≫ 

Bogdan (10) je sa drugarima igrao košarku na velikom odmoru. Pao je i više se nikada nije probudio, a njegov slučaj nije jedini

Ježili smo se na svaku crnu hroniku čija je rečenica počela sa: dečak, devojčica, tinejdžer

  • 4

Pisali smo o bebi vrtu, možda najtužnijem mestu u Beogradu, ali i o mrtvim bebama koje su pronađene u zamrzivaču kraljevačke bolnice. Nekako smo svi bili jako potreseni ovim pričama, kao i svakom crnom hronikom čija je rečenica počela sa: dečak, devojčica, tinejdžer.

U deceniji iza nas, nažalost, umiralo je mnogo dece, niko ne kaže da se to i ranije nije događalo, događa se od pamtiveka, ali nikada više novinske stupce i stranice nisu punili naslovi - "umro u školi", "pao sa kućne terase", "udavio se, izgoreo".

Nekako smo sa strepnjom počeli da pratimo svaki korak dece, ako kažete da to nije tako, moraću da vas demantujem. Jer seti se onih dana kada smo na ulice, u škole i parkove odlazili potpuno bezbedno, a danas roditelji nekih novih klinaca kroz prozor iščekuju siluetu ćerke ili sina sa velikim rancem i kesom za likovno.

Ovo su samo neki od slučajeva na koje smo se ježili i koje i danas pamtimo:

Januar 2019 - Milica A, stara 14 godina, preminula je u OŠ "Branko Radičević" u Maradiku kod Inđije. Devojčici je iznenada pozlilo tokom nastave, zbog čega su je nastavnici brzo preneli u zbornicu i pozvali Hitnu pomoć, ali Milici nije bilo spasa. Nesrećna devojčica je imala urođenu srčanu manu ali, uprkos tome, niko u Maradiku nije očekivao ovakvu tragediju.

Novembar 2018 - Bojan Trifunović (15) iz Ašanje, sela nadomak Pećinaca preminuo je zbog asmatičnog napada nakon intervencije tamošnjih lekara, a roditelji za ovo krive pećinačku Hitnu pomoć.

Bojan je preminio krajem prethodne godine; Foto: Telegraf

Decembar 2017 - Učenik osmog razreda Osnovne škole "Bratstvo" iz Novog Pazara preminuo Opštoj bolnici, na odeljenju hirurgijem gde je prebačen nakon što mu je prethodno pozlilo u školskom hodniku. Kako se pisalo, dečak je godinama bolovao od teške hronične metaboličke bolesti koja prouzrokuje kratak životni vek obolelih.

Februar 2016 - Stefan Arsić (18) iz Mrštana umro na času fizičkog u Tehničkoj školi "Rade Metalac" u Leskovcu. Dečak imo tešku srčanu manu, ali ga lekar uprkos tome nije oslobodio fizičkog vaspitanja.

Novembar 2015 - Dečak Armin Ziljkić (5) podlegao je povredama zadobijenim kada su na njega pala teška metalna klizna kapija dok se igrao u novopazarskom naselju Šutenovac. Tog, kao i prethodnih dana, Armin je sa drugarima vozio bicikl ulicom i igrao se. U jednom trenutku su ostavili bicikle i započeli novu igru. Trčkarali su ulicom i onda se dogodila tragedija.

Oktobar 2014 - Sava Stevanović (12), učenik petog razreda Osnovne škole "Dimitrije Todorović - Kaplar" iz Knjaževca, preminuo je u dvorištu Srednje tehničke škole kada se na njega obrušila metalna konstrukcija gola. On je u trenutku nesreće igrao fudbal s drugovima.

Mart 2014 - Učenik trećeg razreda Bogdan Cvejić (10) iz Beograda preminuo iznenada dok je igrao košarku na velikom odmoru u dvorištu Osnovne škole "Ćirilo i Metodije". Lekari su ga na licu mesta reanimirali pola sata, a onda je prebačen u Univerzitetsku dečiju bolnicu u Tiršovoj, gde je utvrđeno da je umro od moždanog udara.

Neki mališani umirali su u školama; Foto: Tanjug/Aleksandar Stojanović

Novembar 2013 - Sedmogodišnji D. B., učenik prvog razreda Osnovne škole "Branko Radičević" u Novom Sadu, iznenada je preminuo na času fizičkog. Prevezen je u dečiju bolnicu, ali je proglašen mrtvim posle neuspešne reanimacije. Uzrok smrti su srčani problemi.

April 2012 - Učenica iz Niša, K.T. (12) iz svrljiškog sela Drajinac preminula je dok je čekala školski autobus. Devojčica, koja je rođena sa srčanom manom išla je u šesti razred. Kada je stigao autobus, devojčica je ustala, ali je odmah pala, ispričao je vozač autobusa. Ona je u besvesnom stanju prevezena je u Dom zdravlja u Svrljigu, ali reanimacija nije uspela. Devojčica je, inače, ranije operisana zbog srčane mane.

Maj 2011 - Dečak K.V. (14) poginuo je na Senjaku prilikom pada sa visine od četiri metra, sa zgrade koja je bila u izgradnji. Naverovatnije je do nesreće došlo u toku igre.

Decembar 2010 - Devojčica Anita Mitrović (15) iz Jagodine preminula je u vozilu hitne pomoći kada je iz kampa u Buljaricama prevožena u bolnicu u Baru. Ona je rekla da je popila tabletu brufena i probiotik, a među decom u kampu kružile su priče da je Anita patila za nekim dečkom, pa je popila još neke lekove osim ova dva navedena.

Novembar 2009 - Dečak (14) preminuo je nakon što je zadobio opekotine po celom telu na železničkoj stanici u beogradskom naselju Rakovica. On se sa svojim drugom popeo na vagon, pri čemu je nastradali dodirnuo električni vod napona 25.000 volti, a njegov šesnaestogodišnji drug je pokušao da ga izbavi.

Novembar 2008 - Mića Vesković (17), učenik Srednje tehničke škole "14. oktobar" u Kraljevu, preminuo je tokom školske prakse. On se onesvestio, pao u vodu na dnu cisterne i udavio se. Obdukcija je pokazala da se Vešković onesvestio zbog nedostatka kiseonika u mozgu.

Bilo bi previše teško ispisati sve one od kojih smo se oprostili na tužan način, jer i ovo je bolelo. Roditeljima ove dece, poručujemo da pokušaju da ostanu jaki i hrabri, a mališanima koji su nas prerano napustili, da ih nikada nećemo zaboraviti.

VIDEO:  Evo kako su pronašli mrtve bebe u bolnici u Kraljevu

(S. Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Savest

    21. januar 2019 | 14:02

    Sredili su nas bombardovanjem za sva vremena. Zato i silne nepoznate bolesti za koje nema leka. Neka Bog sacuva nasu decu i nas zajedno sa njima a pociniocima bombardovanja po zasluzi.

  • demark

    21. januar 2019 | 13:56

    strasne tragedije,iskreno saucesce svim porodicama

  • Neko

    21. januar 2019 | 16:55

    Moj drugar iz osnovne je trebalo da proseta psa,ali je zamolio mamu jer je rekao da se ne oseca dobro!Nakon 15 min kad mu se mama vratila iz setnje,nasla ga je mrtvog.Srce mu je stalo!Da napomenem-decko se nikad nije drogirao,nikad pio,djak generacije,nikad nikog nije uvredio!Decko za primer!Zivot je surov!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA