≫ 

Ni posle 2 godine nije pronađeno telo zapovednika Milana (36): Neutešni brat se svakog dana pita šta se desilo s njim

Teretnjak preduzeća "Ivan Milutinović - PIM" potonuo je 200 metara od obale kod smederevske Tvrđave 3. novembra 2016. godine

  • 0

Ni dve godine od potonuća teretnog broda "Beograd 10" kod Smedereva, telo zapovednika Milana Brzakovića (36) nije nađeno. Njegova porodica podnela je krivičnu prijavu zbog propusta koji su, kako smatraju, prethodili udesu, ali epiloga nema.

Na drugu godišnjicu potonuća i stradanja lađara, nema ni zvanične potrage za Milanom, ni nove istrage o brodolomu. Porodica Brzaković je decembra prošle godine Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu podnela krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u preduzeću "Ivan Milutinović - PIM" i Upravi za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu.

- Niko nas do danas nije ni pozvao, ne znamo čak ni da li je tužilaštvo išta radilo u vezi sa prijavom. Pitamo se, koliko godina je potrebno da nešto preduzmu, ili ćute, čekajući da vreme prođe, da se sve zaboravi - kaže brat nestalog lađara Željko Brzaković.

Porodica Brzaković, u kojoj su i otac i brat nastradalog takođe lađari, i dalje tvrdi da brod nije smeo da bude pušten na plovidbu jer je, kažu, bio u katastrofalnom stanju. Sa druge strane, prema dokumentaciji, brod je prošao pregled četiri dana pre potonuća, kada je ustanovljeno da je ispravan.

Teretnjak preduzeća "Ivan Milutinović - PIM" potonuo je 200 metara od obale kod smederevske Tvrđave 3. novembra 2016. godine Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je nakon nesreće naložilo da se svi brodovi ove serije hitno povuku iz upotrebe, što je i učinjeno. Međutim, brat nastradalog lađara tvrdi da je reč o obmani.

- Dva poslednja od 10 brodova ove flote bila su "Beograd 10", potonuo kod Smedereva i "Beograd 2" koji se samo deset dana nakon ove nesreće prevrnuo kod Đerdapa. To znači da nije više bilo brodova koji bi se povukli. Jedino je tačno da nisu bili bezbedni po ljude - navodi Brzaković.

Podsetimo, Više tužilaštvo u Smederevu tokom istrage navelo je da uviđajem Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture nije utvrđen uzrok plovidbene nezgode. Tužilac je angažovao sudskog veštaka čiji nalaz kaže da nisu utvrđeni propusti nadležnih i posade, a da je uzrok potonuća zamor materijala i prskotina u pramčanom delu broda.

Ni dve godine od potonuća teretnog broda "Beograd 10" kod Smedereva, telo zapovednika Milana Brzakovića (36) nije nađeno Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Teretnjak preduzeća "Ivan Milutinović - PIM" potonuo je 200 metara od obale kod smederevske Tvrđave 3. novembra 2016. godine. Telo Nikole Kosovca (49) pronađeno je pola kilometra nizvodno od mesta udesa četvrtog dana potrage, a telo Milana Brzakovića još nije nađeno.

KOLEGE OGORČENE

U Udruženju profesionalnih lađara Srbije, koje je sprovelo svoju istragu, i iznelo sumnje u propuste, kažu da su ogorčeni jer niko ništa ne preduzima. U saopštenju na njihovom sajtu, uz fotografije lađara samo stoji "Dve godine od potonuća i pogibije, niko odgovoran..."

VIDEO: Pronađeno telo mladića koji je nestao na kupalištu na Zlatiboru

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA