne mogu ili ne žele da se obrate za pomoć, na primer u prinudnom radu ili prosjačenju? Da bi postojala trgovina ljudima mora da postoji prinuda, da dovedu ljude u zavistan položaj. Zašto nije pobegla? Boji se, ucenjena je, nema gde da se vrati, nema sredstava, nema porodicu... - dodaje Ljubojević.

Zamislite situaciju Jelene V. na svojoj koži. Ne dve godine, jedan mesec, ili dan. Pet minuta. Da li biste želeli da vam neko pomogne?

Sasvim je sigurno da je odgovor potvrdan. Granica je i strah za sopstveni život postoji, ali ako budemo tek tako okretali glavu i dozvoljavali da sve prođe  nekažnjeno pitanje je trenutka kada ovako nešto može da se dogodi na našoj koži ili neke nama bliske osobe.

Evo kako da se odbranite od napadača

(Milena Rodić/m.rodic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biljka

    23. oktobar 2018 | 18:11

    Osuditi ih da rade u rudniku i nikada da ne izadju

  • Uzas

    23. oktobar 2018 | 17:32

    Ovo je toliko strasno da nemam reci!!!! Za ovo ne postoji adekvatna kazna!!! Place mi se.. A komsije isto u zatvor, decu u ludnicu!!

  • @#$

    23. oktobar 2018 | 18:46

    Neprijavljivanje komsija se moze tumaciti i kao i njihovo precutno odobravanje. Cak i saucesnistvo. Trebalo bi i te neljude komsije goniti sudski.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA