≫ 

Čuvari srpskih zatvora su slikali gde sve robijaši skrivaju narkotike (FOTOGRAFIJE S LICA MESTA)

Srpska glumica je drogu sakrila u anus...

  • 14

Glumica Teodora Viktorović (39) koja je satarom ubila majku i baku 2015. godine, i koja se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u požarevačkom zatvoru, pokušala je da unese drogu u zatvor posle posete nevenčanog supruga Borislava Stamenkova, ali ju je obezbeđenje zatvora u tome osujetilo.

Ona je početkom marta imala od suda odobrenu posetu nevenčanog supruga u posebnoj prostoriji za porodične susrete od tri sata (tzv. "ljubavna soba"). Kako su pripadnici službe za obezbeđenje znali da je Teodora uživalac droga još od svoje 17. godine, posumnjali su da ne može bez narkotika i odlučili su da je odvedu na lekarski pregled u zatvorsku bolnicu. Tamo je ustanovljeno da je u anusu sakrila kesicu droge koju joj je dostavio suprug.

Teodora Viktorović i Borislav Stamenkov Foto: Facebook

Viktorovićeva je poslednji poznati slučaj da su čuvari u srpskim zatvorima osujetili pokušaj šverc narkotika i drugih nedozvoljenih stvari u zatvor.

Privođenje nevenčanog supruga Teodore Viktorović Foto: Marko Todorović

NAPOLITANKE, KIKIRIKI, BABURE

Bez obzira na stalne preglede paketa osuđenika, čuvari organizuju i pretres ćelija, kako bi otkrili narkotike i druga nedozvoljena sredstva.

- Osuđenici pokušavaju da sakriju stvari u garderobi, u dušeku, ispod dušeka, u kupatilu (iza ogledala, u kazančetu za vodu), u prostoru između televizora i zida ukoliko je TV uređaj fiksiran za zid, u nogarama kreveta ako imaju šupljinu… - navode u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde.

Sveže paprike punjene drogom; Foto: Ministarstvo pravde/Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Osuđenici su vrlo maštoviti. Kad čuvari prilikom pretresa ćelija otkriju štekove, osuđenici odmah pronađu druge. To su razni otvori, krevet, posteljina, odeća, sto, pod, sanitarne instalacije, mesta koja mogu da se zašrafe. Bilo je čak i primera skrivanja mobilnih telefona u duplo dno papuča ili patika.

Prah droge stave između dva papira u novinama Foto: Ministarstvo pravde/Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Takođe, telefoni su pronalaženi i u otvorima u zidu, sakrivenim iza pričvršćenog stalka za WC papir ili iza držača za sapun.

Ne, to nisu ljute papričice, to su drogirane papričice; Foto: Ministarstvo pravde/Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Mobilne telefone pokušavaju da prošvercuju uglavnom teži kriminalci kako bi iz zatvora nastavili da vode poslove i održali kontakte, a i zbog zavisnosti od modernih tehnologija i društvenih mreža, jer u zatvoru nema interneta i kompjutera.

Kad razgrneš metlu, izleti - droga! Foto: Ministarstvo pravde/Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Osuđenici u najvećoj meri pokušavaju da unesu psihoaktivne supstance (i to u paketima preko prehrambenih proizvoda, zatim u pastama za zube, gelovima, puderima u prahu, garderobi koju im šalju porodice). Ukoliko se nađe nedozvoljena supstanca, pravi se fotodokumentacija i o svemu se obaveštava policija koja dolazi u zatvor i preuzima pronađenu drogu.

Napolitanke "punjene" drogom Foto: Ministarstvo pravde/Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Takođe, u pokušaju da neprimetno unesu narkotike, dešava se da im neko napolju, u fabrički napravljenom duplom dnu poklopca za teglu stavi zabranjene paketiće, ali i u kesicama “grickalica” koje se zatvore specijanim aparatom, tako da se ne primeti da je otvarana.

Razglednica s posebnim "poklonom" ispod poštanske marke; Foto: Ministarstvo pravde/Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Drogu su skrivali i u izdubljenom voću, baburama, u upaljačima, cipelama, ispod markica na razglednicama, u knjigama i novinama, u neljuštenom kikirikiju. I donji veš, garderoba i korice knjige su mesto za “štek”. A tu su i zdenka sir, napolitanke i ajvar.

Čak i u poklopcu tegle može da se sakrije nedozvoljeni prah; Foto: Ministarstvo pravde/Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

ŠTA SVE MOŽE DA SADRŽI PAKET ZA ZATVORENIKA

Kako navode u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija osoba lišena slobode ima pravo na prijem paketa dvaput mesečno čija pojedinačna težina ne može biti veća od 10 kilograma. Paketi se pre uručenja pregledaju u prisustvu zatvorenika.

Kesica droge je i u kesi grickalica; Foto: Ministarstvo pravde/Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Paket može da sadrži: stvari za ličnu higijenu, nekvarljive prehrambene proizvode, pečeno, kuvano ili prženo meso bez kostiju, povrće koje nije podložno kvarenju, keks bez fila. Namirnice koje se paketom upućuju ne smeju biti lako kvarljive i podložne oštećenju.

Duboko u cipeli - droga! Foto: Ministarstvo pravde/Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Hrana, plastično posuđe i drugi predmeti koji se neposredno ili poštom dostavljaju moraju, u prisustvu zatvorenika, da budu pregledani pre njihove predaje. Donosilac paketa prilaže listu sadržaja paketa. Ako se u paketu nalaze stvari koje zatvorenik ne može da poseduje (poput gore nabrojanih), one će se izdvojiti. Izdvojene stvari će se vratiti pošiljaocu ili predati posetiocu.

Čak jabuku ulube da bi stavili drogu; Foto: Ministarstvo pravde/Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Takođe, ako težina paketa prelazi dozvoljenih 10 kilograma, zatvorenik će u prisustvu službenog lica izdvojiti stvari koje ne želi da primi. Te stvari se vraćaju posetiocu ili pošiljaocu o trošku zatvorenika.

Drogu sakrivaju čak i u banane! Foto: Ministarstvo pravde/Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

SAMICA I MANJI DŽEPARAC ZA KAZNU

Prema Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija, proizvodnja, posedovanje ili korišćenje opojnih droga ili psihoaktivnih supstanci spada u teže disciplinske prestupe što za sobom povlači disciplinsku odgovornost osuđenog lica i izmenu stepenu rizika, odnosno programa postupanja. To znači da će osuđeno lice biti premešteno iz poluotvorenog u zatvoreno odeljenje.

Moraju da oljušte sav kikiriki da bi našli drogu; Foto: Ministarstvo pravde/Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

U zatvorenom odeljenju se nalazi sve dok disciplinska komisija ne donese odluku o disciplinskom kažnjavanju. Ukoliko je lice u zatvorenom odeljenju, neke od disciplinskih mera su - ograničenje ili zabrana raspolaganja novcem u zatvoru do tri meseca, kao i upućivanje u samicu.

Droga u topljenom siru; Foto: Ministarstvo pravde/Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Takođe, dve disciplinske mere su dovoljne da se izgubi mogućnost uslovnog otpusta, odnosno da se osuđenik pusti na slobodu posle izdržavanja dve trećine kazne.

Kesica s drogom našivena u pojas trenerke, ispod učkura; Foto: Ministarstvo pravde/Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

VIDEO: Gosti nose zatvorske uniforme, opsedaju ih duhovi: Ovo su hoteli u kojima niko ne spava

(I. Č./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nsj

    27. mart 2019 | 09:30

    Sta se desava sa posetiocem koji je zatvoreniku doneo drogu?

  • Idemo dalje

    27. mart 2019 | 10:19

    Sad vi novinari otkrijte kako cuvari unose drogu, ko im je organizator, preko kojih zatvorenika diluju, postoje citave mreze i organizacije u svakom zatvoru naravno uz blagoslov upravnika...

  • Rastko

    27. mart 2019 | 10:30

    Lopov od lopova da sakrije to nema sanse.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA