U toku je "Sablja 2", država se obračunava sa najgorim kriminalcima podzemlja: Da li je napokon odzvonilo klanovima i ubicama?

U samo jednoj noći uhapšeno je na desetine kriminalaca zbog ubistava, trgovine narkoticima i vezama sa nekada najjačim vođama podzemlja

  • 56
Policija, hapšenja, rešetke, zatvor Foto-ilustracija: Tanjug/Jaroslav Pap, Profimedia, MUP

Strašno je videti ljudsku krv razmazanu po trotoarima i ulicama. Posle nekoliko ovakvih prizora, kojima sam prisustvovala usred bela dana, u ime redakcije Telegrafa postavila sam jasno pitanje: da li sam bezbedna u ulazu svoje zgrade, na putu do posla, ili dok šetam ulicom danju? Posle izveštavanja iz Pančeva, nakon pokušaja ubistva ispred vrtića, pitala sam da li je bezbedna moja koleginica dok ujutru vodi dete u ovu predškolsku ustanovu. Pitali smo svi zajedno da li je, posle svih dnevnih krimi razračunavanja i likvidacija po beogradskom asfaltu, došlo vreme za novu "Sablju", ili treba da ih pustimo da izgmižu iz podzemlja i sami se istrebe. I usput ubiju mene. Ili tebe. Ili nekog mog. Tvog.

Odgovor je stigao vrlo brzo, posle samo pet dana. U jednoj noći pohapšeni su oni čije su se stranice u Beloj knjizi MUP-a odavno usijale. Većina je bila u bekstvu, za mnoge su se skupljali ključni dokazi, a kada su se napokon svi našli na mestu na kom i treba da budu - iza rešetaka - isplivala su sva krivična dela iza kojih stoje. A ta dela, ona najgora, prilično govore o njihovoj surovosti.

U toj jednoj, velikoj akciji policije, privedeno je više osoba zbog ubistava, političkih ubistava, trgovine narkoticima, iznuda i bliskosti sa nekada najjačim vođama podzemlja. U tih nekoliko desetina pohapšenih kriminalaca stao je sav onaj najgori šljam koji se brinuo da niko ne spava mirno.

Uhapšeni Nebojša Stojković Stojke/ Foto: Printskrin

Zbog njih više nije bilo nedužnih među nama jer smo pred zalutalim metkom svi krivi.

Da li se sada osećam bezbednije? Da. Da li će kriminala biti uvek? Nažalost, hoće. Da li policija treba da sprovodi ovakve akcije? Da se ja pitam - da, i to svakog dana! Ako ništa drugo, a ono bar za nauk preostalima u podzemlju, koji su se ovog puta izvukli. Da se bar primire u svojim šahtovima i ne predstavljaju pretnju svima koji cirkulušu kroz Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Niš, ili bilo koje i najmanje mesto u Srbiji.

Vladimir Jovanović Japanac, član Zemunskog klana/ Foto: MUP Srbije, Tanjug/Dimitrije Goll

Jedno je jasno: država je rešila da se obračuna sa kriminalom. Da li ćemo ovu akciju nazvati "Sablja 2", ili joj dati neko deseto ime - potpuno je nebitno. Znam samo da me vest o velikom hapšenju nije presekla kao što jesu mnoge prethodne o rešetanjima po Beogradu usred dana. Posle nekoliko podmetnutih bombi i eksplozija na najprometnijim raskrsnicama, red je bio da i dobri momci "razbucaju" ove loše.

Policija je u jednoj noći ušla u kuće nekih od najmoćnijih ljudi koji se povezuju sa vođama kriminalnih klanova. Akcija još traje. Za one koji su uspeli da izmaknu lisicama, svaka naredna noć biće najteža u životu. I tako sve dok se svi članovi kriminalnog društva ne nađu u ćelijama.

Poslednje ubistvo u Beogradu, koje se dogodilo usred dana/ Printskrin: Telegraf

Ovo do sad prilično podseća na ono čemu smo svedočili 2003. godine, nakon ubistva premijera Zorana Đinđića. Tada se policija beskompromisno obračunala s organizovanim kriminalnim grupama i pohapsila ozloglašene članove zemunskog klana. U pritvoru su se tad našli svi oni za koje je postojala osnovana sumnja da su upleteni ili bili u vezi sa organizovanim kriminalom - "krupne ribe" beogradskog podzemlja, republički tužioci, sudije, policajci, estradne zvezde, lekari, novinari, razni savetnici...

Samo neka se nastavi tako.

VIDEO: Uznemirujući snimak ubistva na Banovom brdu, likvidacija u po bela dana!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA