Bivši šef katastra u Valjevu imao 6 funkcija i izbegavao da upiše hipoteku na svoju kuću na planini: Sada je dobio kaznu

Matić, kao načelnik katastra, u isto vreme imao je čak šest funkcija: obrađivač predmeta, veštak u tom predmetu, član komisije za legalizaciju objekta, podnosilac zahteva za upis upotrebne dozvole, osoba koja je odobravala sve novonastale promene i isključivi vlasnik nepokretnosti

  • 4

Viši sud potvrdio je uslovnu zatvorsku kaznu od osam meseci bivšem šefu katastra u Valjevu Zoranu Matiću zbog zloupotrebe službenog položaja. Njega je optužnica teretila za izbegavanje upisa hipoteke u predmetu izgradnje i legalizacije svoje kuće na Divčibarama kada je imao čak šest funkcija.

Postupak protiv Matića, sadašnjeg odbornika sa liste SNS u Skupštini grada, pokrenut je pošto je Antikorupcijski tim Ministarstva građevine otkrio i valjevskom tužilaštvu dostavio podatke da je Matić, kao načelnik katastra, u isto vreme imao čak šest funkcija: obrađivač predmeta, veštak u tom predmetu, član komisije za legalizaciju objekta, podnosilac zahteva za upis upotrebne dozvole, osoba koja je odobravala sve novonastale promene i isključivi vlasnik nepokretnosti na katastarskoj parceli 673/4 K.O. Divčibare.

Matić je prvostepenom presudom Osnovnog suda, zbog zloupotrebe službenog položaja, osuđen na uslovnu kaznu od osam meseci zatvora, ako novo krivično delo učini u roku od dve godine, a tu presudu, koja je postala pravosnažna, potvrdio je i Viši sud u Valjevu.

Kako je obrazloženo, Matić je od polovine 2007. do pred kraj februara 2013. godine, do kada je bio načelnik valjevskog katastra, „iskorišćenjem svog službenog položaja svesno izbegao da donese rešenje o upisu ugovorene hipoteke u korist banke na nepokretnosti čiji je vlasnik, porodično-stambenoj zgradi na Divčibarama“. On je, kako stoji u presudi, rešenje o upisu hipoteke „tražio i preuzeo od postupajućeg službenika katastra i držao ga kod sebe na stolu, čime je teže povredio prava banke neupisivanjem obezbeđenja stambenog kredita, iako je bio svestan zabranjenosti svog dela“.

U odbrani pred sudom, bivši šef katastra se pravdao „velikim obimom posla“, objašnjavajući da je predmet „oko godinu-dve“ stajao u pravnoj službi katastra, a potom je prebačen u njegovu kancelariju sa ostalim nerešenim predmetima, ali da se njime nije bavio jer je bio odgovoran za izradu vlasničke evidencije za teritoriju Grada Valjeva „što je bio ogroman posao“.

(S.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA