Zaplenjeno oružje kod Preševa: Sumnja se da su ga albanski teroristi spremali za nove napade

Naši vojnici bili meta napada?

  • 0

Sakriveno oružje za koje se veruje da je pripadalo albanskim teroristima i da je bilo namenjeno novim napadima, pronađeno je zakopano u jednom podrumu na području opštine Preševo, prenose Novosti.

Prema saznanjima lista, oružje je otkriveno u selu Depce, gde se tokom oružane pobune na jugu centralne Srbijenalazilo jedno od uporišta tzv. Oslobodilačke vojske Preševa,  Medveđe i Bujanovca, kojim je komandovao Redžep Aliju, zvani komandant Redža.

Tu je bilo uporište OVK Foto: Profimedia/AFP

Pronađene su dve automatske puške – američki tompson i sovjetski PPS-43, jedna kineska i jedna domaća poluautomatska puška i dve ručne bombe kineske proizvodnje koje su poslate na veštačenje. Naoružanje je bilo u dobrom stanju i moglo se koristiti a bilo je zakopano u podrumu napuštene urušene kamene kuće čiji je krov izgoreo u požaru.

Pažnju operativaca privukla je činjenica da se ova kuća nalazi u blizini vojne baze Pečeno brdo i da pripadnici Vojske Srbije u ovoj oblasti redovno patroliraju, pa se sumnja da je postojala namera da naši vojnici budu meta napada. U blizini je i administrativna linija što omogućava da se u kratkom periodu eventualni teroristi prebace sa KiM na podrucje sela Depce i obrnuto.

Na meti bili naši vojnici? Foto: ilustracija - AP

Pretpostavlja se da je otkriveno oružje deo naoružanja pripadnika OVMBP koje je korišćeno tokom sukoba između 1999. i 2001. Pobuna je ugušena 2001.kada su srpske snage ušle u kopnenu zonu bezbednosti i razoružale teroriste. Nakon toga, manji deo oružja koje su koristili teroristi predat je drzavnim organima dok je ostatak arsenala prebačen na KiM ili je sakriven na jugu centralne Srbije.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA