≫ 

Uzeo 240.000 evra od klijenata, a danas na sudu samo što ne zaplače: "Živim u strahu, ne mogu da iznosim odbranu"

Danas je pred sudom saslušan i Nišlija Zoran Stojković (65) iz Niša koji je optužen da za pomaganje Aresnijeviću zloupotrebi položaj

  • 3

Nišlija Aleksandar Arsenijević (35) optužen da je kao šef za odnose sa klijentima Vojvođanske banke proneverio 240.000 evra, na današnjem suđenju izjavio je da ne može da iznese odbranu jer strahuje za bezbednost.

- U poslednje vreme živim u velikom strahu, plašim se za svoju bezbednost. U ovom trenutku ne mogu da iznosim odbranu. Želeo bih samo da kažem da nisam uzeo nikakvu protivpravnu imovinsku korist za sebe, izjavio je Aresnijević pred sudom. On je u istrazi priznao da je u period od skoro dve godine klijentima banke sa računa skidao novac falsfikujući njihove potpise, da je izdavao čekove na njihovo ime koje je unovčavao za gotovinu, a na prethodnom ročištu je negirao krivicu tvrdeći da je sve što je uzeo prosleđivao osobi koju nije imenovao, jer je pretila njemu i njegovoj porodici.

Otužnicom se Arsenijević tereti da je počinio za zloupotrebu službenog položaja odgovornog lica i falsfikovanje službene isprave jer je od 18. juna 2014. godine do 9.11.2016. godine nezakonito prisvojio 196.560 evra i 5.345.392 dinara.

Predsednica veća sudija Milica Grujić danas je tokom izvođenja dokaza pročitala četiri zapisnika sa saslušanja Aresnijevića u kojima je on pred tužiocem u 2016. i 2017.godini opsiao na koji je način uzimao noavc sa računa klijenata. Kada je slučaj otkriven, spekulisalo se sa sumom od oko 39.000 evra ali je Arsenijević na račun uplatio 32.000 evra. Došavši sa mora gde je bio na letovanju, Arsenijević se pravdao da je pare uzeo samo da završi neki privatan posao, da je vratio 32.000 i da može i ostatak sume, samo ako ne bude u pritvoru. Kada su na svetlost dana isplivali i drugi slučajevi, Aresnijević se takođe pravdao da mu je žao i da ne može da objasni zašto je to učinio, ali da će vrtatiti pare što pre. Rekao je i da u banci niko nije znao za njegove aktivnosti i podizanje para sa računa klijenata. Novac je uglavno podizao po istom principu, falsifikujući potpije štediša. Blagajnici su mu verovali da su klijenti kod njega u kancelariji id a očekuju da im da pare.

Danas je pred sudom saslušan i Nišlija Zoran Stojković (65) iz Niša koji je optužen da za pomaganje Aresnijeviću zloupotrebi položaja, na tak način što mu je stavio na raspolaganje svoj račun za jednu uplatu od 350.000 dinara sa računa drugog klijenta. Prema optužnici Arsenijević je podigao 235.000 dinara na blagajni, dok je ostatak sume od 115.000 dinara ostao na Stojkovićevom računu. Stojković je negirao krivicu.

- Nisam znao ništa niti sam bio upoznat o transakcijama preko mog računa. To sam saznao tek po pozivu u SUP, rekao je Stojković. On je ispričao da je postao klijent banke od 2014.godine kada je uzeo kredit za refinansiranje u drugoj banci a da se dogodine u martu obratio ponovo zahtevom za kredit jer mu je bio potreban novac, s obzirom da je te godine pravio svadbu sinu. On kaže da je pondeo zahtev u maksimalnom iznosu ali da je obavešten da mu je odobreno 155.000 dinara. No, naknadno u martu je opet dobio poziv iz banke sa informacijom da moće da dobije još 250.000 dinara.

- Kada mi je odrobren drugi kredit Arsenijević me je pitao da li mogu da pozajmim 1.000 evra klijenatu banke kome je odobren stambeni kredit jer mu je potrebno za učešće. Pristao sam jer se poznaje sa mojim sinom sa kojim sam se konsultovao oko toga. Kada sam posle nekoliko dana video uplatu od 115.000 dinara smatrao sam da je to vraćen taj iznos koji sam dao kao pozajmicu, rekao je Stojković pred sudom.

POD STRESOM MENJAO ISKAZ

Sudija Milica Grujić upitala je Stojkovića zbog čega se njegov iskaz u pojedinim delovima razlikuje od iskaza koji je dao u istrazi na šta je on odgovorio da je doveden tada na saslušanje posle neprospavane noći u zatvoru i da je bio pod stresom, jer se prethodne noći obesio jedan od pritvorenika obesio u ćeliji.

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA