Puzala sa trnjem među nogama, žigosana je, lomili na njoj štapove dok je kopala sebi grob: Osuđena Ranka Tomić zbog strahota nad bolničarkom Karmenom

Presuda za starešinu fronta zbog zlostavljanja koje se dogodilo 1992. godine u Bosanskoj krupi doneta je 26 godina od kada je počinjeno. Fond za humanitarno pravo smatra da je kazna od 5 godina zatvora preblaga

  • 14

Ranku Tomić, starešinu fronta koji se nalazio pod komandom Petrovačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je 26. novembra 2018. na pet godina zatvora zbog zverskog mučenja koje se završilo ubistvom bolničarke Karmene Kamenčić (18) 1992. godine u mestu Radić (Bosanska krupa).

Međutim, Fond za humanitarno pravo, nevladina organizacija koja prati ovakve slučajeve, ocenila je kaznu "preblagom" s obzirom na način na koji je Karmena Kamenčić mučena i nakon toga ubijena.

- Imajući u vidu da je u vreme kada je ubijena Karmena Kamenčić imala samo 18 godina, da je pre nego što je ubijena bila izložena poniženju, da su je mučile tako što su je tukle i urezale joj krst na leđima, da bi vrhunac zlostavljanja doživela tako što je bila primorana da sama sebi iskopa grob, stav FHP-a je da je sud morao izreći daleko strožu kaznu - navodi se u saopštenju ove organizacije.

Oni su još naveli da ukoliko se uzme u obzir da je Ranka Tomić komandovala pomenutom jedinicom, te da joj je ta pozicija omogućavala da spreči nečovečno i krajnje surovo ponašanje, FHP ističe da bi stroža kazna bila adekvatniji odgovor na bol i patnju kojoj je Karmena Kamenčić bila izložena pre nego što je ubijena.

U istom saopštenju se navodi da su za ovaj zločin pred Kantonalnim sudom u Bihaću osuđene pripadnice "Fronta žena Petrovac" Bora Kuburić i Radmila Banjac, na kazne zatvora u trajanju od po četiri godine, ali im je Vrhovni sud Federacije BiH 2016. godine kazne zatvora smanjio na po tri godine.

Veselko Đukić, koji je ubio Karmenu Kamenčić ispalivši nekoliko hitaca u nju dok je ležala u grobu, nije procesuiran jer je u vreme kada je počinio ubistvo bio maloletan.

ZVERSKO MUČENJE I PONIŽAVANJE 

Kada su detalji zverskog mučenja zbog tog je Ranka Tomić osuđena na pet godina zatvora, obnarodovani, javnost je ostala šokirana.

Naime, pripadnici Petrovačke brigade VRS nedaleko od mesta Radić zarobili su Karmenu Kamenčić, bolničarku u 5. korpusu Armije BiH, a zatim je predali jedinici "Front žena Petrovac". Karmenu su pripadnice te jedinice, zajedno sa osuđenom Rankom Tomić, odvele do doline nedaleko od osnovne škole u mestu Radić, gde se već okupio veliki broj meštana.

Kako je navedeno u optužnici, Ranka Tomić ju je naterala da se skine pred brojnim okupljenim meštanima i da puzi po zemlji, usled čega je bolničarka zadobila povrede i obimna krvarenja.

Ranjena bolničarka je naterana da sebi iskopa grob, "dok su joj među noge stavljali granje crnog trna".

Potom su je osuđene Kuburić i Banjac tukle štapovima sve dok se ne bi slomili, da bi joj Banjac u jednom trenutku odsekla kosu.

Međutim, ispostavilo se da je zverstvo tek počelo.

Banjac je već povređenoj bolničarki urezala krst na glavi, usled čega je obimno krvarila, a kasnije je to učinila i na leđima nesrećne 18-godišnjakinje.

Nastavljajući sa iživljavanjem, one su joj odsekle donji deo uha i odvele je 70 metara dalje od mesta mučenja gde joj je tada maloletni Veselko Đukić iskopao grob u koji je bolničarka naterana da legne.

Život mlade bolničarke ali i zversko mučenje okončano je kada je Veselko u nju ispalio nekoliko hica iz automatske puške.

MIRNO DOČEKALA PRESUDU

Kako je zabeležila u crtici novinarka portala "Danas" koja je prisustvovala suđenju, s obzirom na to da je Tomić bila komandirka te jedinice, te da je mogla da spreči mučenje i ubistvo mlade Karmen, što ona ne da nije učinila, već je u tom monstruoznom činu i učestvovala, mogla je da bude strože kažnjena.

"Još gore od ovako blage kazne je vrlo izvesna mogućnost da Tomić bude oslobođena po žalbi, pošto je sudsko veće na kraju prihvatilo iskaz Radmile Banjac, što ne bi smelo, prema tvrdnjama pravnika, da se radi, jer niko nije mogao da je 'natera' da svedoči. A poznavajući sistem rada pravosuđa u Srbiji, gde je skoro pola-pola u osuđujućim i oslobađajućim presudama, Ranka Tomić, koja je sve vreme zdušno negirala da je učestvovala u ovom zločinu, te da je u to vreme bila u Beogradu, mogla bi ponovo slobodno da se kreće po srpskoj prestonici.

Iako je s nevericom dočekala osuđujuću presudu, podigavši ruke ka svom advokatu, bila je mirna i staložena. Nakon završetka čitanja presude, brzo je napustila Specijalni sud."

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    1. decembar 2018 | 08:32

    Pitao bih NVO i sve srbomrsce STA JE SA NASEROM ORICEM, ZASTO SE NE BUNE U VEZI NJEGOVE OSLOBADJAJUCE PRESUDE??? Zasto cutite??? Koliko je on zverstava pocinio, a uziva u BiH status heroja? Mi osudjujemo Srbe, pa makar i na 5 godina, a na KiM, u Hrvtskoj, BiH najveci zlocinci vladaju i uzivaju sve privilegije. SRBI, DOKLE CEMO BITI GLUPI???

  • Igor

    1. decembar 2018 | 00:13

    Ciji si da si,ako ovo mozes da radis onda covek nisi TACKA

  • Primus

    1. decembar 2018 | 11:23

    18 godina...o tugo.. nemam reči. Da vas pitam ljudi-ZAŠTO SVE TO??? ŠTA STE DOBILI?? DA LI JE OVO ŠTO ŽIVITE DANAS U SVOJIM KVAZI DRŽAVICAMA BOLJE???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA